O analiză a protestelor din România
Interviu cu un expert în teoria revoluţiilor şi a protestelor.
17 Ianuarie 2012, 14:37
Protestele s-au extins dinspre provincie în capitală şi de aici au fost reluate şi în multe alte oraşe.
Mitingurile iniţiale de susţinere a medicului Raed Arafat au fost paşnice în Târgu Mureş, Sibiu, Timişoara, dar ele au degenerat în Bucureşti.
Unii comentatori au aplaudat şi au incitat protestatarii invocând democraţia, libertatea şi decizia directă a a poporului în soluţiile statului.
În timp ce alţi comentatori au condamant actele ca fiind unele de tip huliganic, scenariul critic rotindu-se în jurul vandalizării Pieţelor Unirii şi a Universităţii din Bucureşti.
Evidenţiindu-se prezenţa unor personaje care sunt antrenate în a se lupta cu jandarmeria, suporterii de fotbal.
Cuvintele cheie: pietre, sticle, tomberoane, magazine incendiate cărora li s-a oferit un răspuns prompt fumigene şi tunuri cu apă cu victime din toate taberele ajunse la spital.
Martori de pe margine cu diferite păreri cetăţenii ţării au putut urmări din relatările din presă un tablou al haosului şi al neliniştii.
Cum putem întelege protestele aflam din analiza domnului Alexandru Gabor specialist în ştiinţe politice expert in Teoriile Revoltelor Protestelor, asistent universitar asociat Şcolii Naţiionale de ştiinţe politice şi administrative.