Oamenii de afaceri străini "vor predictibilitate şi legi clare"
Consiliul Investitorilor Străini din România solicită legi mai clare şi consultarea mediului de afaceri atunci când guvernul adoptă măsuri fiscale.
Articol de Daniel Neguţ, 18 Aprilie 2013, 19:37
Predictibilitate, legi mai clare şi consultarea mediului de afaceri, atunci când guvernul adoptă măsuri fiscale, sunt principalele solicitări ale oamenilor de afaceri străini.
Consiliul Investitorilor Străini marchează, astăzi, 15 ani de activitate în România.
L-am întrebat pe presedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen, ce măsuri sunt necesare pentru stimularea economiei româneşti?
Steven van Groningen: În primul rând, ceea ce trebuie este încrederea, încrederea în viitor. Dacă nu există încredere, atunci este cam greu să aşteptăm de la cineva să investească. Pentru asta avem nevoie de o anumită viziune la nivel de guvern şi, evident, o viziune clară despre la ce putem să ne aşteptăm, din punct de vedere al schimbării legislative, şi pentru creştere avem nevoie de bani şi e clar că avem nevoie de capital străin, pentru a stimula economia. În România, capitalul autohton este prea mic şi noi trebuie să stimulăm investiţiile străine, trebuie să creştem nivelul de absorbţie de la fondurile europene, ca să intre mai mulţi bani în România, care pot fi investiţi în capiacitatea de producţie şi aşa creăm joburi, creăm creştere economică.
Reporter: Mai multe intervenţii ale Consiliului Investitorilor Străini s-au referit la regîndirea sistemului fiscal. Pe scurt, cum vedeţi dumneavoastră această problemă?
Steven van Groningen: Cred că prima problemă pe care o avem în România este să ne asigurăm că colectăm taxele care trebuie plătite şi să ne asigurăm că plătim ce avem de plătit la timp. Faptul că statul râmâne dator în multe cazuri nu este un factor foarte bun pentru o creştere economică. Dacă taxele cresc sau scad, sau ce taxe se impun, asta este o decizie politică, dar important este să existe un proces de consultare cu mediul de afaceri şi să facem o analiză de impact, înainte de a introduce măsuri şi, dacă introducem măsuri, să existe o perioadă de implementare de cel puţin şase luni şi, după ce implementăm o nouă lege, să ne asigurăm că legea asta se aplică tuturor. Bineînţeles că legislaţia fiscală este foarte complicată şi nu întotdeauna foarte clară, şi acestea sunt elemente care neapărat trebuie adresate într-o iniţiativă pentru a modifica Codul Fiscal.
Reporter: Cum caracterizaţi relaţia Consiliului Investitorilor Străini cu autoritătile române? Cât de receptive sunt acestea la propunerile Consiliului?
Steven van Groningen: Depinde foarte mult cu cine avem de-a face. Au fost prim-miniştri care au fost mai receptivi. A fost o perioadă în care au fost mai puţin receptivi. Sunt miniştri cu care s-a lucrat foarte bine, sunt miniştri cu care a fost mai puţin dialog. În general, cred că nu exagerez dacă spun că dialogul dintre mediul de afaceri şi guvern ar trebui îmbunătăţit.
Reporter: Ieri a fost şedinţa de constituire a Asociaţiei Forumului Investitorilor Autohtoni, iar oamenii de afaceri români s-au declarat defavorizaţi fată de investitorii străini. Dumneavoastră ce opinie aveţi?
Steven van Groningen: Acesta este un lucru pe care chiar nu-l înţeleg. Nu cred că putem să spunem aşa ceva. Nu cerem niciodată ceva special pentru investotorii străini. În ultimii trei ani, tema principală a fost creşterea economică şi chiar nu văd în ce măsură ar putea să se considere defavorizaţi. Nu vorbim despre facilităţi pentru investitori străini şi chiar nu cunosc personal nicio facilitate care s-a aplicat doar pentru investitorii străini, dar cred că este foarte bine că s-a organziat şi avem încă o voce şi cred că acesta este încă un lucru care poate să fie doar benefic pentru economia naţională.