FMI analizează dacă este posibil sau nu creşterea salariilor
Invitat la "Actualitatea în dezbatere" a fost Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.
01 Februarie 2012, 16:39
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Uniunii Europene şi a Băncii Mondiale, delegaţia FMI fiind condusă de reprezentantul Fondului, Jeffrey Franks, se află în România pentru o evaluare a acordului stand by de tip preventiv.
Este vorba despre un acord cu Fondul în valoare de 3,6 miliarde de euro, de tip preventiv, în sensul că suma este ţinută la dispoziţia României doar pentru situaţii deosebite.
Acordul se desfăşoară concomitent cu un acord cu UE, tot de tip preventiv, în valoare de 1,4 miliarde de euro şi un acord de acelaşi tip cu Banca Mondială, în valoare de 400 de milioane de euro.
În schimbul acestor sume, Guvernul României are convenite prin acord o serie de măsuri cu cele trei entităţi care în principal vizează creşterea performanţei sale economice.
Partidul Democrat Liberal, aşa cum a anunţat prim vicepreşedintele partidului, Sorin Frunzăverde, l-a mandatat pe primul ministru Emil Boc să discute cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional despre creşterea salariilor şi pensiilor în luna aprilie.
Referitor la faptul dacă s-a avansat şi o cifră referitoare la creşterea salariilor cu 5%, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI a declarat că "o discuţie pe această temă a fost avută în vedere încă din toamna anului trecut. FMI are o abordare puţin diferită de cea a UE, în sensul că acordă mai multă atenţie acelor factori de creştere a consumului, acelor factori care să ducă la o creştere economică mai importantă, unul dintre ele fiind şi cel la care făceaţi referire".
Audio: Interviul integral acordat de Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, la Radio România Actualităţi.