Președintele Camerei Deputaților de la Roma, vizită oficială la București
Președintele Camerei Deputaților de la Roma, Laura Boldrini, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități, în cabinetul său din Parlamentul italian.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 21 Martie 2016, 19:32
În această după amiază, președintele Camerei Deputaților de la Roma, Laura Boldrini a plecat spre București, unde urmează ca marți să discute cu omologul său român, Valeriu Zgonea, cu președintele Klaus Iohannes, cu premierul Dacian Cioloș, dar și să-i întâlnească – la Ambasada Italiei în România – pe investitorii din Peninsulă, care au ales să trăiască în țara noastră.
Cu numai câteva ore înainte de a pleca spre aeroport, Laura Boldrini a acordat un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități, în cabinetul său din Parlamentul italian.
Laura Boldrini: ”Scopul vizitei mele la București este în special acela de a răspunde invitației - o invitație onorantă - primite din partea președintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care mi-a cerut, tocmai să efectuez această vizită oficială. Am răspuns cu mare plăcere la aceasta invitatie pentru a consolida și la nivel parlamentar raportul deja excelent dintre Italia și România”.
Reporter: La București, mâine, asistați la ceremonia de semnare a declarației: ”Mai multă integrare europeană: calea de urmat”. Ce avantaje poate obține România după semnarea acestei declarații?
Laura Boldrini: Este vorba despre o declarație pe care eu am dorit-o foarte mult și care a fost deja semnată aici, la Camera Deputaților, la 3 septembrie de încă trei președinți de Parlament. I-am invitat pe toți omologii noștri să o semneze întrucât noi credem că astăzi este nevoie nu de mai puțină Europa, ci de mai multă! Credem că este în interesul fiecărui stat să se ajungă la o Uniune Federală de State Europene, cu alte cuvinte să se ajungă la o integrare politică a Europei pentru că viitorul statelor noastre depinde de viitorul Uniunii Europene. Cu cât UE este mai puternică, mai capabilă de a da răspunsuri nevoilor venite din partea cetățenilor, cu atât vom trăi mai bine cu toții. Este așadar în interesul tuturor statelor să reușim să înaintăm în acest sens. Îmi face mare placere că și președintele român a dorit să ni se unească ajungând astfel la un număr de 12 președinți care au semnat această declarație.
Reporter: În România există și un număr important de investitori italieni. Cu o parte dintre ei – veți discuta mâine la București. Care este mesajul pe care intenționați să îl transmiteți acestora?
Laura Boldrini: Da. Îmi face plăcere să-i întâlnesc pe antreprenorii italieni care sunt mulți în România, cred că există cam 40.000 de firme italiene acolo, deci un număr foarte important. Ce doresc eu să le spun este să fie atenți, sigur, trebuie să obțină un profit, dar să facă acest lucru participând și ei la dezvoltarea economică și socială a României. Să facă acest lucru respectând drepturile oamenilor, respectând mediul, să o facă știind că dacă oferi mai mult locului unde lucrezi, este sigur că vei și obține mai mult. Îi voi invita deci, să aibă o activitate responsabilă, în avantajul tuturor.
Reporter: În Italia trăiește o mare comunitate de români: peste 1.200.000 de cetățeni. Veți discuta și despre ei cu autoritățile române de la București ?
Laura Boldrini: Sigur. Fără îndoială voi vorbi despre această imigrație care continuă de mulți ani în Italia, care a progresat. Astăzi mulți români au înaintat cu munca lor; este vorba de oameni foarte muncitori, oameni care au creat firme, - în Italia există mii de firme românești - și atâtea românce care se ocupă și în prezent de copiii noștri, de bătrânii noștri, - femei cărora noi trebuie să le fim profund recunoscători. Deci pentru mine este foarte important a recunoaște contribuția extrem de semnificativă pe care această comunitate o oferă pentru dezvoltarea Italiei.
Reporter: Italia susține aderarea României la Schengen?
Laura Boldrini: Da. Italia sprijină aderarea României la Tratatul de la Schengen, fiindcă noi considerăm că în prezent România împlinește toate criteriile necesare pentru a intra în Schengen. Așadar sper ca acest lucru să fie posibil cât de repede, cu toate că astăzi trebuie amintit că libertatea de mișcare este puțin pusă în discuție de unele state membre. Acest lucru este foarte periculos, după părerea mea, deoarece libertatea de mișcare este una dintre coloanele fundamentale ale Uniunii Europene. Sper așadar ca aceste măsuri, care au fost adoptate de unele state, să fie reconsiderate cât de curând ca să ne putem întoarce la acest principiu fundamental. La fel cum este important și faptul de a putea munci în mod liber în toate țările și de a putea studia peste tot, fiindcă acest lucru întărește proiectul european.