România şi Georgia reactivează AGRI
Interviu în exclusivitate acordat Radio România Actualităţi de ministrul georgian de externe, Maia Pandjikidze.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Decembrie 2013, 21:30
România, Georgia, Azerbaidjanul şi Turkmenistanul vor organiza o întâlnire la nivel înalt pentru realizarea proiectului de transport de gaz lichefiat - AGRI, până la Constanţa, a anunţat astăzi ministrul georgian de externe, Maia Pandjikidze, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi.
Maia Pandjikidze a explicat, după întâlnirea cu ministrul de externe, Titus Corlăţean, că Georgia doreşte să vadă realizarea mai multor proiecte energetice comune.
Carmen Gavrilă: Auzim de ani de zile despre proiectul AGRI, dar încă nu se apropie de realizare. De ce?
Maia Pandjikidze : Este o chestiune complicată şi mai sunt şi alte chestiuni energetice în care noi am dori acţiuni mai rapide, dar, din păcate, nu e posibil. Am discutat despre AGRI cu domnul Corlăţean şi am stabilit să invităm toate ţările participante la proiect, la o întâlnire la nivel înalt în care să analizăm posibilităţile de realizare şi să obţinem un succes, pentru că în toate cele patru ţări auzim la nivel bilateral că suntem toţi interesaţi de realizarea acestui proiect, dar poate că din cauza numărului mare de participanţi la AGRI e greu să ne coordonăm.
Carmen Gavrilă: Este în continuare aderarea la NATO a Georgiei, un scop realist, dat fiind ce s-a întâmplat cu cele două regiuni care şi-au declarat independenţa?
Maia Pandjikidze: Cred că totul poate deveni ceva realist dacă munceşti din greu. Acesta e un vis al georgienilor, este dorinţa lor. Eu sunt foarte optimistă şi cred că dacă îţi doreşti ceva aşa cum ne dorim noi, poţi obţine acel lucru. Nu pot spune că ne vom atinge scopul într-un an, în cinci sau în zece ori mai mulţi, dar sunt sigură că dacă munceşti mult îţi vei atinge scopul mai devreme sau mai târziu.
Carmen Gavrilă: Aveţi o nouă politică de dialog cu Rusia. Ce şanse sunt de recuperare a Abhaziei şi Osetiei de Sud?
Maia Pandjikidze : Am creat un nou format în relaţia cu Rusia, pentru că dialogul e cea mai bună cale, dar acest format nu tratează şi aşa-numitele "linii roşii", iar acestea pentru Georgia sunt integritatea teritorială, suveranitatea ţării şi nerecunoaşterea regiunilor ocupate. Pentru Rusia este exact invers, aşa că ştim că nu vor fi de acord în această problemă prea curând, dar credem că este un început bun de normalizare a relaţiilor de a discuta chestiuni mai puţin dificile, adică: economie, comerţ, cultură şi teme umanitare. Cred că o bună atmosferă la aceste negocieri cu reprezentantul special al Rusiei poate avea un impact pozitiv asupra relaţiei cu Rusia.
Carmen Gavrilă: În acest context, este afectată relaţia cu Rusia de participarea fostului preşedinte Saakaşvili la protestele de la Kiev şi de discursul său anti-Moscova?
Maia Pandjikidze : Nimeni nu e reponsabil pentru acţiunile lui Saakaşvili. Este o persoană independenţă într-o ţară liberă şi independentă. El poate face ce vrea şi spune orice crede că e corect şi nu reprezintă poziţia Guvernului georgian.
Carmen Gavrilă: În Georgia se discută despre acuzarea fostului preşedinte Saakashvili pentru felul în care a administrat situaţia în 2008 cu Rusia şi Abhazia şi Osetia de Sud, care şi-au declarat independenţa. În acelaţi timp, Saakashvili a avut şi are o imagine foarte bună în Occident...
Maia Pandjikidze: Cred că în ultimul an, noul guvern a putut arăta propriei populaţiei şi partenerilor noştri din Europa şi din alte ţări că am venit la putere ca să ne dezvoltăm ţara, democraţia şi ca să continuăm integrarea euroatlantică. După un an e mai uşor să prezentăm Georgia în forurile internaţionale pentru că am făcut multe progrese, fapt menţionat ca atare de partenerii noştri şi reflectat de deciziile de la summituld e la Vilnius, de exemplu. Acum e vremea să privim înainte nu înapoi, aşa că nu voi discuta eşecurile sau greşelile ale fostului guvern, am făcut asta când am fost în opoziţie.
Carmen Gavrilă: La adresa fostului preşedinte Saakashvili au fost lansate numeroase acuzaţii de corupţie. Există perspectiva ca el să fie pus sub acuzare?
Maia Pandjikidze: Sunt câteva cazuri în curs de investigare, in care sunt implicaţi înalţi oficiali din fosta guvernare. Dacă aceste anchete vor duce în punctul în care cineva să fie anchetat nu cred că aceasta ar trebui să fie o problemă pentru proces sau pentru acele persoane care pot oferi informaţii despre chestiuni concrete. Anchetele sunt independente, instanţele vor decide independent. De altfel există misiuni internaţioanel care observă transparenţa proceselor în instanţe şi a anchetelor iar la finalul proceselor aceste misiuni vor spune dacă au fost libere, corecte, transparente şi conforme cu statul de drept.
Carmen Gavrilă: Cum este afectată Georgia de situaţia din Ucraina?
Maia Pandjikidze: Nu suntem afectaţi direct, pentru că în Georgia alegerea clară a poporului este integrarea euro-atlantică şi este alegerea Guvernului să ducă ţara în Uniunea Europeană şi în NATO. Nu avem în interior nici o dispută pe această temă. Peste 80% dintre georgieni susţin integrarea euro-atlantică.