Interviu cu directorul Institutului "Horia Hulubei", Nicolae Zamfir
Articol de Petruţa Obrejan, 11 Decembrie 2019, 12:55
Emisiunea: "Obiectiv România " - Realizatori: Mirela Băzăvan şi Johann Pohrib.
Mirela Băzăvan: Laserul de mare putere de la Măgurele va fi operațional la sfârșitul anului viitor, după cum a anunțat premierul Ludovic Orban după vizita pe care a efectuat-o, în această dimineață, la Măgurele.
Johann Pohrib: El a precizat că executivul va sprijini activitatea Institutului Național de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", pentru a contribui la fructificarea prezenței laserului cu cea mai mare putere din lume și mai ales a cercetărilor ce vor fi efectuate în diferite sectoare, cum ar fi fizica nucleară sau medicina.
Mirela Băzăvan: Declarații consemnate de Petruța Obrejan.
Reporter: Domnule academician Nicolae Zamfir, i-ați prezentat premierului Ludovic Orban proiectul ELI-NP, proiectul laserului de la Măgurele. Aș vrea să știu care au fost temele discuției, pe care ulterior ați avut-o, și ce înseamnă practic acest proiect.
Nicolae Zamfir: Sigur, vizita a fost și simbolică, să ne arate sprijinul guvernului, însă am discutat o serie întreagă de aspecte practice. Într-adevăr, avem nevoie ca acest centru să fie exact cum l-am gândit și conceput în urmă cu aproape 10 ani. Înseamnă foarte mult pentru noi, un vis pe care l-am transformat în realitate, când România a hotărât să aloce câteva sute de milioane de euro pentru dezvoltarea unui centru de cercetare...
Reporter: Am văzut este foarte modern, l-am vizitat împreună.
Nicolae Zamfir: Da, este cel mai dezvoltat centru din lume în domeniul interacției laserelor de mare putere cu materia. Este a zecea parte din întreaga putere a soarelui concentrată într-o rază de lumină și vă dați seama forța enormă cu care această lumină acționează asupra materiei. Avem un program experimental, complet. Probabil că primele experimente vor începe în ianuarie, astfel încât la sfârșitul anului viitor întregul centru va fi operațional, însemând: sistemul laser de mare putere, aranjamentele experimentale legate de acest laser.
Reporter: Vorbeați de medicină, de fizică nucleară, dar în special de medicină; care sunt efectele asupra oamenilor?
Nicolae Zamfir: Fenomenele care se vor întâmpla la această interacție cu o forță enormă asupra materiei în primul rând nu sunt cunoscute din punct de vedere al fizicii, însă propunerile de experimente conțin cercetarea așa-numită aplicativă. Așteptăm rezultate în domenii de vârf ale cercetării și în anumite cercetări biomedicale, mai ales în managementul materialelor nucleare, în a produce noi radioizotopi, în a încerca să găsim metode de gestionare a deșeurilor reactive, care este o problemă mondială, și se pare că vom fi, pentru o perioadă de timp, singurul centru sau centrul cel mai avansat din punct de vedere științific și tehnologic de a face astfel de cercetări.
Reporter: La premierul Ludovic Orban ați găsit sprijin?
Nicolae Zamfir: La toate problemele pe care le-am ridicat. În primul rând, faptul că trebuie să acoperim financiar partea de operare, care nu sunt eligibile din fondurile destinate implementării proiectului, și sperăm ca aceasta se va rezolva foarte rapid. Apoi, avem nevoie de sprijin la Comisia Europeană pentru a obține aprobarea pentru ultima fază de implementare, și anume să cuplăm clădirea fostului reactor nuclear de cercetare care să intre în Complexul Centrului ELI, să folosim o clădire solidă, propice pentru experimentele de fizică nucleară. În principiu, Comisia Europeană ne-a aprobat această idee, însă avem nevoie de ultima parte de finanțare.
Mirela Băzăvan: Directorul Institutului de la Măgurele, academicianul Nicolae Zamfir.