Israelul, "partener-cheie" al României în Orientul Mijlociu
Şeful diplomaţiei române Andrei Marga a declarat în exclusivitate pentru Radio România că există o bună cooperare între România şi Israel pe plan internaţional.
31 Mai 2012, 18:54
Relaţiile dintre România şi Israel au fost ridicate la un nou nivel, al cooperării extinse.
Aceasta este principala concluzie a vizitei în Israel a ministrului de externe, Andrei Marga.
După întâlnirile cu oficialităţi israeliene, printre care preşedintele Shimon Peres şi premierul Benjamin Netanyahu, şeful diplomaţiei române a declarat că Israelul este pentru România un partener-cheie în Orientul Mijlociu.
Reporter: Cum a fost întrevederea cu preşedintele Israelului, Shimon Peres?
Andrei Marga: Am avut o primire la preşedintele Shimon Peres şi l-am asigurat de continuitatea politicii româneşti dincoace de schimbarea de guvern; s-a interesat de guvernul care a venit şi a salutat acest guvern. Domnul preşedinte a fost informat apoi cu privire la evoluţiile din România, la propunerile noastre de cooperare cu statul Israel, cu autorităţile israeliene.
A fost informat în legătură cu poziţiile României în problemele actuale ale vieţii internaţionale, domnia sa prezentând, de asemenea, opţiunile Israelului în acest context şi manifestând întreaga preţurire pentru poziţia României şi pentru cooperarea noastră.
Reporter: Aţi discutat la Ierusalim şi despre procesul de pace în regiune, despre situaţia din Siria?
Andrei Marga: România şi Israelul cooperează şi pe plan internaţional.
Dacă vreţi câteva lucruri foarte precise, sigur, ne interesează rezolvarea conflictului care este în relaţie cu palestinienii. La rândul nostru, am reiterat această poziţie şi anume, e nevoie de negocieri directe în statul Israel şi palestinieni, e nevoie de negocieri fără precondiţii, este nevoie de negocieri directe, este nevoie de recunoaşterea statului Israel ca stat al evreilor şi este nevoie, desigur, de abordarea statului Israel ca un stat între toate statele lumii, fără a-l lega mereu de evenimente care se întâmplă în această arie geografică.
Dacă vreţi, un al doilea aspect, sigur, şi în problema siriană noi suntem, de asemenea, de părere că acolo s-au petrecut fapte intolerabile şi le condamnăm. Eu am fost - trebuie spus - în contact permanent cu colegii mei din ministerul de externe, noi am remis primului ministru şi preşedinţiei ţării propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei, de rechemare a ambasadorului României.
Sigur acesta ca un prim pas pentru a semnala gravitatea a ceea ce s-a întâmplat în Siria, urmând să se adopte şi alţi paşi în consonanţă cu ceea ce ţările europene cu care România este asociată şi ceea ce ţările NATO fac în aceste direcţii.