Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, invitat la Apel matinal
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: Mihai Eminescu este izvorul nostru ca naţiune modernă şi europeană.
Articol de Victor Caraculacu, 15 Ianuarie 2018, 10:26
Apel matinal"
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 ianuarie, ora 8:30) - Realizator: Da, numele lui este Mihai Eminescu.
Astăzi, 15 ianuarie 2018. În 15 ianuarie însă s-a născut şi poetul naţiunii române, Mihai Eminescu, şi ştim bine, 15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale, devenită momentul în care celebrăm personalitatea Luceafărului Poeziei Româneşti.
Lui îi datorăm, cred, în mare măsură, inspiraţia necesară pentru adevărata reflecţie asupra identităţii noastre, definită prin cultură, iar concluziile sale îmi permit să cred, nu-i aşa, sunt valabile şi astăzi.
Despre trecut şi prezent a stat de vorbă Victor Caraculacu, în "Apel matinal", cu ministrul culturii şi identităţii naţionale, Lucian Romaşcanu.
Reporter: Bună dimineaţa, domnule ministru. În contextul anului 2018, Anul Centenarului, are, credeţi, Ziua Culturii Naţionale, anul acesta, conotaţii deosebite?
Lucian Romaşcanu: Bună dimineaţa dvs şi ascultătorilor dvs, vă mulţumesc pentru apel. Da, are conotaţii deosebite, şi e normal să fie aşa, şi orice sărbătoare care va fi în acest an va fi inevitabil pusă sub egida Centenarului şi Ziua Culturii sigur că nu ar fi putut să fie altfel decât să fie pusă sub egida acestui important eveniment, care este Centenarul Marii Uniri şi Marelui Război.
Reporter: Ziua de 15 ianuarie este ziua poetului naţional Mihai Eminescu. Rămâne el, credeţi, actual şi pentru contemporanii noştri, domnule ministru?
Lucian Romaşcanu: Ziua Culturii a fost decisă tocmai pentru a se suprapune acestui eveniment extrem de important pentru naţia noastră şi anume comemorarea lui Mihai Eminescu. Trecând dincolo de abordările la modă ale diverşilor exegeţi sau critici, Mihai Eminescu rămâne cel care a format limba română aşa cum o vorbim astăzi, este cel care a creat-o, prin poeziile lui, prin activitatea lui jurnalistică, prin părerile lui, aşa cum au fost ele scrise atunci şi Mihai Eminescu este izvorul nostru ca naţiune modernă şi europeană.
Reporter: Putem face mai bine, credeţi, cunoscută în lume cultura română, domnule ministru? Poate prin personalitatea marelui poet?
Lucian Romaşcanu: Este totuşi un poet atât de legat de limba română încât nu cred că poate fi tradus la maxima intensitate în alte limbi, deşi s-au făcut aceste încercări. Mihai Eminescu este un poet destul de cunoscut şi în străinătate, este farul nostru călăuzitor, dar prin toţi oamenii de cultură importanţi pe care i-am avut putem să ne transmitem mesajul în lume. Dintre evenimentele pe care vreau să le menţionez, avem târgul de carte de la Leipzig, unde România este invitat de onoare şi unde vom avea în martie posibilitatea să ne prezentăm Europei, dar şi lumii cu ce avem mai bun în literatura noastră. Avem sezonul franco-român, care se inaugurează la sfârşit de noiembrie, la Paris, care, pentru şase luni de zile, ne va da posibilitatea să expunem publicului francez şi nu numai ceea ce facem şi ceea ce suntem noi cu adevărat. Avem în continuare preşedinţia Consiliului UE, care va fi foarte bine dublată de evenimentele culturale - absolut toate evenimentele diplomatice care vor avea loc în România vor fi dublate şi de evenimente culturale. Avem la sfârşit de 2019 posibilitatea iarăşi de a ne face cunoscut mesajul în Europa prin festivalul de artă Europalia, la care iarăşi suntem invitaţi în al 50-lea an de existenţă al acestui festival. Avem, sigur, un pic mai încolo, în 2021, Timişoara, Capitală culturală europeană, deci avem foarte multe evenimente în viitorul apropiat, care ne vor oferi ocazia să punem pe harta culturii europene şi mondiale personalităţile româneşti.
Realizator: Vorbeaţi puţin mai devreme de reperele zilei. Ne puteţi da câteva dintre aceste repere şi mai ales care sunt principalele proiecte pe care ministerul le are în vedere în continuare?
Lucian Romaşcanu: Aş vrea doar să subliniez un eveniment de foarte mare importanţă şi foarte /.../, domnul preşedinte Iohannis a acceptat cu bucurie să decoreze Filarmonica din Bucureşti, Filarmonica George Enescu, care anul ăsta împlineşte 150 de ani de la înfiinţare şi acest eveniment se va desfăşura la Palatul Cotroceni începând cu 17:30, iar începând cu 19:30, la Ateneu, vom avea un concert de gală, cu invitaţi speciali, pentru a marca acest eveniment şi în cadrul concertului vom avea bucuria să acordăm diplome de excelenţă pentru 36 de oameni de cultură absolut excepţionali, care şi-au dedicat vaiţa culturii noastre şi care anul ăsta sau mai demult au depăşit pragul vârstei de 85 de ani. Invit pe ascultătorii dvs să intre pe site-ul www.cultura.ro şi acolo au acces la absolut toate manifestările pe care instituţiile din subordinea Ministerului Culturii le fac.