Interviu cu dirijorul Christian Badea
Dirijorul Christian Badea a trăit şi a lucrat pe aproape toate continentele, iar domiciliul său este "în avion" după cum îi place să afirme.
Articol de Denise Theodoru, 22 Iulie 2014, 14:50
Dirijorul Christian Badea este un nume cu notorietate in muzica internationala.
A trait si a lucrat pe aproape toate continentele, iar domiciliul sau este "in avion" dupa cum ii place sa afirme, marcand astfel continua miscare spre alte scene, spre alte orchestre.
Dirjorul a studiat vioara la Conservatorul de Muzică din Bucureşti şi a urmat studiile de dirijat de orchestră la Bruxelles.
A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg şi s-a perfecţionat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein.
În 2008, Christian Badea a condus Orchestra Filarmonicii „George Enescu” într-un concert aniversar, la deschiderea celei de a 140-a stagiuni.
În acelaşi an, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa şi a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, decernat de Preşedinţia României.
Audio: Interviu cu dirijorul Christian Badea.
Ca roman plecat de multi ani din tara, Christian Badea percepe acum o Romanie in care domina aparentele, in care lipseste, de multe ori, consistenta si seriozitatea in abordarea muzicii, iar tinerii talentati pleaca cu gandul de a nu se mai intoarce vreodata.
Fata de aceasta situatie, muzicianul roman se simte responsabil si dornic de a aduce in tara valori ale muzicii mondiale pe care le pune impreuna, pe aceeasi scena, cu instrumentistii romani.
Prin Fundatia Romana pentru Excelenta in Muzica pe care a creat-o, maestrul Christian Badea incurajeaza perfectionarea prin modele a tinerilor, fiind convins ca este mai de folos pentru acestia sa exerseze si sa cante pe scena alaturi de mari maestri, decat sa ia doar lectii.
"Modelul Maestrului este definitoriu", spune dirijorul, modelul forjeaza atitutinea fata de viata si fata de muzica. Iar saptamana de concerte de la Sibiu, devenita traditie deja, construieste in fiecare an cadrul in care tinerii interpreti se intalnesc pe scena cu marii maestri ai muzicii mondiale.