“Nu Europa va salva orașele, ci orașele vor salva Europa”
Interviu in exclusivitate cu Benjamin Barber, teoretician politic american, autorul al volumului „If Mayors ruled the world – Daca primarii ar conduce lumea”.
03 Iunie 2016, 20:19
Benjamin Barber pleacă de la ideea ca orașele comunica si colaborează mult mai bine decât o fac națiunile-stat si pledează pentru un Parlament Mondial al primarilor.
Sesiunea inaugurala a acestui parlament va avea loc in septembrie, la Haga, in Olanda.
Benjamin Barber a fost unul dintre invitații Forumului pentru Cultura Europei, care a avut loc la Amsterdam intre 1 si 3 iunie (parte a programului cultural al președinției olandeze a UE).
De ce ar trebui ca orașele sa conducă lumea?
„Corporațiile monopoliste si teroriștii conduc lumea de ceva vreme. Națiunile Unite fac foarte puțin, iar națiunile-stat nu fac nimic. Orașele sunt singurele instituții democratice, pragmatice si capabile sa rezolve probleme. Iar când se unesc, nu rezolva numai propriile probleme, dar si pe cele globale. Realitatea este ca guvernele naționale au devenit disfuncționale. Timp de 20 de ani nu au reușit sa facă nimic împotriva schimbării climei. Au încheiat acum acordul de la Paris, dar nu este de ajuns. In ceea ce privește refugiații, milioane de oameni ajung ilegal in Statele Unite si Europa, iar națiunile-stat nu știu ce sa facă. Refugiații se opresc in orașe, iar primarii trebuie sa găsească soluții. Orașele se confruntă cu problemele, tot ele au si soluțiile.”
Desigur, sunteți la curent cu adoptarea Pactului de la Amsterdam, pentru agenda urbana a Uniunii Europene. Putem sa il consideram un pas înainte?
„Sigur ca este un pas înainte, dar nu este de ajuns. Adevărul este ca națiunile trebuie sa înapoieze orașelor resursele pe care orașele le dau națiunilor. 80% din PIB este asigurat de orașe, cea mai mare parte ajunge la națiunea-stat, iar aceasta acorda orașelor o parte mica din aceasta contribuție, de parca ar fi un cadou făcut orașelor. Nu este un cadou. Orașele fac banii si au nevoie de ei ca sa-si rezolve problemele. Agenda urbana spune ca orașele vor fi ajutate de Comisia Europeana, dar adevărul este ca Europa este cea care are nevoie de ajutor. Orașele vor ajuta Europa si nu invers, dar pentru aceasta au nevoie de autonomie si de autoritate, de resurse, de jurisdicție ca sa-si rezolve problemele împreună.”
Luna trecuta, la summit-ul primarilor din capitalele europene, primarul Atenei a spus ca „orașele si cei care fac orașele vor salva Europa”.
„Primarul Atenei, Giorgos Kaminis - care, apropo, s-a născut in Brooklyn - este membru al comitetului consultativ si va fi la prima adunare a Parlamentului Global al primarilor, care av avea loc in septembrie, la Haga. Este un om înțelept si are dreptate in ceea ce spune, pentru ca nu vorbește numai de orașe, ci si de cetățenii lor, de societate civica, de cei care fac orașul, aceștia vor salva Europa.”
Ați menționat Parlamentul Global al primarilor. De ce avem nevoie de așa ceva?
„Exista multe rețele urbane puternice si foarte importante, însă avem nevoie de ‚mușchi’ pe aceste structuri, care sunt foarte cooperante, fac schimburi de experiențe, însă orașele trebuie sa aibă o voce mai puternica. Au nevoie de un megafon. Avem nevoie de o platforma globala, pentru a acționa global. Trebuie sa construim pe aceste structuri deja existente si sa formam o voce comuna si puternica. Aceasta va fi Parlamentul Global al primarilor.”
Ce facem cu primarii corupți, cu cei pe care ii alegem si nu se ridica la nivelul așteptărilor noastre?
„Întrebarea pe care orice analist politic trebuie sa o formuleze este: corupți in comparație cu cine? Cu liderii naționali corupți, cu membrii Congresului din SUA care nu fac nimic, in comparație cu guvernul Braziliei care a fost suspendat, in comparație cu premierul Venezuelei? In comparație cu liderii naționali, primari sunt mai eficienți si mai pragmatici. Sunt si corupți printre ei? Bineînțeles, vorbim de ființe umane si nimeni nu-i perfect, dar, ce vreau sa spun este ca in general primarii sunt mai aproape de cetățeni, sunt mai democrați, sunt mai transparenți, sunt mai populari decât oficialii naționali. Anul trecut a fost făcut un sondaj de opinie in 80 de tari din toata lumea. La întrebarea „aveți încredere in guvernul național, președinte, prim ministru”, 60-70% a spus NU. Apoi a urmat întrebarea „aveți încredere in primarul dumneavoastră”, peste 70% a răspuns DA. Si aceasta pentru ca primarii sunt oameni ai locului, sunt vecini.
Am colaborat mult cu Bill Clinton, am vorbit cu mulți președinți de tari, cu prim miniștrii. De cate ori i-am vizitat am fost controlat, am trecut prin filtre de securitate si conversația s-a petrecut cu patru polițiști sau gărzi de corp de fata. Am vorbit cu aproape 200 de primari din întreaga lume, nu am fost niciodată controlat, nu am văzut niciodată gărzi de corp.”
Știți ca romanii își aleg duminica primarii. Aveți vreun sfat pentru cei care votează?
„Da, am. Când votați pentru un primar, votați pentru un reprezentant al vostru, dar sa nu credeți ca gata, de acum e treaba lui. Viața orașului este si treaba voastră. Primarul nu este decât un cetățean, care își asuma niște responsabilități, însă orașul funcționează daca si cetățenii participa. Momentul votului este poate cel mai puțin important. Ceea ce faci tu ca individ este important, cum te implici in viața comunității, a clădirii in care locuiești, a bisericii, a asociației de părinți.
Daca ești doar votant, atunci votezi si te plângi. Daca ești cetățean, participi si nu te poți plânge decât de propria-ti persoana.”
Încă o întrebare: de ce ați ales Olanda, Haga pentru prima întâlnire a Parlamentului Global al Primarilor?
„Nu noi am ales Olanda, ci ea ne-a ales pe noi. Iar noua ne place Olanda pentru ca este o națiune a orașelor. Aici orașele joaca un rol foarte important si sunt mulți primari cu viziune. Cum este Aboutaleb in Rotterdam, van der Laan in Amsterdam, van Aartsen in Haga, dar si cel din Eindhoven, din Delft si din multe alte orașe din tari. Daca vrei sa ai un parlament Global al primarilor, nu poți sa il faci decât într-o tara in care orașele joaca un rol important si primarii au viziune si aceasta tara este Olanda.”