Exclusiv: Interviu cu Michael van Praag, candidat la președinția UEFA
Comunicare si transparență sunt cuvinte cheie in programul de campanie al lui Michael van Praag, candidat la președinția UEFA.
11 Septembrie 2016, 13:18
Comunicare si transparență sunt cuvinte cheie in programul de campanie al lui Michael van Praag, candidat la președinția UEFA.
Interviu in exclusivitate pentru Radio Romania înaintea alegerilor din 14 septembrie.
Claudia Marcu (CM): In programul dumneavoastră - Building Bridges - spuneți ca vreți sa unificați UEFA. De ce, care sunt problemele?
Michael van Praag (MvP): De ce vreau sa unific? Pentru ca UEFA este o organizație mare, cu tari diferite, de la Islanda până la Kazahstan, cu oameni de culturi diferite, cu opinii diferite. Vreau ca toata lumea din UEFA sa înțeleagă si sa respecte nevoile celorlalți, sa ne ajutam reciproc. Trebuie sa arătam lumii ca suntem in stare de aceasta unitate, dar si noua înșine.
CM: Si cum vreți sa realizați aceasta unificare?
MvP: Este, de fapt, foarte simplu. In acest moment sunt foarte mulți care se plâng de modul in care UEFA comunica. Si au dreptate. Ei bine, vreau sa schimb acest lucru, vreau sa mă asigur ca președinți ai diferitelor federații sunt cu adevărat in contact cu UEFA, ca UEFA asculta ce au de spus, că ii consulta pe acești președinți. In acest fel știm exact cine ce vrea. In al doilea rând, știți ca avem acele programe Top Executive, in care suntem împărțiți in 4-5 grupuri de lucru. Dar aceste grupuri sunt la fel, aceleași tari de fiecare data. De exemplu, Olanda este întotdeauna in grupuri de lucru cu tari vestice, dar eu as vrea sa fiu si cu tari din centrul si estul Europei. Numai așa pot sa aflu ce gândesc, ce opinii, ce nevoi au. Cu alte cuvinte, este nevoie de un adevărat schimb de idei intre federații.
CM: In programul dumneavoastră menționați înființarea de baze UEFA in estul Europei. Puteți sa îmi spuneți mai multe despre aceste baze?
MvP: De exemplu, dacă pregătești arbitrii sau daca ai cursuri de management trebuie sa mergi întotdeauna la Nyon, in Elveția. Pentru unii prea departe si prea scump. Eu as vrea o baza UEFA in centrul Europei si încă una in est. In acest fel, va fi mult mai ușor pentru federații sa fie in contact cu UEFA. Iar aceste baze le-as organiza împreună cu tarile gazde. De exemplu, Romania este o candidată buna pentru o astfel de baza. As colabora direct cu federația națională si chiar am folosi premisele de acolo.
CM: In același program spuneți ca relația cu politica europeană trebuie sa fie mai apropiata. De ce?
MvP: Pentru ca in fotbal ai nevoie de legislație. Va dau un exemplu: in interiorul Uniunii Europene deja este legal transferul unui jucător in vârstă de 16 ani, dar in afara UE vârstă minima este de 18 ani. Este o mare diferență. Avem nevoie de politicieni şi atunci când vorbim de contracte de munca, de numărul de jucători străini într-o echipă, de siguranță si securitate, sunt doar câteva exemple. Si sa nu uitam de investiții. Avem nevoie de investiții in infrastructura. UEFA trebuie sa fie aproape de Uniunea Europeana, dar si de guvernele din afara UE. Sunt multe tari care au nevoie de asistenta financiara din partea UEFA, masuri de siguranță si de securitate si așa mai departe. De aceea cred ca UEFA trebuie sa aibă o relație strânsă cu politicienii.
CM: Pentru ce este necesar Fondul pentru Infrastructura pe care vreți sa-l creați?
MvP: In vizitele pe care le-am făcut am aflat ca cea mai mare problema pentru multe tari este infrastructura, este nevoie de stadioane, de facilitați pentru antrenamente si multe altele. UEFA ar trebui sa își reducă mult din cheltuieli, iar aceste economii sa meargă într-un fond pentru infrastructura.
CM: Care va fi prima măsură pe care o veți lua, daca veți fi ales președinte pe 14 septembrie?
MvP: Aş face două lucruri. În primul rând aș comanda un audit extern, pentru o scanare financiara a UEFA, să vedem exact de unde vin banii, cum şi de ce sunt cheltuiți. Dar şi o scanare a resurselor umane, cine lucrează unde, de ce, cit personal are o divizie sau alta, este personalul suficient sau supradimensionat. Auditul trebuie să ofere o imagine completa care să mă ajute apoi să văd cum pot fi economisiți bani. Să nu uitam că banii UEFA sunt de fapt banii federațiilor.
În al doilea rând, aș deschide UEFA imediat, aș face-o transparentă, astfel ca toată lumea să vadă exact ce face organizația, care ii sunt politicile, cum sunt cheltuiți banii. Însă cel mai important este să refacem comunicarea cu președinții de federații, care in prezent este aproape inexistentă. Oamenii află prea târziu de planuri si decizii, pe care nu le mai pot influenta. Și ar trebui sa aibă această posibilitate, pentru că UEFA este organizația lor.