Românii sunt printre "cei mai optimişti europeni"
În ciuda multor factori socio-economici care i-au afectat în ultimul timp pe români, din studiul GfK reiese că sunt totuşi printre cei mai optimişti europeni.
Articol de Andreea Marin, 26 Aprilie 2013, 21:25
România va înregistra o creştere economică, de până la un procent, în primul trimestru al anului, şi va avea o rată a şomajului în scădere.
Potrivit unui studiu GfK referitor la evoluţia consumului, ţările care se îndreaptă cu adevărat spre redresare economică sunt cele din nordul şi estul Europei, iar românii, germanii şi austriecii sunt cei mai optimişti europeni, în aceată privinţă, iar la polul opus, sunt portughezii, francezii şi grecii.
În ciuda multor factori socio-economici care i-au afectat în ultimul timp pe români, din studiul GfK reiese că sunt totuşi printre cei mai optimişti europeni, împreună cu germanii şi austriecii.
Psihologul Georgeta Ghinea contrazice însă cercetarea şi spune că, "de la început, alăturarea celor trei naţiuni nu ar fi potrivită."
De altfel, ea apreciază şi că românii, cel puţin în ultimul timp, "ar fi chiar dezamăgiţi."
"Categoria activă şi vocală nu prea pare optimistă, ci doar şi-a găsit foarte limpede dreptul de a vorbi. Ei sunt doar dezamăgiţi, lipsiţi de orice fel de speranţă care vine din afară." , crede Georgeta Ghinea.
De cealaltă parte, sociologul Alfred Bulai consideră că "studiul este doar un barometru de moment al societăţii post-electorale, iar românul nu este din fire un optimist, ci mai curând un supravieţuitor. Dovada cea mai elocventă este în romanul "Moromeţii.
"În general, după alegeri şi mai ales alegeri câştigate cu 70% sigur că marchează un gen de optimism. De regulă, spre sfârşitul mandatului scade acest optimism. Noi avem, mai degrabă, un anumit gen de cultură de supravieţuire", e de părere Alfred Bulai
Una dintre cel mai mici rate ale şomajului din Europa, tot mai multe locuri de muncă şi implicit o aşa-numită creştere a veniturilor se reflectă în mod clar în aşteptările optimiste ale acestui popor, este concluzia studiului GfK referitor la români.