Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici. Arhivă Foto: Agerpres.

Articol de Daniela Petrican, 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților - executivul inițiază calea spre acest tip de reformă, după ce a aprobat proiectul de lege privind constituirea consorțiilor administrative, care urmează să fie transmis parlamentului spre dezbatere.

Concret, guvernul vizează posibilitatea ca unitățile administrativ-teritoriale, așa-numitele UAT-uri, să constituie consorții administrative prin care resursa umană să poată fi folosită în comun atunci când nu există suficienți specialiști în domenii precum investițiile, amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea construcțiilor, achiziții publice sau administrarea taxelor și impozitelor locale.

Mai multe aflăm de la invitatul ”Apelului matinal”, Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România. Bună dimineața!


Emil Drăghici: Sărut-mâna dumneavoastră, sărut mâna doamnelor, bună ziua domnilor în această dimineață!


Realizator: Vorbim despre un mecanism de cooperare-asociere între unitățile administrativ-teritoriale. Cum ar funcționa această cooperare?


Emil Drăghici: Vreau să vă spun, am ascultat cu multă atenție ce ați spus dumneavoastră. Într-adevăr, ăsta este obiectul acestei ordonanțe de urgență, dar nu este nimic nou sub soare, absolut nimic nou, în sensul că, prin ordonanța 63/2010 de modificare și completare la ora aceea, la legea 273 privind finanțele publice locale am introdus sistemul de exercitare a atribuțiilor prin cooperare. Deci, atenție, din iulie 2010. La ora aceasta avem asociații de dezvoltare intercomunitară, pentru că în loc de, adică coexistă și asociații de dezvoltare intercomunitară și aceste consorții. Noutatea, să zic, absolut noutatea, este că poate lucra unul de la o primărie la o altă primărie și primește un 20% în plus. Asta, pentru a acoperi un deficit de personal, dar și pentru a specializa personalul. Aș vrea să vedeți, în toate acestea, și un lucru bun, că dacă un om lucrează la o singură primărie se plafonează. Lucrezi și la o alta, vede și acolo ce se întâmplă, să poată să extindă exemplul de bună practică sau poate să înceteze eventual un lucru nepotrivit. Așadar, vă rog să priviți, aceste consorții nimic /nou nu aduc/. Avem din 2010 această prevedere, la nivelul asociațiilor dezvoltare intercomunitară.


Realizator: Dar care sunt domeniile de activitate ce suferă cel mai mult la nivelul local, în teritoriu?

Emil Drăghici: Cel mai mult la nivel local, în teritoriu, suferă comunele. Deci, atenție, nu neapărat... suferă comunele, pe toate palierele, pentru că o lege perversă, 153/2017, a determinat o fugă a salariaților de la comune către orașe, către municipii, către județe, pentru că aveau niveluri de salarizare diferite. Așadar, parșivitatea la ora asta sau cea mai spurcată, acceptați formularea, chiar nu încalc nicio regulă impusă de CNA, este existența legii 153/2017, unde salariații de la comune, deși exercită mult mai multe atribuții, au salarii mai mici.


Realizator: Și unde trebuie intervenit până la urmă, cu precădere?

Emil Drăghici: Am intervenit la ministrul dezvoltării /.../, care vreau să vă spun că este total de partea noastră, în sensul că vede cu ochii realității. Marți, a fost delegație de la primari ai comunelor la președintele Partidului Social Democrat. Săptămâna viitoare, va fi o delegație de la /.../ comune la PNL, pentru că noi aici trebuie să avem în vedere, legea 153/2017, care a sărăcit comunele de resursă umană.


Realizator: Domnule Emil Drăghici, haideți să explicăm pentru cei care ne ascultă ce sunt aceste consorții administrative, de fapt, și cum pot ele stimula fenomenul asociativ la nivelul administrației publice locale?


Emil Drăghici: Două sau mai multe unități administrativ-teritoriale, deci e vorba de acordul de voință doar a celor în cauză, se asociază, hotărăsc în acest fel și un salariat care este angajat, să zicem la comuna "x", poate lucra și la comuna "y". E mai simplu. Este, dacă vrei, ceea ce se întâmpla pe vremuri cu acea clacă, unii lucrau la ceilalți.


Realizator: Bun, și la nivelul administrațiilor locale există un deficit de personal calificat?


Emil Drăghici: Există un deficit foarte mare de personal calificat, dar deficitul e dat de o lege spurcată din 2017.


Realizator: Măsurile acestea vin ca urmare a angajamentelor României prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar în practică va fi nevoie de o astfel de colaborare la nivel local și de noi reglementări legislative?


Emil Drăghici: Nu, dar v-am zis, chiar dacă se invocă existența PNRR-ului, asocierile în vederea exercitării atribuțiilor prin cooperare au fost legiferate România din 2010.

Realizator: Sunt multe voci din spațiul public care au cerut în ultimii ani ca numărul de comune să scadă și chiar numărul județelor pentru a eficientiza cheltuirea resurselor publice.


Emil Drăghici: Dați-mi voie să nu vă las să continuați, dar asta s-a protocolar vorbind, pentru că acele voci nu sunt multe, sunt puţine şi insignifiante, pentru că cei care doresc acest lucru nu doresc decât o slăbire a statului şi sunt din interior poate mulţi oameni care nu au o viziune în ceea ce priveşte nevoia cetăţeanului de a avea autoritatea cât mai aproape de el.


Realizator: Dar, acum, ascultaţi-mă şi pe mine până la capăt.


Emil Drăghici: Cu mult drag.


Realizator: Dvs. sunteţi primar în judeţul Dâmboviţa. Mă gândesc că, de exemplu, nu ar fi în intersul dvs. sau al primarului vecin, să existe un număr mai mic de comune?


Emil Drăghici: Nu. Păi dvs. staţi la bloc sau la casă particulară?


Realizator: Stau la bloc.


Emil Drăghici: Atunci, vă rog eu, de mâine, să încercaţi să vă uniţi apartamentele dvs.


Realizator: Am înţeles. Deci, nu este...


Emil Drăghici: Ca să înţelegeţi mai bine. Sau încercaţi să vedeţi dacă două familii de albine unite vor coexista. Să vedeţi că nu prea.


Realizator: Da, dar şi noi, pe de altă parte, la bloc avem o asociaţie de proprietari.

Emil Drăghici: Da, aveţi o asociaţie care se ocupă de îngrijire, de nu ştiu ce, de probleme comune, dar nu mâncaţi în comun cu vecinii în mod sigur.


Realizator: Păi nici la dvs. nu cred că s-ar pune problema chiar așa.


Emil Drăghici: S-ar pune problema în momentul în care s-ar pune problema comasării şi o pun unii, într-adevăr, ştiu foarte bine, am participat la astfel de lucrări, dar sunt oameni, care nu vor nimic altceva sub o anumită de binefacere publică vor să slăbească autoritatea statului. Deci când auziţi de comasări, v-aş ruga să vedeţi dacă sunt cei care vor să slăbească autoritatea statului. De ce nu aud eu că se pune în practică referendumul din 2009? Iată, unde avem voinţa populară.


Realizator: Da, dar ştiţi de ce vă întrebam eu dacă n-ar fi mai bine să fie mai puţine comune? Pentru că vorbeaţi de resursele umane puţine, care există în primării.

Emil Drăghici: De ce n-ar putea să fie mai puţine judeţe? De ce vedeţi neapărat ca să desfiinţăm celula de bază a societăţii? De ce? Hai să fie mai puţine judeţe! Hai să fie mai puţine state! Uite cum s-a unificat Germania, ne unim şi noi cu Ungaria. Nu vi se pare corect?


Realizator: Mă gândeam că, dacă sunt mai puţine primării, nu ştiu, se rezolvă şi resursa umană puţină.


Emil Drăghici: Total greşit. Este vorba de o şubrezire a autorităţii statului.


Realizator: Da, vă mulţumim mult pentru aceste precizări pentru discuţie.


Emil Drăghici: Şi eu vă mulţumesc.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii