Kelemen Hunor, "continuatorul politicii lui Markó Béla"
Interviu în exclusivitate pentru Radio România cu Kelemen Hunor, candidat la preşedinţia UDMR.
Articol de Petruţa Smântână, 25 Februarie 2011, 19:49
Realizator: Bună seara, doamnelor şi domnilor. Mâine începe la Oradea Congresul UDMR, unde sunt aşteptaţi peste 500 de delegaţi. Ei vor vota un nou statut şi vor decide cine va conduce Uniunea în următoarea perioadă. După 18 ani la şefia UDMR, actualul lider, Markó Béla, a anunţat că nu-şi mai doreşte un nou mandat. Trei candidaţi sunt înscrişi în competiţie: ministrul Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter şi deputatul Olos Gergely.
Am stat de vorbă cu toţi trei şi am aflat care sunt programele şi strategia politică pe care o vor adopta în cazul în care vor câştiga alegerile.
Actualul ministru al culturii, Kelemen Hunor, spune că experienţa de 15 ani în politică şi viziunea asupra viitorului comunităţii maghiare sunt două din motivele care stau la baza deciziei sale de a participa la alegerile pentru şefia UDMR.
Dacă va ajunge preşedinte, în lunile aprilie-mai va lansa o campanie de consultare a comunităţii maghiare, pentru a afla priorităţile electoratului şi a stabili o strategie pe termen lung a UDMR.
Kelemen Hunor respinge criticile celor care îi reproşează o prea mare apropiere de actualul lider, Markó Béla.
Audio: Interviu cu ministrul Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor:Ei spun că eu sunt, într-un fel, continuatorul politicii lui Markó. Sunt şi nu sunt. În ceea ce priveşte valorile fundamentale ale Uniunii, sunt continuatorul, în ceea ce priveşte modul de a face politică, sunt continuatorul, în ceea ce priveşte modul de a lua deciziile, modul de a organiza responsabilităţile, munca în UDMR, nu sunt continuatorul. Fiecare avem o personalitate.
Eu sunt un om destul, zic, de matur, îmi place să îi ascult pe toţi, dar deciziile mele sunt deciziile mele, nu sunt ale lui Markó. Iar din acest punct de vedere, criticile care vin în această direcţie ascund de fapt o lipsă de program, o lipsă de viziune, o lipsă de capacitate de a veni cu o ofertă reală şi concretă în faţa delegaţilor.
Realizator: Spuneţi-mi, vă rog, o schimbare pe care o veţi opera începând de a doua zi când veţi prelua şefia UDMR.
Markó Béla: Mecanismul decizional va fi lărgit mult. Nici o comunitate nu va fi lăsată în afara cadrului decizional, fiindcă se poate lucra mult mai bine, deciziile sunt mai corecte şi mai apropiate de nevoile oamenilor, dacă nimeni nu iese în afara cadrului decizional, reprezentanţii organizaţiilor judeţene teritoriale.
Vom reorganiza preşedinţia executivă şi bineînţeles, vom începe consultarea în cadrul comunităţii maghiare pentru a formula o strategie pe termen lung, o consultare largă, care va dura din aprilie până în mai-iunie.
Realizator: Ştiu că există o propunere, pare-mi-se, chiar dumneavoastră aţi făcut-o, referitoare la înfiinţarea funcţiei de vicepreşedinte politic. Contracandidatul dumneavoastră, dl Eckstein Kovacs, se opune acestei înfiinţări, acestei funcţii. Pe cine vedeţi în această funcţie?
Kelemen Hunor: Până acum era preşedintele executiv. Acum, această funcţie va fi ruptă în două şi va fi un secretar general şi va fi un vicepreşedinte. Sigur, vicepreşedintele şi secretarul general nu va fi ales la congres.
Dl Eckstein poate să spună că nu e de acord, dacă întâmplător va fi ales preşedinte, tot cu statutul aprobat de congres va lucra şi nu va avea posibilitatea de a alege, din acest punct de vedere, doar dacă nu va respecta statutul, că el nu a fost în stare şi capabil să pună ceva pe hârtie, doar să comenteze ce am făcut eu sau au făcut alţii. Mă rog.
Pentru postul de vicepreşedinte sunt mai multe persoane în UDMR care sunt capabile sau pot fi numiţi, pot fi puşi în această funcţie. Din punctul meu de vedere, Borbély, ministrul mediului, este cel mai apropiat de profilul conturat de către echipa mea, când am făcut acest statut şi când am propus această modificare în statutul actual. Dacă eu voi fi ales, atunci pe Borbély îl voi propune la CRU pentru această poziţie. Eu vreau să lucrez în echipă.
În politică nu există posibilitatea de a obţine rezultate luptând singur sau mergând singur în acţiunile politice. Trebuie o echipă, o echipă echilibrată şi în echipă trebuie să fie şi experienţa celor mai în vârstă şi dinamismul şi elanul generaţiei mai tânără şi din acest punct de vedere, eu vreau o echipă echilibrată.
Realizator: UDMR participă în momentul de faţă la o guvernare nu tocmai uşoară. Se ştie, măsurile nepopulare duc la erodarea imaginii. Până unde este dispusă Uniunea să meargă?
Kelemen Hunor: Dacă programul de guvernare va fi respectat, dacă înţelegerile vor fi respectate şi dacă pot fi puse în aplicare tot ce am propus noi şi eu sper că începe şi o creştere lentă, dar sigură, a economiei, atunci nu avem nici un motiv să căutăm alte alianţe sau altă coaliţie, mai ales că pe partea opoziţiei, lucrurile sunt atât de neclare, încât nici nu poţi să te gândeşti în mod concret la o colaborare. Într-o alianţă unde, cel puţin din punctul nostru de vedere, intră PRM pe uşa din dos, nu ai cum să pregăteşti o apropiere cu PRM-ul în living.
Realizator: Aţi anticipat întrebarea mea, era referitoare la apropierea de USL, care vă curtează. Aşadar, nu. Spuneţi 'nu' opoziţiei.
Kelemen Hunor: Nu, eu spun că noi suntem deschişi la dialog, vom rămâne deschişi la dialog cu toate partidele politice parlamentare şi democratice, dar trebuie să vă spun că nu văd eu în nici un caz posibilitatea apropierii UDMR de o alianţă în care se regăseşte şi PRM.
Aici opoziţia trebuie să clarifice poziţiile, opţiunile şi sunt celelalte aspecte, dar unde există PRM, nu va exista UDMR.
Realizator: Rămânem doar un pic în zona guvernării. Ştiţi că dl preşedinte începuse nişte discuţii pentru un nou premier, momentan, blocate, între ghilimele, aşa, de congresul UDMR, dumneavoastră agreaţi un premier independent, tehnocrat sau care este opinia dumneavoastră?
Kelemen Hunor: Eu am mai spus, într-o coaliţie politică, e greu să găseşti un premier tehnocrat, care va avea capacitatea de a ţine coaliţia unită şi de a asigura majoritatea parlamentară.
Sigur, depinde de om, depinde de personalitatea omului care ocupă această funcţie. Noi nu am cerut schimbarea premierului, nu vom cere aşa ceva, este opţiunea PD-L, dacă se va întâmpla aşa ceva. Eu aş agrea un premier politic, în această situaţie şi în această perioadă, dar eu personal aş prefera un om politic.