Klemm: România trebuie să continue pe drumul dezvoltării economice
Ambasadorul american Hans Klemm a participat vineri, la Cluj-Napoca, la Conferinţa internaţională Innoteque.
07 Octombrie 2016, 20:30
Ambasadorul american Hans Klemm a participat vineri, 07.10.2016, la Cluj-Napoca la Conferinţa internaţională Innoteque care îşi propune să creeze un cadru de discuţie şi cooperare între principalii actori din sfera publică şi privată din SUA, Israel, Olanda şi România în vederea identificării unor soluţii ce sprijină performanţa în inovare în toate domeniile şi contribuie astfel la creşterea economică: sisteme de educaţie superioară şi de cercetare, antreprenoriat, legislaţie, noile tehnologii.
Reporter: Excelența voastră, este o mare plăcere să vă avem invitat, aici la Cluj, la aceasta conferință pe tema cercetării şi inovării, o problemă de interes global. Sunteți reprezentantul partenerului nostru strategic, Statele Unite, la Bucuresti. Am văzut statisticile, aici, la conferință care arată că România nu se află tocmai pe-un loc fruntaş, în privinţa inovaţiei, dimpotrivă. European Innovation Scoreboard 2016 plasează România pe ultimul loc în UE la capitolul inovare, remarcându-se un trend descendent în ultimii ani. Conform Global Innovation Index 2016 România se situează pe locul 48 în lume în ceea ce priveşte inovarea, după Republica Moldova. Cum credeţi că se va dezvolta România în continuare, există o şansă să ne dezvoltam în acest domeniu?
Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm: Vă referiți la acest raport privind rolul inovării în dezvoltarea economică, și da, spre surprinderea noastră România scade foarte mult ca procente în acest domeniu. Statele Unite cred că acest domeniu este motorul cel mai important al creșterii economice, şi-au transmis de multe ori prin diferite canale cât de important este acest lucru atât în interior, dar și-n alte ţări. În același timp, transmitem mesajul că inovarea şi cercetarea, antreprenoriatul sunt importante şi pentru dezvoltarea instituţiilor democratice şi pentru predictibilitatea guvernului în fața investiţiilor private. Am fost invitat să suțin această conferință atât la Bucuresti, unde-a început cât și la Cluj şi ideea e cum profităm de tehnologie atât în sistemul public, în universități, cât și-n sectorul privat astfel încât să fie valorificată. În Statele Unite facem acest lucru de câteva decenii, în Israel, la fel, care este co-sponsor al conferinţei internaţionale Innoteque.
Reporter: Am văzut o prezentare foarte bună din partea Israelului.
Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm: Da o prezentare foarte dinamică aici şi problema e cum poate învăța România despre folosirea tehnologiei în domeniul public şi privat pentru dezvoltarea economică, cum poate învăța România din experiența Statelor Unite şi a Israelului în această privință, cum poate să-și adapteze legislația, și s-o aplice apoi într-un mod profitabil pentru economie. Va fi o provocare.
Reporter: Am văzut, de asemenea, aici, și-o prezentare din partea guvernului, despre strategia guvernului în acest domeniu, admițând că birocrația din România reprezintă o problemă. Ar putea fi aceasta un motiv pentru rezultatul destul de slab din statisticile despre care vorbeam?
Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm: Cred că da. A fost o dezbatere. Administraţia publică, guvernul Cioloș a început deja să aplice o strategie de debirocratizare, dar se află numai la început. A fost un profesor de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj care-a vorbit aici la conferință despre această birocraţie, despre o relaționare neprietenoasă cu autorităţile, cu care se confruntă investitorii, a ineficienței sistemului administrativ, un obstacol pentru creşterea economică, pentru care mulți români au decis să plece din țară. Au simţit această frustrare, după aderarea României la Uniunea Europeană. Aproximativ patru milioane, o frustrare a reprezentat-o şi modul în care lucrează serviciile publice.
Reporter: Guvernul Cioloș a iniţiat într-adevăr un sistem electronic de-a centraliza aplicaţiile, credeţi că aceasta îi va ajuta pe investitori, mai ales că înregistrăm creștere economică, și aici mă refer şi la Cluj unde vă aflați azi, al doilea oraș ca mărime al țării, care se dezvoltă rapid?
Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm: Da, de fapt vorbim de calitatea oamenilor din Cluj, de capitalul uman. Este vorba de oraș, de calitatea oamenilor, talentați. Aud adesea că în Cluj somajul este scăzut, că există locuri de muncă. Universităţile îşi fac datoria. Se schimbă mentalităţile privind educaţia.
Reporter: Cum vedeţi România peste un an? Ca investiţie, ca economie, ca tehnologie şi cercetare? Pentru că România este un partener strategic al Statelor Unite.
Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm : În prezent, creșterea economică a României este foarte puternică, este cea mai rapidă din Uniunea Europeană. În al doilea trimestru al acestui an a atins un procent foarte mare 6% şi ea trebuie să rămână sustenabilă. Guvernul şi Banca Naţională au vorbit despre aceasta, despre faptul că economia să se bazeze pe consum dar și pe investiţii. E nevoie de absorbţia fondurilor europene. Investiţiile cresc la o rată foarte mare în fiecare an, multe reforme s-au întreprins recent, aşa cum spuneam, în administraţie, educaţie. Provocarea este ca România să rămână pe această traiectorie pozitivă în continuare, să aibă un guvern după alegerile din decembrie care să continue aceste reforme care-au început în ultimul an, să reformeze educaţia şi sănătatea,să dezvolte infrastructura. Să asigure climatul pentru investiţii. Să se asigure că România rămâne un loc important de investiţii, atât din exterior dar și-n interior, să continue pe drumul acestei dezvoltări economice puternice.
Interviul integral poate fi ascultat la
Radio Cluj, sâmbătă, 08.10.2016, în emisiunea Retrospectiva Săptămânii, de la ora 19.00.