Festivalul de Teatru Sibiu, "diversitate şi excepţie culturală"
Artele spectacolului reprezintă un domeniu transversal, care se hrăneste din text ṣi care hrăneste cinema-ul.
Articol de Mihaela Helmis, 22 Mai 2013, 12:18
Aniversarea celei de-a douăzecea ediții a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu - pus de aceasta data sub semnul benefic si necesar al dialogului- corespunde cu cea a aderării ,in urma cu 20 de ani ,a României la Francofonie.
Programat anul acesta in perioada 7-16 iunie ,Festivalul si-a prezentat la Institutul Francez din Bucuresti invitatii.
Franța a fost aleasa ca țară invitat de onoare în acest an, cu 11 companii de teatru, asa cum isi mentin prezenta mai mult decat traditionala Japonia, Belgia,Germania,Polonia ,Cehia sau Israelul.
Acest festival, deschis artelor străzii, dansului, circului, - artelor spectacololui ,in general,dar si teartului in sensul clasic- a devenit, grație energiei directorului său, Constantin CHIRIAC, unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa.
Cele pestre 300 de reprezentatii ,in cele 10 zile de sarbatoare la Sibiu impartasesc aceleasi valori: în mod preponderent noțiunile de diversitate ṣi excepție culturală , ca si accesul unui public larg si tot mai exigent ,creeat de acest festival la Sibiu.
FITS a ṣtiut să se dezvolte atît în ceea ce priveṣte numărul de spectacole, de parteneriate, cît ṣi în direcția publicului spectator.
Sezonul francez propune în premieră în România instituții emblematice ca Théâtre de l’Europe Odéon, le Théâtre du Soleil, teatre de stradă, compania de dans Alain Buffard, U Teatrino de Corse, dar ṣi numeroase surprize precum piese de Richard Demarcy cu Naif-ul sau, teatru după La Farce de Maitre Pathelin, spectacolele Companiei Les Goulus, Divine Quincaillerie, Kabaret de poche sau de U Teatrino, Musicomicale de le SNOB, fără a uita Ubu Roi, după Alfred Jary, pus în scenă de Declan Donnellan.
Artele spectacolului reprezintă un domeniu transversal, care se hrăneste din text ṣi care hrăneste cinema-ul. În acest sens spațiul consacrat unei librării franceze la intrarea în sala de spectacole, precum ṣi diverse proiectii de film vor întregi festivalul.
În afara programului extrem de bogat, această invitație de onoare subliniază ṣi o mai veche colaborare între FITS ṣi Franța., un excelent exemplu în domeniul cooperării descentralizate dintre Franța ṣi România la Sibiu.
Dincolo de prezența culturală, afirma la conferinta de presa de la institutul Francez ambasadorul acestei tari in Romania ,dl .Phillippe Gustin,am dorit ca formarea în teatru, domeniu în care Franța dispune de o însemnată expertiză, să devină o axă prioritară a acțiunii noastre. În aceast sens, țin să salut activitatea exemplară desfăṣurată de Georges Banu, Professeur à l'Université Sorbonne Nouvelle - Paris 3, autor a numeroase eseuri fundamentale în domeniul teatrului. Cea de-a douăzecea aniversare a FITS va prilejui ṣi semnarea oficială a acordului între Universitatea Lucian Blaga din Sibiu ṣi la Sorbonne Nouvelle în vederea creării unei ṣcoli doctorale de teatru la Sibiu.
Ediția aniversară de douăzeci de ani a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va fi marcată printr-o ceremonie de gală ce va avea loc sâmbătă, 15 iunie, la Sala Thalia.
Evenimentul va urmări, totodată, să marcheze în mod semnificativ întregul parcurs al festivalului și se constituie într-o recunoaștere publică a meritelor celor mai importanți artiști ce au contribuit la dezvoltarea acestui fenomen la Sibiu.
Ediția aniversară de douăzeci de ani a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va fi marcată printr-o ceremonie de gală ce va avea loc sâmbătă, 15 iunie, la Sala Thalia. Evenimentul va urmări, totodată, să marcheze în mod semnificativ întregul parcurs al festivalului și se constituie într-o recunoaștere publică a meritelor celor mai importanți artiști ce au contribuit la dezvoltarea acestui fenomen la Sibiu.
Ediția aniversară de douăzeci de ani a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va fi marcată printr-o ceremonie de gală ce va avea loc sâmbătă, 15 iunie, la Sala Thalia. Evenimentul va urmări, totodată, să marcheze în mod semnificativ întregul parcurs al festivalului și se constituie într-o recunoaștere publică a meritelor celor mai importanți artiști ce au contribuit la dezvoltarea acestui fenomen la Sibiu.
Aleea Celebrităţilor
In afara de Bursa de spectacole,targul de carte , conferintele si lansarile de carte tematice, din acest an se va inagura la Sibiu si o Alee a Celebrităţilor.
Ea este gândită ca un loc permament de celebrare, de recunoaştere a contribuţiei unor mari personalitati internationale, precum şi un tribut adus realizărilor în domeniul cultural, artistic şi sportiv din Sibiu sau în legătura cu acesta.
Cei cu care se va inaugura aceasta importanta Alee sunt regizorii Ariane Mnouchkine ,Eugenio Barba, Declan Donnellansi Silviu Purcarete,coregrafa Sasha Waltz, omul de teatru George Banu ,dar si actorul kabuki Nakamura KenzaburoXVll(post mortem).
Daca editiile anterioare se aşezau rând pe rând sub generice precum ,Toleranţă. Identitate culturală,Alternative,Inovaţii,Întrebări,Comunităţi,sau Crize.Cultura face diferenţa, editia cu numarul XX sta , justificat , sub semnul Dialogului.
Audio: Interviu cu Constantin Chiriac , directirul FITS si al Teatrului National Radu Stanca din Sibiu