Interviu cu James Rosapepe, fost ambasador al SUA la Bucureşti
James Rosapepe, este acum preşedintele unei organizații dedicate promovării relațiilor româno-americane.
25 Noiembrie 2021, 21:35
Fostul ambasador al Statelor Unite la Bucureşti la finalul anilor '90, James Rosapepe, este acum preşedintele unei organizații dedicate promovării relațiilor româno-americane.
Reporter: Alianța, o organizație națională americană non-profit, care și-a făcut o misiune din a consolida relațiile româno-americane, a avut la 18-19 noiembrie al șaptelea său eveniment anual - Gala și Summit - în care a celebrat "puternicul parteneriat și angajament româno-american". Președintele board-ului Alianței, James Rosapepe, fost ambasador al SUA în România între 1998 și 2001, mi-a acordat un interviu în exclusivitate pentru "Agenda globală".
James Rosapepe: Inițiativa creării Alianței a fost a ambasadorului Mark Gitenstein, pe care preşedintele Obama l-a numit în 2009 ambasador în România al Statelor Unite și care este acum nominalizat de preşedintele Biden ca ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeană. Când s-a întors din România, a văzut că americanii cu interes în România, fie americani cu ascedență românească, cum este ambasadorul însuși, fie voluntari Peace Corps ori bursieri Fulbright, oameni de afaceri, fie americani, fie români, nu erau organizați, nu comunicau în mod constant pentru a interacționa cu persoane din Guvernul Statelor Unite și între ei despre importanța alianței româno-americane pentru Statele Unite și România.
Reporter: Care sunt domeniile în care Alianța poate ajuta cel mai mult în relația bilaterală româno-americană?
James Rosapepe: Avem trei domeni principale: cultural, economic și de securitate. De pildă, în fiecare an avem trei sau patru invitați de onoare, premiați, care sunt români, americani sau alții care au contribuit la relația româno-americană. Anul acesta am avut trei invitați de onoare, trei premiați: congresmenul Mike Turner, care este membru al Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților, fost preşedinte al Adunării Parlamentare NATO și co-preşedintele caucus-ului românesc din Congres. El se concentrează asupra aspectelor politice ale securității și democrației în relația româno-americană. I-am avut ca invitați de onoare, de asemenea, pe Florin și Măriuca Talpeș, fondatorii software-ului Bitdefender, unul din cele mai de succes în securitatea cibernetică. Ei au fondat compania inițială în 1990 în România și au acum peste 500 de milioane de utilizatori în întreaga lume. Au birouri în întreaga Americă, ei fost printre pionierii faimei internaționale câștigate de IT-ul românesc. A treia invitată de onoare - Sabrina Ionescu - a primit premiul "Cel mai valoros jucător". La vârsta de 23 de ani, este una din cele mai impresionante jucătoare de basketball profesional din istoria Statelor Unite. Este o mare vedetă la echipa New York Liberty; iar Ghiță Mureșan, care este româno-american, el însuși vedetă a basketball-ului, i-a înmânat premiul.
Reporter: Ca ambasador al Statelor Unite în România, ați promovat, aș spune foarte eficient, investițiile americane în România; /asum/ faptul că Alianța promovează și ea asemenea investiții.
James Rosapepe: Sigur, ceea ce facem în fiecare an este să stabilim un parteneriat cu o regiune din România. În acest an am stabilit un parteneriat cu Portul Constanța. Viceprimarul Rusu a venit și a făcut o prezentare despre oportunitățile de investiții în aria Constanței, în port, în Marea Neagră. Vineri am avut, de asemenea, o masă riotundă asupra securității cibernetice, Prgramului Visa Waiver și asupra economiei românești post-COVID.
Reporter: Au reieșit concluzii specifice cu privire la Visa Waiver?
James Rosapepe: Nu, din păcate, dar am avut un briefing cu un înalt oficial al Guvernului Statelor Unite, care a vorbit despre poziția guvernului. Am avut avocați experți în imigrație și vize, a participat, de asemenea, adjunctul ambasadorului român în Statele Unite, Cristian Gaginsky. A fost vorba despre ce trebuie să facă SUA și ce trebuie să facă România pentru a avansa procesul. Alianța este foarte hotărât angajată pentru ca România să obțină Visa Waiver. Este bine pentru SUA, este bine pentru România, este bine pentru călătoriile și comerțul dintre cele două țări.