Interviu cu academicianul Mircea Malița
"Secolul meu scurt", se intituleaza cel mai recent volum semnat de academicianul Mircea Malița.
Articol de Mihaela Helmis, 22 Mai 2015, 15:54
"Secolul meu scurt", se intituleaza cel mai recent volum semnat de academicianul Mircea Malița.
De dimensiuni impresionante si cu un cuprins caruia pare a nu-i scapa nimic din ceea ce a fost semnificativ in ultimii 80 de ani , - cel putin din perspectiva unui tânăr ce era silit să -şi facă liceul in patru oraşe, din cea a adultului ce trăia sub 4 dictaturi , dar avea toate deschiderile necesare pentru a deveni apoi matematician, diplomat , profesor si mai ales unul dintre cei ce cauta solutii peentru viitorul chiar mai indepartat al Europei si al lumii.-, acest set de portrete si analize apare ca o lectura necesară si incitantă , tocmai pentru ca ne pune pe ganduri.
Audio: Interviu cu academicianul Mircea Malița.
”Imperiile sunt o specie politică și militară diferita de cea a țărilor mici. Ele sunt conduse de un singur principiu, o singură strategie: extinderea continuă, foamea de teritorii, obsesia supremației și a dominației asupra a tot ce le stă în cale. scrie acad. Mircea Malița . Toate imperiile din jur i-au ajutat pe români de-a lungul istoriei lor să se elibereze de un jug si i-au intins cu seninătate imperială un altul.”
Concepută sub forma unei autobiografii, cartea lui Mircea Malița face o incursiune în istoria României antebelice şi postbelice, oferind un tablou politic, economic şi cultural de o fineţe aparte şi cu o uimitoare minuţiozitate asupra detaliilor.
Mai mult, lucrarea poate fi asemuită şi cu un adevărat jurnal de călătorie cu popasuri pe tot globul, datorită activităţii de diplomat, preşedinte al mai multor organizaţii internaţionale şi asociaţii pe care a avut-o autorul.
El alcătuieşte o remarcabilă galerie de oameni politici, academicieni, scriitori, economişti, cât şi alte personalități cu alte preocupări din multe domenii, un tablou graţie căruia descoperim lucruri pe care, e posibil, istoria să le fi omis sau, pur şi simplu, să fi rămas în dosare secrete.
Sintetic, analitic si critic - la 88 de ani!- academicianul Mircea Maliţa pune degetul pe rană , iar adesea chiar arată cu degetul spre ceea ce il frământă şi îl nemultumeşte şi azi , cu gândul la mâine -, şi interviul pe care i l-a acordat Mihaelei Helmis.