Ministrul Justiției Robert Cazanciuc, vizită în Israel
România este un model pentru multe state europene despre cum pot convieţui majorităţile cu minorităţile, a spus ministrul justiției, Robert Cazanciuc.
Articol de Radiojurnal, 14 Mai 2015, 07:07
Ministrul român al Justiţiei, Robert Cazanciuc, participă în aceste zile, la Ierusalim, la Forumul Global pentru Combaterea Antisemitismului.
Prezenţa demnitarului român a fost apreciată în mod deosebit de reprezentanţi ai Ministerului israelian de Externe.
Cu ocazia vizitei în Israel, ministrul Robert Cazanciuc a avut şi o întrevedere cu noul ministru israelian al Justiţiei, Ayelet Shaked, iar discuţiile au avut în vedere dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul justiţiei dintre cele două ţări.
Dragoş Ciocîrlan, corespondentul nostru la Ierusalim, l-a intervievat pe Robert Cazanciuc.
Reporter: În ultimii ani, în unele state din Uniunea Europeană se constată o recrudescenţă a antisemitismului. Domnule ministru, ce face România, concret, care este politica Guvernului de la Bucureşti?
Robert Cazanciuc: Din fericire, România nu este, să spunem, pe harta statelor în care se discută mai mult decât ar trebui despre antisemitism. Cred că toate guvernele românesti de după '89 au avut acţiuni destul de ferme, începând de la legislaţie şi până la acţiuni propriu-zise de combatere a oricăror manifestări antisemite. Nu cred că au existat /.../ care să nu ia măsuri în acest sens. Din fericire, în România dacă se întâmplă lucruri se întâmplă doar accidental, nu au fost de mult incidente, ceea ce arată până la urmă toleranţa poporului român, dorinţa lui de convieţuire paşnică cu toate minorităţile. De altfel, nu o spun eu, o spune toată lumea, România este un model pentru multe state europene despre cum pot convieţui majorităţile cu minorităţile. Din această perspectivă, să spunem, România are destul de multă expertiză şi o poate împărtăşi la nivel european. Pot exista din când în când diverse accidente, dar cred că legislaţia permite sancţionarea lor deîndată şi destul de ferm.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre combaterea propagandei antisemite din media de socializare?
Robert Cazanciuc: Nu aş putea spune că avem manifestări antisemite în media de socializare. Există însă un pericol, din cauza libertăţii fără margini în acest mediu, numai că trebuie să fim pregătiţi pentru a combate cu mijloace specifice eventuale derapaje.
Reporter: În 2016 România preia preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.
Robert Cazanciuc: Este în mod cert o continuitate a eforturilor făcute de România de peste 20 de ani încoace pentru a recunoaşte greşelile trecutului, pentru a comemora cum se cuvine victimele Holcaustului, pentru a învăţa din lecţiile trecutului şi, de ce nu, pentru a fi un exemplu pentru alte ţări. Va fi un efort destul de mare din partea României, dar împreună cu partenerii din Israel, împreună cu parteneri din Statele Unite, România poate face din acest eveniment un eveniment cu ţinută internaţională.
Reporter: Aţi avut o primă întâlnire cu noul ministru israelian al Justiţiei, Ayelet Shaked. Cum a fost?
Robert Cazanciuc: O întâlnire foarte bună, în care am discutat despre cum se gestionează justiţia din România din perspectiva ministrului Justiţiei, ce atribuţii are ministrul Justiţiei în Israel. Lucrurile sunt în anumite părţi diferite. Important este că această întâlnire, din câte am reuşit să găsesc eu înregistrările din minister, este prima vizită a unui ministru de Justiţie al României în Israel, nu a existat, de asemenea, o vizită a unui ministru de Justiţie din Israel în România, aşa că am pus bazele unei întâlniri, sper, anul acesta, la Bucureşti. Am discutat, de asemenea, despre nevoia organizarii cât mai rapide a unei întâlniri între experţii dintre cele două ministere, ultima dintre ele a avut loc în 2011. În mod cert sunt multe lucruri comune şi sper ca această înâlnire să aibă loc cât se poate de repede.