Impactul alimentaţiei excesive de sărbători
Şeful clinicii de gastroenterologie de la Institutul Fundeni, profesor doctor Mircea Diculescu recomandă românilor un consum moderat de alimente în perioada sărbătorilor de iarnă.
Articol de Ionuţ Dragu, 21 Decembrie 2010, 13:42
Cum majoritatea românilor au obiceiuri alimentare nesănătoase, profesor doctor Mircea Diculescu, şeful clinicii de gastroenterologie de la Institutul Fundeni avertizează că după o perioadă de post alimentaţia excesivă este nocivă pentru organism.
Întrebat de Victoria Stângescu despre impactul alimentaţiei excesive, Mircea Dinculescu a spus că mâncărurile bogate în calorii, precum slănina, caltaboşul, toba sau sarmalele, după o perioadă de repaus, cum este cea a postului de crăciun sunt o sarcină grea pentru aparatul digestiv.
Mai mult, Mircea Dinculescu a precizat că printre alimentele cele mai periculoase, în orice perioadă nu numai de sărbători se regăseşte carnea de porc pentru că este greu digerabilă.
De asemenea, Mircea Dinculescu a recomandat ca atunci când se consumă carne de porc, aceasta să fie bine prăjită pentru a elimina orice pericol de îmbolnăvire.
Murăturile pot ajuta
Pe fondul excesului alimentar, doctorul Mircea Dinulescu a precizat că murăturile pot ajuta aparatul digestiv dacă sunt consumate cu moderaţie.
Mircea Dinulescu a subliniat însă că murăturile trebuie evitate de persoanele care suferă de afecţiuni ale inimii şi tensiune arterială.
Pe fondul excesului alimentar, cu toate că alcoolul stimulează puternic secreţiile digestive, doctorul Mircea Dinulescu spune că, băut în mod excesiv, poate duce chiar la ulcer.
Referitor la consumul de alcool, doctorul Mircea Dinulescu a indicat că, potrivit studiilor internaţionale, un bărbat, poate consuma ocazional un pahar de tărie de 50 de mililitrii, sau două pahare de vin la masă, în cazul în care consumul acestuia nu îi este interzis de către medic.
Cu toate acestea, Mircea Dinulescu a subliniat că un consum constant de alcool, chiar şi în limitele internaţionale, poate slăbi ficatul.
"Nu bombardaţi copii cu dulciuri"
Deşi în această perioadă delicatesele dulci sunt într-o cantitate mai mare decât de obicei, şeful clinicii de gastroenterologie de la Institutul Fundeni, medicul Mircea Dinulescu a precizat că nu este deloc bine ca cei mici să fie bombardaţi cu dulciuri.
Mircea Dinulescu a subliniat că un consum în exces de dulciuri poate duce în timp la diabet din cauza epuizării insulinei din organism.
Audio: Interviul acordat pentru Radio România Actualităţi de către şeful clinicii de gastroenterologie de la Institutul Fundeni, profesor doctor Mircea Diculescu.