Mario Vargas Llosa, premiat de Clubul Internaţional de Presă
Interviu cu scriitorul şi jurnalistul Mario Vargas Llosa, cel care miercuri a primit Premiul special al Clubului Internaţional de Presă.
19 Aprilie 2012, 12:53
“Pentru mine, jurnalismul este o modalitate de a nu mă rupe de lumea reală” - Mario Vargas Llosa.
Scriitorul şi jurnalistul Mario Vargas Llosa a primit, miercuri, la Madrid, Premiul special al Clubului Internaţional de Presă.
Mario Vargas Llosa a fost ales de membrii asociaţiei că persoana care a excelat în jurnalismul internaţional, în ultimii 50 de ani.
Mario Vargas Llosa a primit premiul Nobel pentru de Literatură în 2010, premiul Cervantes, premiul Principe de Asturias şi alte 12 importante distincţii internaţionale.
Jurnalist încă de pe băncile şcolii, Mario Vargas Llosa a trecut prin toate secţiile unui ziar şi colaborează şi astăzi la ziare importante.
Într-o ceremonie organizată la Madrid, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de existenţă, Clubul Internaţional de Presă a distins şi alţi profesionişti.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa prinţesei de Asturia, Letizia Ortiz, fostă jurnalistă de televiziune, care, într-un discurs foarte scurt, a remarcat rolul presei astăzi, care poate fi cel mai bun interpret al unei societăţi care are nevoie de repere.
"Numărul ziariştilor ucişi sau închişi creşte, în loc să scadă, din nefericire”, a spusMario Vargas Llosa miercuri, la primirea premiului 50 Aniversario al Clublui Internaţional de Presă din Spania.
"Este important ca oamenii de presă, guvernele cu adevărat democrate şi cetăţenii care cred că presa liberă este indispensabilă pentru funcţionarea democraţiei, să ne mobilizăm în apărarea colegilor care suferă presiuni sau lucrează sub ameninţarea de a-şi pierde libertatea”.
Mario Vargas Llosa a criticat jurnalismul iresponsabil, care "scormoneşte în mizeria umană pentru a satisface, de multe ori, curiozitatea morbidă” şi a spus că ziariştii ar trebui să combată ei înşişi acest tip de jurnalism.
Ceilalţi premiaţi au fost organizaţia "Reporteres sans frontieres" pentru apărarea şi sprijinul jurnaliştilor, Giles Tremlett, corespondent în Spania al ziarului The Guardian, ca cel mai bun corespondent străin în Spania, americanul John Lee Anderson, care a primit trofeul pentru carieră, columbianul Daniel Samper Pizano, pentru promovarea imaginii Spaniei în străinătate şi ziarista freelance Mayte Carrasco, premiată la categoria cel mai bun trimis special în străinătate.
Ceremonia a avut o ţinută specială, pentru că asociaţia care reuneşte ziarişti spanioli şi străini, Clubul Internaţional de Presă, împlineşte jumătate de secol, iar membrii săi au considerat că personalitatea cea mai reprezentativă pentru aniversare este Mario Vargas Llosa.
Jurnalistului şi scriitorul Mario Vargas Llosa, care a acordat un interviu în exclusivitate pentru Radio România. Despre profesie şi despre cărţi.
Am început să practic jurnalismul când eram pe băncile şcolii, este profesia pe care am avut-o de-a lungul întregii mele vieţi. A fost extrem de importantă şi din punct de vedere literar, pentru că probabil că mare parte a cărţilor mele nu le-aş fi putut scrie dacă nu aş fi trăit trăirile mele jurnalistice.
Am trecut, cu excepţia, cred, a secţiei sociale, prin toate secţiile unui ziar şi adevărul este că a fost o sursă extrem de bogată de experienţe umane, de învăţăminte politice, culturale, civice.
Sunt foarte recunoscător profesiei şi să ştiţi că niciodată nu am lăsat la o parte jurnalismul.
Continui să scriu articole şi reportaje din când în când.
Pentru mine, jurnalismul este o modalitate de a nu mă rupe de lumea reală, de a nu mă abandona într-o lume a imaginaţiei, de fantezie, aşa că sunt foarte onorat de acest premiu.
Cred că deşi sunt multe aspecte de criticat în profesie, sunt multe lucruri pozitive şi de apreciat în jurnalism.
Cred că funcţia critică este una fundamentală în societăţile democratice unde există sau se aşteaptă o participare activă.
Cred că această participare activă a cetăţenilor se manifestă prin mediile de comunicare şi că o democraţie sănătoasă are nevoie de un jurnalism sănătos şi viguros, şi cu spirit critic.
Transformarea informaţiilor în divertisment este criticabilă din punctul meu de vedere, pentru că se sacrifică rigoarea în favoarea spectaculosului, iar informaţia este frivolizată.
Cred că odată cu libertatea, jurnalistul trebuie să fie responsabil şi riguros când face ştiri.
Cartea trăieşte momente de nelinişte, de pericol, de nesiguranţă privind viitorul ei. Cred că este important să apărăm cartea ca mijloc de cultură şi civilizaţie.
Citiţi cărţi electronice?
Nu citesc cărţi electronice, voi continuă să citesc cărţi tipărite, atâta vreme cât vor mai există.
Cum va menţineţi lucid?
Cred că numai lucrând pot să continui să scriu, creierul e ca un muşchi care trebuie antrenat în permanenţă şi care nu trebuie lăsat să doarmă. Acesta este secretul meu: eu nu am timp liber, nu mă odihnesc niciodată. Când faci ceea ce îţi place, nu ai senzaţia că munceşti, ci că te bucuri. Asta mi se întâmplă mie.
Audio: Ascultaţi aici interviul integral cu Mario Vargas Llosa.