Radioul trebuie să devină "cât mai contemporan"
Noul preşedinte al Radio România, András István DEMETER, a acordat un interviu pentru emisiunea "Obiectiv, România", la Radio România Actualităţi.
Articol de Daniela Matei, 01 Iulie 2010, 18:42
Realizator: Aţi fost validat ca noul preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune în parlament pe data de 29 iunie. Cine sunteţi domnule András? Sunt convinsă că Internetul a fost atât de solicitat în aceste zile ca lumea să vă cunoască sau poate mulţi încă nu ştiu prea multe despre dumneavoastră?
András István Demeter: Cred că, în general, nimeni nu ştie suficient despre celălalt şi până la urmă orice oportunitate, orice ocazie de a-l cunoaşte pe cel de lângă tine, indiferent de ce funcţie sau ce responsabilităţi are, este bine-venită.
În acest sens, eu ce pot spune despre mine în câteva cuvinte. Am 41 de ani împliniţi, am doi copii, sunt căsătorit, sunt actor de profesie, deşi în ultima vreme profesez mai puţin datorită unor conjuncturi la fel de profesionale, dar legate de alte profesii şi de alte responsabilităţi, nerupându-mă însă de scenă sau de ecran.
Realizator: În prezent unde vă poate vedea lumea?
András István Demeter: În prezent mă va putea vedea lumea la Festivalul din Butrinti, Albania cu "Romeo şi Julieta", având în vedere faptul că stagiunea Teatrului Naţional de Operetă s-a cam încheiat şi cel puţin până la finele acestei stagiuni "Romeo şi Julieta", musical-ul celebru şi foarte foarte îndrăgit de spectatori nu se mai joacă decât la Butrinti şi sper că din toamnă să se reia cu cel puţin aceiaşi densitate, o dată sau de două ori pe lună, cum am jucat de la premieră din primăvara anului trecut până în prezent.
Recent, am avut şi o premieră de film cu extraordinarul om de cinematografie, domnul Radu Gabrea, în pelicul "Mânuşile roşii" şi urmează alte două proiecte filmate, realizate, montate, să aibă premiera şi în România. Pe lângă faptul că sunt actor, am mai studiat ici colo, am un master în management în sensul în care am absolvit cursurile respectivului master.
Managementul instituţiilor şi în general al întreprinderilor culturale. Era un master în Franţa cu rezidenţă în Italia şi în Bucureşti, în 1998-'99, ceva de genul acesta, şi sunt licenţiat în drept. A fost o perioadă destul de grea pentru că, am început această a doua facultate,în perioada când eram director de teatru la Timişoara.
Intervenind o schimbare în viaţa mea, mutându-mă din Timişoara la Bucureşti cu munca pentru a ocupa funcţia de director general în Ministerul Culturii şi Cultelor la acea vreme, şi vă mărturisesc că n-a fost deloc uşor să frecventez cursurile în măsura în care am reuşit, dar să mă prezint la examene pregătit cu toate cele, am reuşit să fac şi această performanţă, zic eu, şi mi-am luat licenţa în 2008.
Această experienţă a universului juridic mi-a fost, însă, de foarte mare ajutor în activitatea mea din Ministerul Culturii, mai ales că, după o perioadă de aproape doi ani, mai puţini de doi ani de conducere a Direcţiei Generale Creaţie Contemporană, Diversitate Culturală din minister, am fost numit secretar de stat în acea instituţie ducându-mi mandatul până la final, să spun aşa. Până în 4 februarie 2009, de când am început să experimentez pentru prima oară din '93 încoace, cum anume este să fie un fost conducător pe post de executant, în postura de consilier personal a doi miniştri.
Realizator: Un CV impresionant, pot să spun.
András István Demeter: Da.
Realizator: V-aş lăsa să vorbiţi, cred că mult timp de acum încolo despre CV-ul dumneavoastră.
András István Demeter: Dar hai să ne oprim.
Realizator: Dar asta vroiam să vă cer permisiunea să ne spuneţi acum, aţi acceptat să preluaţi conducerea radioului public. Cum vedeţi acest mandat?
András István DEMETER: Văd ca pe un mandat dificil, dar nu imposibil, un mandat complex, dar în acelaşi timp bazat pe o siguranţă care izvorăşte din rezultatele mandatuilui anterior. Este pentru prima oară în viaţa mea când mi se oferă şansa să preiau conducerea unei instituţii neaflate în criză, neaflate la limita supravieţiuirii pe cale de dispariţie ci dimpotrivă o instituţie care funcţionează, care are valori, care produce valori, care este credibilă, care este respectată, care nu are probleme sau dificultăţi financiare evident în toate aceste domenii fiind încă loc pentru mai bine.
Realizator: Aş vrea să vă intreb, probabil ascultaţi radioul, vă număraţi printre ascultători.
András István Demetzer: Mă număr printre ascultători evident.
Realizator: Din afară vorbind, ce credeţi că îi lipseşte radioului?
András István Demeter: Este foarte dificil aş răspunde, la această întrebare atât de simplă. Mai degrabă aş avea argumente pentru a spune ce nu lipseşte, dar nu asta este întrebarea din păcate.
Eu cred că îi lipseşte continuarea paşilor pe acest drum pe care l-aţi început în urmă cu nici prea mult, nici prea puţin timp, dar încerc să tot evit un cuvânt, acela al contemporaneităţii. Nu pot să îl evit.
Deci trebuie să continuăm cred, având în vedere faptul că după cunoştinţele mele, piaţa media este cea mai explozivă, cea mai dinamică piaţă în prezent şi nu cred că numai în România. Trebuie să continuăm foarte hotărâţi identificarea tuturor mijloacelor pentru a fi cât mai contemporani.
Reporter: Aţi vorbit de piaţa media în sondajele de audienţă, ştiţi probabil cum stăm, audienţă crescută ne-a făcut să ne luptăm cu posturile comerciale foarte mult, am reuşit să ne menţinem în top. Ce veţi face astfel încât să creşteţi şi mai mult această audienţă?
András István Demeter: Eu cred că această întrebare nu are cum să-şi găsească răspunsul din direcţia preşedintelui-director general, ci din partea specialiştilor care vor trebui ...
Realizator: Care vor trebui să aibă suportul dumneavoastră.
András István Demeter: ...care vor avea suportul meu. Eu, în primul rând ca să găsim împreună răspunsul la această întrebare, evident nu astăzi şi nu acum, mă voi consulta ori de câte ori voi putea şi ori de câte ori voi avea răspuns din partea lor, pentru că eu consider că în niciun caz managementul de vârf trebuie să rezolve.
Dacă managementul de vârf va trebui să găsească răspuns la această întrebare, cred că este foarte rău, pentru că atunci poate că nu va putea să găsească răspunsul la întrebările stricte de management la care însă are obligaţia să găsească răspunsuri, dar mi-aş propune sau aş lansa un pariu.
Într-un trend pe care îl ştim cu toţii de fluctuaţia a audienţei, primul scop, prima ţintă să fie menţinerea şi fidelizarea şi în funcţie de aceasta să ne propunem în mod firesc şi evident, pentru că este conţinut, este implicit o creştere, dar dacă reuşim să menţinem, eu cred că deja suntem pe direcţia bună.
Realizator: Am primit un mesaj de la un ascultător din Deva, pe nume Gabi, şi spune aşa: "L-aş ruga pe noul preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune să lase totul aşa cum este, să nu schimbe nimic. Radio România este number one.".Totuşi eu am să vă întreb, ce veţi aduce nou?
András István Demeter: Am răspuns unei astfel de întrebări şi ieri, într-un interviu şi cred că răspunsul meu acum va fi în asetimentul acestei ascultătoare sau acestui ascultător.
Realizator: Gabi semnează.
András István Demeter:Nu-mi place să aduc nou. Nu-mi place să forţez inovaţia. Eu cred că tot ce este...Nu sunt de firea mea un cercetător. Probabil cercetătorii, prin definiţie, trebuie să caute. Noi cred că altceva trebuie să facem.
Trebuie să identificăm valorile existente, trebuie să identificăm valorile care trebuiesc create de către noi, ori după ce această identificare prin însăşi această procedură, acest proces se arată în mod firesc acele soluţii care vor reprezenta parţial sau integral şi element de noutate, de invoare, dar nu este un scop în sine pentru mine a căuta, a inova, a aduce ceva nou.
Realizator: Domnule András István Demeter, noi vă dorim succes, că aşa se face, cum spuneam şi la început urările de bun venit, acum trebuie să vă doresc succes în noul mandat pe care tocmai l-aţi început aici, la Societatea Română de Radodifuziune, şi vă mulţumim pentru timpul acordat.
András István Demeter: Vă mulţumesc şi eu şi la rândul meu vă şi ne doresc succes.
Audio: Interviul difuzat în emisiunea "Obiectiv, România!".