Proiectele din sectorul energetic "atrag capital străin"
Consultantul în management Valentin Ionescu este de părere că exploatarea gazelor de şist ar aduce beneficii atât pe plan local, cât şi naţional.
Articol de Daniel Neguţ, 18 Octombrie 2013, 18:49
Consultantul în management Valentin Ionescu este de părere că exploatarea gazelor de şist ar aduce beneficii atât pe plan local, cât şi naţional.
Pe de altă parte, el consideră că sunt exagerate manifestaţiile desfăşurate în această perioadă împotriva gazelor de şist.
Valentin Ionescu: Când se porneşte o activitate economică de acest gen, se câştigă: din impozite, directe, indirecte, pe lângă faptul că o activitate economică contribuie, până la urmă, la o creştere a producţiei industriale a României şi la creşterea Produsului Intern Brut. În cazul gazelor de şist, însă, trebuie să stabilim o ierarhizare, să spunem, a avantajelor şi să le cântărim cu dezavantajele, pentru că, la urma urmei, toate activităţile care se desfăşoară în sectorul energetic au un impact negativ asupra mediului. Pe de altă parte, pentru România, orice proiect de investiţii în sectorul energetic asigură securitatea naţională, atrage capital străin şi adaugă un plus la securitatea sub aspect geopolitic.
Reporter: Prin exploatarea gazelor de şist ne-am putea asigura independenţa energetică?
Valentin Ionescu: Nu. De fapt, România trebuie să pună accent, pe termen lung, pe diversificarea surselor prin care realizează producţia de energie electrică şi termică, atât din surse convenţionale, cât şi neconvenţionale. E foarte greu să vorbim, în ziua de astăzi, de independenţă energetică, în condiţiile în care toate ţările depind una de cealaltă, în absolut orice ramură industrială.
Reporter: Care ar fi beneficiile comunităţilor locale din exploatarea gazelor de şist?
Valentin Ionescu: Nu mă pot pronunţa, pentru că acolo este o problemă de oportunitate politică, în măsura în care guvernul decide în acest sens. Deocamdată, dacă judecăm strict după legislaţia fiscală din România, impozitarea beneficiilor unei activităţi economice se duce la buget şi, indirect, statul alimentează bugetele locale pentru echilibrare bugetară, pe finanţe publice. La nivel local se socotesc doar impozitele pe proprietăţi imobiliare.
Reporter: Cum apreciaţi intensitatea protestelor împotriva exploatării gazelor de şist?
Valentin Ionescu: Această activitate de extragere a gazului de şist nu este mai poluantă decât extragerea altor surse convenţionale: cărbune, petrol, gaz natural. Prin urmare, acum cred că se exagerează şi se vehiculează idei şi sentinţe fără să existe, de fapt, nicio lucrare la baza celor care se pronunţă în această privinţă.