Interviu cu Principele Nicolae
Principele Nicolae a primit Decoraţia Regală Nihil Sine Deo, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani.
Articol de Denise Theodoru, 12 Iulie 2010, 13:25
Reporter: Alteţa Voastră Regală, v-ati aflat în ţară pentru un eveniment foarte important. Vă rog să ne spuneţi mai multe despre el.
Principele Nicolae : Am venit în ţară pentru a primi de la bunicul meu, MS Regele Mihai, Decoraţia Regală Nihil Sine Deo, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, şi a acordării titlului de Principe al României şi Alteţă Regală. După cum vă puteţi imagina, este o mare onoare să primesc un asemenea titlu. A fost o zi foarte importantă pentru istoria Familiei mele şi, mai ales, pentru viaţa mea. Este ceva ce nu am crezut vreodată că se va întâmpla când eram mic şi, de-a lungul anilor, am urmărit paşii importanţi pe care Familia Regală i-a făcut pentru a putea ajunge aici. Cred că odată cu distincţia vine şi o foarte mare responsabilitate, una pe care sper să o pot onora. Primirea acestui titlu sper să îmi ofere şansa de a susţine organizaţiile nonguvernamentale ale României, precum şi comunităţile locale, pentru a continua tradiţia de construcţie durabilă a Familiei Regale.
Reporter: Aţi călătorit câteva zile prin ţară. Care sunt impresiile despre România?
Principele Nicolae: Cred că acest tur al Transilvaniei a venit pentru mine la momentul potrivit. Am învăţat mai mult despre istoria României, ceea ce a completat cunoştinţele mele despre ţară. Mi-a dat o înţelegere mai bună asupra locului de unde ţara vine şi unde se îndreaptă. Am o mai mare şi mai profundă înţelegere asupra înaintaşilor mei şi a tradiţiilor Familiei. Am avut ocazia să văd ţara din mai multe unghiuri, de la oraşe la sate. Am fost primit cu căldură şi entuziasm în toate locurile pe care le-am vizitat, dar mai ales în satul Comori. Acolo, un mic grup de săteni m-au întâmpinat în portul tradiţional şi am văzut că acolo creşte o comunitate puternică.
Întregul tur m-a făcut să respect România şi pe români şi mai mult şi să înţeleg de ce străinii spun că se îndrăgostesc de această ţară chiar după un timp foarte scurt. Întregul tur a fost foarte emoţionant dar şi educativ şi este ceva ce aş dori să marchez ca începutul viitorului meu în România.
Reporter: Care sunt sentimentele Alteţei Voastre Regale la 25 de ani, odată cu primirea titlului de Principe al României şi Alteţă Regală?
Principele Nicolae : Cred că este un eveniment important în istoria Familiei Regale Române. A fost cu siguranţă foarte emoţionant pentru mine şi pentru familia mea, mai ales după atâţia ani de tristeţe prin care Familia şi Ţara au trecut. Sper că acest moment poate marca începutul unei noi relaţii, mai ales cu tinerii din România, lângă care aş dori să cresc. Am ştiut despre rolul Familiei mele întreaga mea viaţă şi totuşi nu m-am aşteptat niciodată la acest eveniment când eram mic. Ţara şi Familia mea au făcut paşi majori în ultimii ani, şi de-abia recent mi-am dat seama că putem ajunge aici. Am fost numit Principe de mulţi oameni în ultimii ani, dar până acum nu avea o semnificaţie reală, deoarece eram o persoană normală, membru al Familiei Regelui. Primirea acestor distincţii mi-a dat o nouă perspectivă asupra vieţii şi un motiv de a-mi urmări viitorul în România, alături de cel al Familiei Regale.
Reporter: Ce vă amintiţi din călătoriile trecute în România ?
Principele Nicolae : Anul 1992 este şi cred că va rămâne cea mai importantă amintire despre România pe care o voi avea vreodată. Cred că pentru mulţi oameni a fost un punct de cotitură după suferinţa prin care ţara trecuse. Atunci, de Paşte, în 1992, nu ştiam prea multe despre ce se întâmpla, iar primirea făcută bunicului meu, Majestatea Sa Regele Mihai, a fost copleşitoare. Nu am înţeles-o decât mai târziu în viaţă, în adolescenţă. Un alt eveniment memorabil pentru mine a fost Nunta de Diamant a bunicilor mei , Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana, care cred că a fost foarte emoţionantă pentru Familia mea. A fost un eveniment extrem de fericit pentru o persoana de calibrul, puterea şi curajul Regelui Mihai. Şi aceasta mai ales dacă ţinem seamă de toată suferinţa şi durerea prin care a trecut de-a lungul vieţii sale, a-l vedea în putere şi încercând să continue lucrarea pe care a început- o acum 70 de ani, este un lucru fascinant şi de care sunt mândru.
Reporter: Ce experienţă profesională aveţi şi ce faceţi în prezent?
Principele Nicolae : În prezent studiez drept şi economie la Colegiul Royal Holloway din cadrul Universităţii Londrei. După ce am terminat studiile secundare la 19 ani, am fost interesat de sporturile de aventură, devenind antrenor pentru tineri de diferite vârste, m-a interesat viata în armonie cu natura, viata în sălbăticie, supravietuirea, rafting-ul, kayak-ing-ul, trekking-ul multe alte sporturi ca acestea. Am lucrat în Kenya ca ghid şi antrenor de rafting şi kayak pentru Marina keniană şi pentru alţi clienţi. Tot acolo am fost ghid montan şi am condus cursuri de teambuilding şi leadership activ. Apoi, întorcându-mă în Regatul Unit am continuat această carieră, concentrându-mă pe alpinism, kayak, teambuilding, leadership şi arta supravieţuirii în sălbăticie. Mai recent, odată cu reluarea studiilor universitare, ma preocupa afacerile şi managementul economic al comunităţilor locale.
Reporter: Cum veţi construi o relaţie cu tinerii din România?
Principele Nicolae: Acum câţiva ani am fost implicat în proiectele MaiMultVerde, un ONG specializat în mediul înconjurător, si m-am întâlnit cu mii de tineri care erau, aşa cum mă aşteptam, prietenoşi, veseli şi foarte buni coechipieri. În anii următori, pe măsură ce prezenţa mea aici va creşte, aş dori să mă implic în activitatea acestui tip de asociaţii, care implică tinerii, dar pe mai multe planuri, pentru a acoperi aspecte diferite ale vieţii sociale.
Ştiu de asemenea că Familia Regală a înfiinţat o adevărată reţea de asociaţii nonguvernamentale cărora le-a acordat Înaltul Patronaj sau pe care le-a sprijinit în proiectele lor benefice pentru România şi pentru comunităţile ei locale. Îmi doresc să mă alătur acestui program, care recunoaşte valoarea şi potenţialul tinerilor şi să lucrez alături de aceste organizaţii.
Reporter: Care sunt proiectele Alteţei Voastre Regale referitor la România?
Principele Nicolae : Cred că în România comunităţile locale sunt foarte importante pentru viaţa de zi cu zi a societăţii. În absenţa unor comunităţi locale puternice, societatea poate deveni foarte ostilă. De aceea, aş dori să încurajez, să îmbunătăţesc şi să ajut comunităţile locale, grupurile de tineri şi bătrâni, indiferent de situaţia lor socială. Aici aş dori să continui activitatea foarte apreciată a Fundaţiei Principesa Margareta a României, pe de o parte, în domeniul social, dar şi lucrarea impresionantă începută de unchiul meu,
Principele Radu al României, prin reţeaua de contacte şi de proiecte căreia i- a pus bazele în calitate de Reprezentant Special al Guvernului şi, mai apoi, de reprezentant al Familiei Regale în ţară.