Interviu cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, despre situația de la Complexul Energetic Hunedoara, privatizarea Poștei Române si cazul fraților Micula.
24 Octombrie 2015, 14:55
Complexul Energetic Hunedoara s-ar putea închide în cazul în care Comisia Europeană nu va aproba planul de restructurare a acestuia.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, speră că în câteva luni va fi primit un răspuns pozitiv.
Legat de privatizarea Poştei Române, Chiriţoiu spune că, în urma retragerii singurei companii interesate, Poşta Belgiană, procesul va fi reluat, fiind posibilă şi o listare la bursă.
În aprilie, Comisia Europeană a aprobat acordarea de către autorităţile române a unui ajutor de stat temporar pentru salvarea Comlexului Energetic Hunedoara, în valoare de aproximativ 38 de milioane de euro, conform cu normele europene în materie.
În schimb, Comisia aşteaptă un plan de restructurare pe care îl poate aproba sau nu.
Audio: Interviu cu preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu: Combinatul trecea printr-o perioadă foarte dificilă şi a trebuit să fie ajutat de urgenţă de stat ca să poată să respecte condiţiile de mediu, să cumpere certificate de emisii fără de care nu mai putea funcţiona. Ca urmare a acestui ajutor, regulile europene spun că în termen de 6 luni trebuie prezentat un plan de restructurare, care trebuie să fie aprobat de Comisie. Dacă nu reuşim să avem un plan aprobat de Comisie, combinatul se va închide. Deci ce facem în momentul de faţă? Prezentăm..., există un consultant care a fost angajat de guvern pentru a pregăti acest plan de restructurare şi planul va fi discutat cu Comisia. Eu sper ca în câteva luni să obţinem o decizie favorabilă din partea Comisiei Europene.
Reporter: Legat de privatizarea Poştei Române, Bogdan Chiriţoiu spune că, în urma retragerii singurei companii interesate, şi anume Poşta Belgiană, procesul privatizării va fi reluat, fiind posibilă şi o listare la bursă a Poştei Române.
Bogdan Chiriţoiu: Singura companie interesată, care a fost Poşta Belgiană, s-a retras de la privatizare. În acelaşi timp, cu siguranţă procesul va fi reluat. Nu ştiu dacă e treaba ministerului să decidă, care este proprietarul Poştei, să decidă dacă vrea să meargă pe aceeaşi idee de a atrage un investitor strategic sau compania, fiind într-o situaţie mai bună, se pretează pentru o listare la bursă. În orice caz, continuăm discuţiile cu Comisia Europeană ca să fim pregătiţi pentru orice eventualitate. Unu, să ne asigurăm că nu e nimic în trecutul Poştei care contravine legislaţiei europene, deci nu ne paşte vreo amendă pentru fapte din trecut. Şi, doi, să pregătim o ştergere sau o reducere a datoriilor pe care le are Poşta pentru a o face mai atractivă pentru privatizare.
Reporter: Referitor la cazul fraţilor Micula, Bogdan Chiriţoiu spune că România a fost obligată să respecte decizia Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Washington şi că apoi, la avertismentul Comisiei Europene, a recuperat sumele date prin decizia de peste Ocean. Ce se întâmplă în acest moment?
Bogdan Chiriţoiu: România a respectat decizia Instanţei arbitrare de la Washington, chiar dacă suntem în fază de apel acolo, da, deci nu avem o decizie definitivă, am efectuat plăţile la care ne-a obligat decizia de la Washington. În acelaşi timp am avut o decizie a Comisiei Europene care ne-a spus că nu avem voie să facem acele plăţi, şi atunci sumele au fost recuperate. Momentan suntem în instanţă, deci avocaţii fraţilor Micula urmăresc activele statului şi prin UE şi în afara UE, contestă constituţionalitatea legii româneşti a ajutorului de stat, deci suntem în o serie de bătălii legale, sperăm ca, având şi sprijinul Comisiei Europene, să câştigăm şi în faţa instanţelor româneşti, cât şi a celor europene şi internaţionale.