Reforma muncii - JobsAct - începe să dea rezultate în Italia
În Italia, rezultatele reformei muncii, așa numitul JobsAct, încep să se vadă. Ministrul de resort de la Roma, Giuliano Poletti, ne-a acordat un interviu în exclusivitate.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 10 Iulie 2015, 21:19
În Italia rezultatele reformei muncii - așa numitul JobsAct - incep sa se vadă.
În primele cinci luni ale lui 2015, a comunicat Ministerul Muncii, au fost activate aproximativ 934.260 de contracte de muncă, dintre care 179.643 - adică 19% - de contracte pe perioada nedeterminata.
Acesta reprezintă într-un fel efectul reducerilor fiscale prevăzute de Legea Stabilității, care prevede scutirea de la plată timp de trei ani a asigurărilor sociale pentru cei angajaţi în 2015, până la un plafon de 8.060 de euro anual.
De menţionat că noii angajaţi pe timp nedeterminat nu mai au garanţia celebrului articol 18, prin care concedierea unui muncitor era practic imposibilă.
Despre aceasta reforma JobsAct, ministrul muncii de la Roma, Giuliano Poletti, ne-a acordat un interviu.
Giuliano Poletti: Obiectivul fundamental al Jobsact este acela de a avea o piață a muncii cu mai puțini muncitori care să nu aibă un contract de muncă stabil. Concomitent cu acesta am întreprins o activitate serioasă, pentru a crea cât mai multe servicii, care să ajute persoanele care-și pierd locul de muncă, pentru ca acestea să-și poată găsi un alt loc, iar a treia parte se referă la raportul dintre școală și muncă.
Noi am pus bazele unui nou sistem de învățământ prin alternanța școală-muncă, pentru că avem nevoie să facem în așa fel, încât tinerii să învețe să facă practica, experiențe noi pe care mai tarziu le vor regăsi in mediile în care vor lucra. Deci, acestea sunt cele trei direcții de mișcare, pentru că intentionam să reducem cat mai mult șomajul în rândul tinerilor, somaj care pentru noi reprezintă în prezent problema cea mai mare.
Reporter: Care sunt rezultatele programului european "Garanția pentru tineri" in Italia?
Giuliano Poletti: Acest plan a adus deja rezultate importante, deoarece noi avem mai mult de 6000 de tineri, care s-au înscris în acest program și deci se bucură de o adeziune notabilă. Suntem abia la începutul acestui program și încercăm să facem în așa fel încât tinerii să aibă ocazii și oportunități de a face stagii într-o întreprindere, avem în vedere activități de formare dedicate tinerilor care au întrerupt studiile și în acest mod încercăm să-i ajutăm să le reia.
Acesta este un program foarte important, iar obiectivul nostru este acela de a-l face să rămână unul stabil chiar și în viitor, motiv pentru care am solicitat UE să continue finanțarea acestuia și în anii următori, pentru că-l considerăm din punct de vedere social o intervenție necesară pentru toți tinerii din Italia".
Reporter: Din cauza crizei, exista tot mai multe cazuri de persoane - in special imigranti- care accepta munca la negru. Ce masuri luați in combaterea acestui fenomen?
Giuliano Poletti: Am lucrat în mod special în trei direcții: prima este aceea de a încerca să avem cât mai multe contracte de muncă pe durata nedeterminata, care din acest punct de vedere sunt mai avantajoase. Am ajutat mult întreprinderile pentru ca acestea să angajeze cu contract de muncă indeterminat, astfel încât să combatem munca la negru prin intermediul acestor contracte mai avantajoase chiar și pentru angajatori, dar sunt cotracte reale și stabile.
A doua direcție este aceea prin care reorganizând sistemul nostru de control și inspecția muncii- noi având trei instituții prin intermediul cărora executam controale privind sănătatea și siguranța la locul de muncă și respectul regulilor impuse de piața muncii - în momentul actual intenționăm să unificăm aceste instituții într-un unic Inspectorat al Muncii, și deci de a avea mai multe persoane și o mai mare capacitate de muncă și mai multe inspecții, care să-i determine pe întreprinzători să evite angajările fără contract de muncă.
A treia direcție a fost aceea de a schimba într-o oarecare măsură regulile controalelor, pentru a face astfel încât dacă o intreprindere decide să-si pună în ordine angajații, atunci va întâmpina mai puține dificultăți și sancțiuni având mai mult sprijin pentru a putea să mențină locurile de muncă. Dacă vom reuși să reunim toate aceste direcții putem să reducem munca la negru și să avem mai multe contracte de muncă legale, mai puține accidente de muncă și mai multe posibilități de locuri de munca pentru fiecare.