România trebuie să condamne formele de delict sau limbaj rasist
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiľnieks, a publicat un raport în care cere un cod de conduită cu sancţiuni împotriva discursului de ură.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 09 Iulie 2014, 00:45
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiľnieks, a dat marţi publicităţii un raport în care invită autorităţile române "să condamne cu fermitate şi fără echivoc toate formele de delict sau limbaj rasist".
Documentul cere parlamentului şi partidelor politice să adopte un cod de conduită cu sancţiuni împotriva intoleranţei şi discursului de ură şi exprimă preocuparea faţă de scăderea mijloacele financiare acordate programelor de integrare pentru romii din România.
Însoţit de o delegaţie de experţi, comisarul Nils Muiľnieks a vizitat România anul acesta între 31 martie şi 4 aprilie.
Pe lângă discuţiile cu autorităţile publice şi cu organizaţiile neguvernamentale, naţionale şi internaţionale, Muiľnieks a vizitat şi o serie de aşezăminte sociale pentru persoane cu dizabilităţi.
Mult prea multe astfel de instituţii există în România, spune în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiľnieks.
Nils Muiľnieks: Există foarte multe persoane cu dizabilităţi, inclusiv copii care trăiesc în astfel de instituţii. România ar trebui să adopte o strategie pentru a se ocupa de aceste persoane în alt mod, oferindu-le mici case în care să poată trăi în grupuri mici, pentru a-i integra pe aceşti oameni în comunitate.
Reporter: A declarat comisarul, amintind că această situaţie care încalcă normele internaţionale în vigoare persistă în pofida obiectivelor de dezinstituţionalizare stabilite de guvern.
Nils Muiľnieks: Ca şi alte ţări din regiune, România a folosit bani europeni pentru a renova aceste aşezăminte sociale, în loc să scoată persoanele cu dizabilităţi afară din ele.
Reporter: A spus comisarul. Un al doilea motiv de îngrijorare subliniat de raportul publicat astăzi este situaţia copiilor români, mai ales a copiilor străzii şi a celor ai căror părinţi sunt plecaţi la lucru peste hotare.
Nils Muiľnieks: În România există copii ai străzii aflaţi la a doua generaţie, ai căror părinţi s-au născut pe stradă. Aceşti copii au nevoie de asistenţă din partea statului.
Reporter: Este semnalul de alarmă al comisarului. Euro-orfanii - un fenomen care se înregistrează şi în alte state est-europene - are nevoie de intervenţia viguroasă a autorităţilor - mai crede comisarul Muiľnieks.
Nils Muiľnieks: Mi s-a dat o cifră de 80.000, ceea ce e un număr destul de mare. În Letonia, ţara mea, îi numim "euro-orfani". Cred că autorităţile trebuie să le explice părinţilor că fiii şi fiicele lor au nevoie mai mult de părinţi decât de bani.
Reporter: În ochii comisarului, soluţia este oar una.
Nils Muiľnieks: Fie iau copiii cu ei, fie rămân acasă.
Cât priveşte situaţia comunităţii de etnie romă, există - ne-a declarat comisarul
Muiľnieks - veşti bune, dar şi veşti proaste.
Vestea bună este că România înregistrează un progres semnificativ în privinţa promovării educaţiei în rândul romilor, oferind burse şi alte stimulente.
În acelaşi timp, se înregistrează în spaţiul public un discurs plin de ură la adresa acestei comunităţi, şi chiar crime bazate pe ură de rasă.
Nils Muiľnieks: Anul trecut nu s-a înregistrat nicio condamnare pe motive de ură de rasă sau retorică negativă îndrepată împotriva romilor în România, fapt care nu corespunde realităţii.