RRA: Interviu cu Monica Anisie, ministrul educației și cercetării
RRA: ROMANIA – STARE DE URGENTĂ. Invitata editiei: Monica Anisie, ministrul Educaţiei.
Articol de Radio România Actualităţi, 16 Aprilie 2020, 15:12
RRA: ROMANIA – STARE DE URGENTĂ. Invitata editiei: Monica Anisie, ministrul Educaţiei.
Realizator: Pregătiţi sau nu de o vacanță, ce-i drept cam chinuită, atât cei mici, cât și părinții și profesorii își adaptează programul în funcție de evoluția urgenței medicale. Ministerul Educației și Cercetării a aprobat revizuirea programelor de examen pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat fără a include materia din semestrul al II-lea al anului școlar în curs.
Anterior, măsura a fost agreată cu reprezentanții elevilor studenților, dar și ai părinților, fiind consultate cadrele didactice și rectorii în vederea finalizării în bune condiții a anului școlar.
Ordinul de ministru a fost transmis către Monitorul Oficial și imediat după publicare Ministerul Educației și al Cercetării va posta noile programe. Despre această situație vom vorbi în minutele următoare cu ministrul educației și cercetării, doamna Monica Anisie. Bun găsit!
Monica Anisie: Bună ziua!
Realizator: Aşadar, doamnă ministru, anul școlar nu va fi suspendat, iar elevii trebuie acum să își continue pregătirea individual pentru că examenele, Evaluarea Națională, Bacalaureatul se apropie, asta deşi școlile vor rămâne închise pe toată durata stării de urgență. Aţi menţionat că o să reglementați desfășurarea cursurilor în mediul online. Care sunt pașii făcuți până în acest moment de minister?
Monica Anisie: Aşa cum am anunţat public, că în această perioadă, specialiştii din cadrul Ministerului Ministerului Educației elaborează un ghid pentru reglementarea cursurilor în mediul online, pentru sistemul de învățământ preuniversitar. Acesta va fi transmis săptămâna viitoare către inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ pentru a ajunge la cadrele didactice. În această perioadă, în care cu toții suntem într-o situație dificilă, îi rog pe colegii mei, profesori, să intensifice aceste cursuri online și să desfășoare cu elevii în continuare cursuri pentru că este important să fie alături de elevi.
Realizator: Dar ce se întâmplă, însă în școlile rurale, unde nu avem calculatoare atât de multe sau uneori nici conexiune la internet?
Monica Anisie: Şi pentru aceşti elevi, Ministerul Educației a realizat un parteneriat cu Televiziunea Română și realizăm cursuri prin intermediul emisiunii "Teleșcoala". Este vorba despre elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, cei care se pregătesc pentru examenele naționale.
Realizator: În videoconferinţa pe care aţi susţinut-o, aţi menţionat mai multe măsuri. Ce ar trebui să ştie elevii care se află în anii terminali despre examenele naționale?
Monica Anisie: Ministerul Educaţiei şi Cercetării dă asigurări tuturor elevilor, studenților, profesorilor și părinților că nu există nici o temere în ceea ce privește încheierea anului școlar și reluarea cursurilor. Anul școlar sub nicio formă nu se va îngheţa şi, aşa cum am mai anunţat public, în scenariul gândit până în prezent şi în funcţie de evoluţia /.../ din ţara noastră, cursurile se vor relua în decursul lunii /.../. La începutul săptămânii am semnat ordinul de ministru prin care am revizuit programa pentru exmenele naţionale, eliminând și conținuturile care s-au predat în semestrul al doilea, până la momentul la care au fost suspendate cursurile. Aș vrea să îi îndemn pe elevi să continue învăţarea, să se pregătească și cu încredere vom trece cu bine de examene, atunci când suntem în siguranță și vom reveni la școală.
Realizator: Doamna ministru, Monica Anisie, această carantină ne afectează pe toți. Cum sunt sprijiniţi elevii, părinții, cadrele didactice pentru a gestiona mai ușor această perioadă? Unii dintre ei poate au atacuri de panică sau diferite nelinişti.
Monica Anisie: Este adevărat că noi toți, în această perioadă grea, avem nevoie de o susţinere emoțională. În acest sens, Ministerul Educaţiei a încheiat un parteneriat cu Asociația ProActa Edu și a lansat proiectul "Ambasadori pentru comunitate". Prin intermediul acestui proiect, atât cadrele didactice, cât şi elevii şi părinţii sunt sprijiniţi prin consiliere personalizată online sau telefonic, pentru a gestiona mai uşor această situaţie grea în care ne aflăm cu toții. Specialiștii psihologi din cadrul asociației vor oferi suport personalului didactic și pentru comunicarea cu familiile, și pentru a identifica situațiile speciale sau de risc în care se pot afla părinţii sau elevii.
Realizator: Ştim că sunt o parte dintre români și în afara granițelor țării. Aţi avut o videoconferinţă cu miniştrii educației din Uniunea Europeană. S-a stabilit ceva, se iau măsuri în celelalte state europene?
Monica Anisie: În toată această perioadă noi ne-am aflat în contact cu reprezentanți ai ambasadelor, reprezentanți ai ministerelor educaţiei din celelalte state, iar eu, personal, cu toți miniștrii din Uniunea Europeană. A avut cea de-a doua videoconferință, dar noi comunicăm oricum orice situaţie dificilă care apare pe parcurs. Într-adevăr, la această videoconferință, am avut un dialog privind măsurile actualizate, întreprinse la nivel național, pentru asigurarea continuării procesului educațional în condițiile crizei sanitare provocate de pandemie, cu accent pe organizarea învăţămantului la distanță, evaluarea și organizarea examenelor naționale, precum și sprijinul acordat de Comisia Europeană sau posibilitățile de finanțare la nivel european prin fonduri europene sau Programul Erasmus. Mereu am fost în strânsă legătură cu celelalte state, așa cum spuneam, astfel încât deciziile pe care noi, aici, în România, le luăm să fie corelate cu cele la nivelul Uniunii Europene.
Realizator: Doamnă ministru, Monica Anisie, vă mulţumim pentru timpul acordat astăzi şi vă așteptăm și cu altă ocazie, mai ales atunci când aveam ceva important de comunicat către elevi, către profesori, către părinți şi către toţi cei implicaţi.
Monica Anisie: Dacă îmi dați voie, pentru că suntem în prag de sărbători pascale, să le spun tuturor partenerilor Ministerului Educației, tuturor elevilor, studenților, reprezentanților sindicatelor, părinților, să le urez să aibă sărbători cu liniște, să stea acasă, să arate că le pasă și să își continue învățarea de acasă. Chiar dacă suntem într-o situaţie dificilă, cu încredere vom reuşi împreună să trecem peste acest moment dificil. Vă mulţumesc mult!
Realizator: Şi noi vă mulţumim pentru timpul acordat!