Oamenii de ştiinţă "comunică tot mai greu cu publicul larg"
Solomon Marcus vorbeşte la emisiunea "Vorba de cultură”, difuzată la Radio România Cultural, despre problemele de comunicare cu care se confruntă oamenii de ştiinţă.
Articol de Ema Stere, Attila Vizauer, 20 Decembrie 2011, 10:45
În "Singurătatea matematicianului”, discursul de recepţie pe care l-a rostit în Aula Academiei Române, Solomon Marcus vorbea despre necesitatea unui dialog al disciplinelor şi pleda pentru o înţelegere foarte deschisă a domeniului său, susţinând, de pildă, că "matematica trebuia să rămână ca muzica, să fie cultivată pentru propria ei plăcere”.
Care sunt plăcerile şi singurătăţile unui cercetător ne-am propus să aflăm la emisiunea "Vorba de cultură”, în compania unui invitat de o rară erudiţie.
Matematician prin formaţie, dar interesat de domenii atât de diferite precum lingvistica, semiotica, teoria literară, ştiinţele educaţiei, antropologia culturală, istoria şi filosofia ştiinţei, Solomon Marcus este cu adevărat un spirit renascentist, care-şi păstrează, la o vârstă venerabilă, întreaga curiozitate în faţa lumii.
Ascultaţi-l în emisiunea "Vorba de cultură”, difuzată la Radio România Cultural de luni 19 până vineri 23 decembrie, începând cu ora 12.00. Realizatori Ema Stere şi Attila Vizauer.
Audio: Solomon Marcus vorbeşte despre un blocaj în comunicare între oamenii de ştiinţă şi publicul larg. El susţine că "oamenii de ştiinţă îşi creează tot mai greu drumul spre comunicarea cu marele public".