Stela Popescu: "Am fost şi voi fi o optimistă"
Optimista doamnă aduce la întâlnirea cu ascultătorii Radio România Actualităţi mărturii mai puţin cunoscute din viaţa sa.
Articol de Mihaela Helmis, 03 Aprilie 2013, 10:06
Invitata ediţiei din 3 aprilie 2013 este marea actriţă Stela Popescu, numită şi doamna Teatrului de Revistă.
Ea a reușit să se mențină în topul celor mai iubiți actori ai scenei românești timp de mai bine de jumătate de veac.
Astă seară de la ora 21.05 optimista doamnă aduce la întâlnirea cu ascultătorii Radio România Actualităţi înregistrări din Fonoteca teatrului Radiofonic şi mărturii mai puţin cunoscute dintr-o viaţă pe care o dedică şi azi, în întregime, întâlnirii cu Maria Sa Publicul, de la tradiţionala Revistă, la Opera Comică pentru Copii, de la teatrul radiofonic, la film sau poveştile pentru cei mici.
În 1955 intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru.
La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an.
Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrului de Revistă "Constantin Tănase". În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o impiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent. Jjoacă în celebrul serial "Boema" de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare.
Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", unde lucrează și în prezent.
Pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" și pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu strălucește în piese precum "Omul care a văzut moartea", "Mama Boema", "Boema, slăbiciunea mea" etc.
A jucat 18 ani în "Preșul", 12 ani în "Pețitoarea" și 10 ani în "Plicul". A avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.
În anii 1971-1979 face un cuplul memorabil, pe scenă și la televiziune, cu Ștefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela -Alexandru Arșinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate și în prezent, dar și în trecut, când textele scenetelor erau semnate Mihai Maximilian.
În 1958, debuta si în cinematografie în pelicula "Alo? Ați greșit numărul". A jucat în peste 25 de filme precum Nea Mărin miliardar (1979), "Pe malul stîng al Dunării albastre" (1983), "În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988), iar acum- pentru vara 2013 - anunta o noua comedie spumoasa/lung-metraj - cu titlu provizoriu "Mamaia".
Stela Popescu a făcut o carieră memorabilă și în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. Joacă în serialul TV "Cuscrele" (2005-2006) precum și în telenovelele "Războiul sexelor" (2007-2008), "Regina" (2008-2009) și "Aniela" (2009-2010) unde face o creație memorabilă în rolul Coanei Chiva. În 2011 revine cu o participare specială în telenovela Iubire și Onoare.
Audio: Interviu Stela Popescu