Refugiaţii, "principalii actori ai liberalizării vizelor pentru turci"
Într-un interviu pentru RRA, profesorul turc de ştiinţe politice Gokan Bacik consideră refugiaţii sirieni sunt principalii actori ai liberalizării vizelor pentru turci.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Mai 2016, 20:13
Miercuri executivul comunitar a propus liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci, în urma unui raport legat de progresele înregistrate de Ankara.
Dacă propunerea Comisiei va fi aprobată de statele membre şi de Parlamentul European, liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci ar urma să intre în vigoare începând din iunie.
Autorităţile de la Ankara au salutat propunerea Comisiei Europene şi au prezentat-o ca pe o victorie.
Profesorul turc de ştiinte politice Gokan Bacik a declarat pentru Radio România că de fapt Turcia nu a îndeplinit şi nici nu poate îndeplini până în iunie condiţiile necesare, pentru că există probleme profunde în ce priveşte, de exemplu, libertatea de exprimare.
Profesorul Bacik a explicat însă că nerespectarea unor valori şi principii nu contează câtă vreme Uniunea Europeană are nevoie ca Turcia să nu mai lase să ajungă în Europa refugiaţi sirieni:
Gokan Bacik: Nu cred că guvernul turc va rezolva problemele, inclusiv cu libertatea de expresie, până în iunie, pentru că guvernul şi preşedintele Erdogan nu recunosc că, de exemplu, presa nu e liberă în Turcia. Poate pentru obţinerea liberalizării vizelor guvernul va îndeplini o serie de reguli tehnice, dar în practică nu cred că se va schimba nimic în doar câteva luni, de vreme ce cam 70 de mii de jurnalişti şi-au pierdut slujbele, alţi 600 de jurnalişti sunt în închisoare, iar ziariştilor străini li se refuză în mod constant accesul în Turcia. În principiu, orice detalii tehnice ar îndeplini Turcia, nu cred că ar trebui să satisfacă Comisia Europeană.
Reporter: Sunt multe voci în Turcia care spun că UE sacrifică principii ca să rezolve criza refugiaţilor.
Gokan Bacik: Cu toţii ştim că aici e vorba de un târg: turcii trebuie să mulţumească refugiaţilor sirieni dacă obţin liberalizarea vizelor, şi nu guvernului turc. Din această cauză spun că UE a devenit o organizaţie oarecare, fără putere soft, fără influenţe de valori, care are ca prioritate doar securitatea intereselor sale. De aceea, mai nimeni în Turcia nu mai crede în UE, mai ales acei turci care au crezut în rolul Uniunii în procesul de democratizare a Turciei. Nimic altceva decât refugiaţii sirieni sunt principalii actori ai liberalizării vizelor pentru turci.