RRA: Interviu cu medicul român Radu Lupescu, decorat de Emmanuel Macron
AUDIO: Interviu cu medicul româno-francez Radu Lupescu, decorat de președintele Franței cu Ordinul Național al Meritului.
09 Ianuarie 2021, 12:11
AUDIO: Interviu cu medicul româno-francez Radu Lupescu, decorat de președintele Franței cu Ordinul Național al Meritului.
Agenda globală - Realizator: Pavel Ionescu.
Medicul român Radu Lupescu, anestezist și președinte al Asociației Medicilor dintr-o clinică din Strasbourg, a fost decorat de președintele Franței, Emmanuel Macron, cu Ordinul Național la Meritului.
Colega mea Ala Stâncaru Luncă a discutat cu doctorul Lupescu despre provocările și satisfacțiile muncii sale:
Radu Lupescu: A fost o cursă împotriva timpului, mai ales în martie - aprilie, când nici nu ştiam mare lucru despre virus. Afluxul de pacienţi era masiv şi valul a urcat foarte rapid şi teama noastră era să trebuiască să alegem, să nu putem să ne ocupăm de toţi pacienţii şi să nu fim în stare să-i salvăm. Am avut şi norocul că suntem într-o clinică nouă, deci eu lucrez într-o clinică mică, Rhéna, care a fost construită cu 3 ani în urmă, şi ne-a permis mult mai uşor să putem organiza fluxul de pacienţi, să putem ssepara pacienţii COVID de neCOVID, să putem să avem şi să putem pune /.../ în presiune negativă ca să evităm să se infecteze persoanele ş.a.m.d. A fost mai întâi un stres enorm să fim gata când vom primi primii pacienţi, pe urmă un stres enorm dacă vom putea să-i salvăm în definitiv şi am avut şi un moment în care am fost, practic toată echipa de anestezişti eram foarte stresaţi şi deprimaţi pentru că am avut în acelaşi timp toţi pacienţii care se degradau. Cred că atunci erau vreo 15 - 18 pacienţi şi nici unul nu era bine şi la un moment dat teama a fost că o să-i pierdem pe toţi şi am zis: ce facem? De fapt, ce făceam nu era rău, era o evoluţie, din păcate, normală a bolii şi marea, marea satisfacţie a fost când am început să putem să-i scoatem de pe asistenţă respiratorie. Până la urmă, 84% dintre pacienţii noştri de la reanimare au fost salvaţi, deci asta este satisfacţia cea mai mare.
Reporter: Domnule doctor, a fost o secundă în care v-aţî gândit, iată, ca la război?
Radu Lupescu: Da, cam aşa pe undeva, mai ales că preşedintele Macron a vorbit de la început de războiul împotriva, deci a fost o /... / foarte legată de război. A zis: Suntem în război împotriva acestui virus, acestei pandemii. Bineînţeles că îmi era frică să nu fim contaminaţi ş.a.m.d, dar frica aceasta era totuşi secundară, ne protejam, încercam să fim atenţi. Primul lucru este să te ocupi de pacienţii care au nevoie.
Reporter: Ce sentiment vă încearcă că sunteţi acum erou, eroul nostru, al tuturor, şi al românilor şi al francezilor?
Radu Lupescu: Totul se face în echipă, deci un om singur nu poate să facă nimic şi e important să participi la managementul crizei ş.a.m.d., şi sunt foarte mulţi oameni care au participat şi care participă şi care merită să fie recunoscuţi. Cred că /populaţia/ medicală şi paramedicală în întregime lucrează extrem de intens şi extrem de mult şi trebuie toţi mulţumiţi şi felicitaţi pentru ce fac acolo unde cei care /.../ decid.. Asta este în primul rând foarte important. Ca binaţional, am cetăţenia franceză binenteles, şi cetăţenia română, da, este o onoare să primesc această decoraţie şi e o mare satisfacţie personală ca imigrant într-o altă ţară, este o recunoaştere frumoasă şi este bine pentru că se vorbeşte şi altfel despre România, dar asta se întâmplă în ultimii ani. au fost foarte mulţi medici care au venit aici, dar nu numai, şi asistente medicale, şi în alte domenii, şi s-a schimbat foarte mult percepţia faţă de România graţie tuturor acestor persoane.
(RS)