Interviu cu ambasadorul Israelului în România, David Saranga
Articol de Carmen Gavrilă, 29 Aprilie 2020, 13:10
RADOR: Interviu cu ambasadorul Israelului în România, ES David Saranga
RADOR (28 aprilie) - Reporter: Carmen Gavrilă -
ES David Saranga: /.../ lumea o să stea acasă şi sărbătorile o să fie online. Din acest motiv noi am hotărât să facem o campanie în care orice persoană care vrea poate să trimită o poză cu steagul Israelului și așa lumea poate să stea cu inima și cu sufletul lângă poporul israelian. Sunt sute de persoane din întreaga Românie care au trimis o poză cu steagul Israelului.
Reporter: Cum este situația acum, în Israel?
ES David Saranga: Vedem o scădere a numărului de oameni infectați, vedem o scădere a numărului de oameni care au murit din cauza coronavirusului și sperăm că această tendință o să continue. Cred că motivul cel mai important, de ce Israel luptă în mod crunt cu pandemia, este faptul că serviciile medicale din Israel, mai ales cadre medicale din Israel sunt foarte bune, spitalele în Israel sunt bune.
Reporter: Cum arată în acest moment cooperarea cu România, Israel-România pentru combaterea pandemiei? Aveți în plan forme de ajutor pentru România?
ES David Saranga: Cred că e prea devreme să ne gândim cum putem să luptăm împreună. În momentul de față orice țară vrea să vadă cum poate să lupte împotriva coronavirusului și bineînțeles că există această gândire comună. Încercăm să ne gândim în ce mod putem să ne ajutăm unul pe celălalt. Încă nu există un plan concret, dar cred că această campanie, de a lupta împotriva coronavirusului, e numai la început. Și după ce lucrurile se vor așeza, trebuie să ne gândim împreună, și nu numai Israel și România, trebuie să ne gândim - mă refer la comunitatea internațională -, ce măsuri trebuie să luăm împreună și ce trebuie să facem pentru a dezvolta cercetarea medicală din acest domeniu.
Reporter: Cum arată cooperarea Israelului cu Uniunea Europeană în acest domeniu?
ES David Saranga: Astăzi, cercetarea medicală, care se face în lume, se face într-un mod diferit din ce a fost în trecut. Există o stare de urgență, așa că cercetători din Israel și din alte locuri din lume și din Uniunea Europeană încercăm împreună să vedem cum putem să împărtășim informația pe care noi o avem și astăzi, în orice loc din lume, mai ales din lumea occidentală, datele și informația sunt împărtășite cu celelalte țări.
Reporter: Cât de aproape este Israelul de vaccinul anti-COVID-19?
ES David Saranga: Este o companie în Israel, care luna viitoare o să trecem la testarea cu oamenii, dar încă este prea devreme de a ști când o să avem soluția. Știu, toată lumea așteaptă. Pot să vă spun un lucru, eu știu că în fiecare zi sute de cercetători din Israel încearcă să găsească o soluție. Nu știu când o să vină, trebuie să avem răbdare, dar soluția va veni, ajutorul va veni.
Reporter: Ați detectat schimbări sau riscuri crescute în regiune din cauza pandemiei de coronavirus? Și mă refer aici la mult mai mult decât riscurile de sănătate.
ES David Saranga: Dacă vorbim despre țările arabe și dacă vorbim despre poporul palestinian, un lucru noi am urmărit. Am văzut că toată lumea acum e concentrată în această problemă, asta nu înseamnă că ei nu sunt amenințați, asta nu înseamnă că niște țări nu o să facă ceva rău, dar majoritatea țărilor din zonă acum sunt concentrate în această pandemie. Noi, de exemplu, cu Autoritatea Palestiniană cooperăm fiindcă știm, virusul nu știe sau nu cunoaște granițele, și dacă este o problemă la noi sau dacă este o problemă la ei, oricum o să aibă un efect asupra noastră. Așa că, Israelul a trimis echipamentele de sănătate pentru Autoritatea Palestiniană, cadre medicale din Autoritatea Palestiniană au făcut câteva cursuri în Israel, noi am împărtășit experiența noastră cu ei, așa că trebuie să luptăm împreună.
Reporter: Este această pandemie poate o ocazie pentru ca Israelul să vorbească cu țări care altfel sunt considerate, în general, adversari ai Israelului, poate chiar țări care nu recunosc Statul Israel?
ES David Saranga: Noi întotdeauna suntem dispuși să vorbim cu oricine, cu orice țară. Problema este că multe țări din zonă nu vor să vorbească cu noi. Aș fi vrut să cred că pandemia poate să fie un început pentru cooperare, dar sunt realist și nu cred că lucrurile se vor schimba din cauza pandemiei, din nefericire spun asta.
(PH)