Ministrul Lazăr Comănescu la Roma, la invitația omologului său P. Gentiloni
Ministrul de externe, Lazăr Comănescu la Roma, la invitația colegului său Paolo Gentiloni.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 23 Noiembrie 2016, 09:07
Pe parcursul unei zile, în cadrul unei vizite de lucru, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, s-a întțlnit marți la Roma cu omologul italian Paolo Gentiloni și cu Secretarul pentru Raporturile cu Statele al Sfântului Scaun, Monseniorul Paul Richard Gallagher, dar și cu studenții, profesorii și cercetătorii români.
Vizita la Roma a oficialului de la București a inclus și o prelegere în cadrul Facultății de Științe Politice din cadrul Universităţii Roma Tre, pe tema „The European Union at crossroads: Working together for a better and more cohesive Europe - The Romanian perspective”.
În cadrul întrevederii cu omologul său de la Vatican, secretarul pentru Raporturile cu Statele al Sfântului Scaun, monseniorul Paul Richard Gallagher, cei doi oficiali au pus accentul pe evoluţia pozitivă a relaţiilor bilaterale şi pe cooperarea foarte bună pe durata Preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, ministrul Lazăr Comanescu exprimând satisfacţia părţii române pentru organizarea unei conferinţe comune cu Sfântul Scaun pe tema refugiaţilor, în luna februarie 2017.
În cadrul unei conferințe de presă susținute de cei doi miniștri de externe, oficialii au subliniat dinamica relaţiilor bilaterale la cel mai înalt nivel din ultima perioadă, cooperarea deosebit de substanţială în plan economic și cultural fiind edificatoare în această privință. S-a reliefat totodată existenţa unui potenţial semnificativ de dezvoltare și aprofundare în continuare a relațiilor bilaterale.
Italia si România sunt unite printr-o ”extraordinară calitate” a relațiilor economice și comerciale, datorate în primul rând prezenței consistente de aproximativ 25.000 de firme italiene în România, a declarat șeful diplomației de la Roma, Paolo Gentiloni.
Paolo Gentiloni: Italia este prezentă cu 25.000 de firme în România, iar pentru noi România reprezintă o piață foarte importantă, dar și o platformă pentru afaceri spre Caucaz, spre regiunea dintre Marea Neagra si Marea Caspica. Aceasta activitate a firmelor noastre aduce Italiei un schimb comercial de 13 miliarde de euro în acest an, Italia fiind astfel al doilea partener comercial din România. Putem să facem si mai mult! Am discutat despre viitoare colaborari posibile în diferite domenii și activitati economice. România si Italia sunt interesate sa lucreze împreuna si în problematicile europene, sa aiba o pozitie comuna pro-Brexit si avem un interes - atât Italia, cât si România - de a menține deschisă strada spre aderare la Uniunea Europeana a tarilor din Balcanii de Vest.
Potrivit ministrului Lazar Comanescu, italienii din tara noastra si românii din Peninsula constituie un factor de consolidare a relatiilor bilaterale dintre cele doua state.
Lazar Comanescu: La zece ani de al aderarea României la Uniunea Europeana, putem sa consideram, fara niciun fel de ezitare, ca prezenta românilor în Italia, ca si prezenta italienilor din România reprezinta, cum spuneam, un factor de consolidare a relatiilor noastre bilaterale. Si, când spun de italienii din România, nu ma refer doar la comunitatea de afaceri, ci si la minoritatea italiana din România, care, desi nu este foarte numeroasa, este un contributor de toata aprecierea în ceea ce priveste valorile culturale si în general evolutia societatii românesti.
Ministrul de externe Lazar Comanescu a apreciat totodata modul în care românii care traiesc în Italia au fost integrati în societate.
Lazar Comanescu: Am reconfirmat caracterul excelent al relatiilor româno-italiene, fie ca vorbim despre cooperarea si realtiile bilaterale sau despre conlucrarea noastra din cadrul Uniunii Europene sau al Aliantei Nord-Atlantice. Si aici, referindu-ma tot la dimensiunea bilaterala, este apreciat rolul românilor care sunt aici, în Italia. Si la rândul meu am subliniat aprecierea noastra fata de modul în care românii care locuiesc aici, în Italia, s-au integrat cu sprijinul autoritatilor italiene, fie ca vorbim de sprijin la nivel de autoritati centrale sau locale.
Referitor la problematica migrației, ministrul Comănescu a exprimat solidaritatea României cu statele aflate în prima linie și a reiterat implicarea substanțială a țării noastre în implementarea măsurilor agreate la nivelul UE. De ambele părți s-au subliniat cerința unei mai mari asertivități a UE ca actor si relevanța pe care o are în acest demers Vecinătatea, atât estică cât și sudică, a UE.
La finalul conferintei, ministrul Lazar Comanescu a multumit omologului sau Paolo Gentiloni pentru sustinerea României la aderarea în Spatiul Schengen.
Lazar Comanescu: Mai ales în contextul actual, când vedem ca, atunci când discutam despre migratie, tot mai mult se discuta despre importanta deosebita a consolidarii frontierelor externe ale Uniunii Europene, pot sa va spun un lucru, ca România deja contribuie substantial în aceasta privinta si cu siguranta aderarea României la Spatiul Schengen ar contribui si mai puternic la securizarea frontierelor externe ale României. E tot ceea ce a facut si face România si eu sper ca acest lucru sa fie cât mai bine înteles de catre toti ceilalti membri ai Uniunii Europene, astfel încât aderarea noastra la Spatiul Schengen sa se petreaca într-un timp cât mai scurt si eu nu as vrea sa detaliez acuma, dar cred ca vom putea sa privim cu optimism în aceasta privinta.