Târgul de Carte Gaudeamus s-a deschis
Interviu cu scriitorul, profesorul şi traducătorul Ioan Bogdan Lefter, coordonatorul revistei Târgului Gaudeamus 2012.
21 Noiembrie 2012, 15:15
Târgul de Carte Gaudeamus s-a deschis miercuri pentru cinci zile şi programează sute de evenimente editoriale la care sunt aşteptaţi aproximativ 100.000 de vizitatori.
Este un târg organizat de Radio România şi considerat unul dintre cele mai importante, dacă nu chiar cel mai important eveniment de gen din România.
Cultură pe timp de criză, Gaudeamus înregistrează aproape în fiecare an cifre record de vizitatori, semn că încă mai este interes pentru cultură.
Însă sumele care se cheltuiesc pe cărţi sunt tot mai mici, cam la jumătate faţă de anii trecuţi, apreciază Ioan Bogdan Lefter, care coordonează în acest an revista Târgului şi din cauza crizei economice, este doar o revistă în variantă electronică în acest an, spune Ioan Bogdan Lefter.
Ioan Bogdan Lefter: Din câte am înţeles, pe de o parte, există speranţe serioase pentru anul viitor de a reveni pe hârtie, pentru că va fi ediţia a XX-a a Târgului, deci va trebui marcat evenimentul, inclusiv cu un buget mai consistent şi pe de altă parte, sigur că ediţia online înseamnă că ziarul Târgului Gaudeamus poate fi citit de oriunde, nu numai de cine intră în Târg şi primeşte ziarul în mână, cum se întâmpla până acum, gratuit, la intrare.
Se vorbeşte foarte mult despre faptul că, mai ales în această perioadă, cultura este, să zicem, marginalizată, că criza o afectează într-o măsură foarte mare şi totuşi, librăriile sunt pline, din câte am văzut; la Târg, în mod tradiţional, vin zeci de mii de oameni, există interes, cum supravieţuieşte cultura scrisă, pe orice suport ar fi ea, în această perioadă?
Ioan Bogdan Lefter: Eu sunt de partea optimiştilor, nu de partea pesimiştilor. Sigur că se pot da exemple şi se pot formula argumente şi de o parte, şi de alta. Ideal ar fi ca toată lumea să citească, să trăim într-un paradis al lecturii, dar nu se întâmplă aşa şi atunci unii se pot văicări serios că, iată, numai atât la sută din populaţie citeşte la noi, în lume şi aşa mai departe.
Totuşi, într-adevăr, de tipărit se tipăreşte tot mai mult, poate că sunt perioade criză cu unele limitări, cu tiraje mai scăzute, cu vânzări uneori destul de trist de mici, dar, totuşi, lucrurile merg înainte şi cultura scrisă nu dispare, nu dispare nici măcar atunci când nu e vorba despre text tipărit pe hârtie, pentru că şi pe ecranele computerelor şi alte altor instrumente electronice, device-uri, cum li se spune, cu cuvântul englezesc, de fapt, privim şi citim.
Este şi o modalitate de a depăşi criza, cititul?
Ioan Bogdan Lefter: Poate fi formulat aşa, aş spune că faceţi puţină poezie, dar, sigur, putem să ne gândim şi la nişte variante de interpretare foarte practice, dacă citeşti, de pildă, anunţuri de joburi, poţi să ieşi din criză de şomaj, poţi să te reprofilezi, poţi să afli lucruri noi, poţi să îţi deschizi orizonturile, poţi în felul ăsta să depăşeşti crizele ca soluţie individuală sau, sigur, cu toţii putem vedea şi în citit, în educaţie, pentru că, la urma urmei, Gaudeamus a pornit ca un târg educaţional şi îşi păstrează această puternică dimensiune cu cititul şi educându-ne, depăşim până la urmă toate hopurile.