Emil Boc: "Guvernul Croitoru va trece"
Premierul interimar a declarat că este nevoie de stabilitate la nivelul conducerii ţării (audio).
29 Octombrie 2009, 17:34
Sinteza declaraţiilor:
"Până la 1 octombrie, ne-am încadrat în ţinta de deficit pe care o stabilisem, atât cu Comisia Europeană, cât şi cu FMI."
"Militarii, poliţiştii care au pensii de 10 milioane de lei vechi, 20 de milioane de lei vechi, adică aceste pensii care sunt şi respectă acest principiu al contributivităţii nu vor suferi nicio scădere de pensie."
"Putem asigura în continuare plata la pensia socială minimă pentru 1 milion de români care astăzi au 350 de lei."
"Până la sfârşitul anului ne trebuie legea pensiilor aşa cum am prezentat-o, legea responsabilităţii fiscale şi legea bugetului de stat."
"Îmi este teamă de faptul că Parlamentul României, din nefericire, nu lucrează la capacitatea dorită şi cerută de necesităţile ţării în acest moment."
"Nu avem probleme în luna octombrie, noiembrie cu plata salariilor, pensiilor, pot apărea probleme în luna decembrie, dacă parlamentul nu adoptă legile pe care România trebuie să le adopte în primul rând ca măsuri de bun simţ, în al doilea rând ca măsuri obligatorii, ca parte a angajamentelor internaţionale."
"Domnul Sârbu minte atunci când spune că a lăsat bani pentru subvenţia pe cap de animal în zootehnie, că e vorba de vite sau e vorba de oi şi o spun cu maximă responsabilitate."
"Am stabilit plafonul maximal pe care îl pot primi toţi aceşti beneficiari pentru vaci, oi şi capre. Pentru vaci este 571 de lei, pentru fiecare fermier care are peste trei vaci. La oi şi capre este 44 de lei pentru fiecare oaie, respectiv capră."
"Acolo unde ne-a fost solicitat, am pus la dispoziţie resurse umane în funcţie de poziţia şi decizia premierului desemnat."
"Acest guvern va trece, al cabinetului Croitoru, pentru că este nevoie să avem stabilitate."
"Toţi copiii care provin din familii care au un venit pe membru de familie până la 150 de lei vor primi 180de lei pe lună pentru plata internatului sau pentru plata lucrurilor care ţin de educaţie."
Realizator: Delegaţia Fondului Monetar Internaţional se află în România pentru a evalua parametrii macro-economici şi felul în care aceştia se încadrează în acordul cu Fondul.
Audio: Interviu integral cu premierul interimar Emil Boc.
Interviul integral
Emil Boc: Vom avea o primă întâlnire, pe parcursul timpului în care delegaţia Comisiei Europene, a FMI şi a Băncii Mondiale se află în România, pentru a face, pe de o parte, o analiză a ceea ce aveam de îndeplinit până la 1 octombrie, iar aici pot să vă spun că din punctul de vedere al guvernului, tot ceea ce trebuia făcut până la 1 octombrie s-a făcut şi ne-am respectat angajamentele, urmând să facem o analiză a situaţiei de faţă şi evident, o prognoză pentru 2010.
Realizator: Ce ţinte macroeconomice sunt analizate în discuţiile cu FMI, pentru că există o intensă dezbatere în presă în aceste zile, în legătură cu cifrele?
Emil Boc: Până la 1 octombrie, ne-am încadrat în ţinta de deficit pe care o stabilisem, atât cu Comisia Europeană, cât şi cu FMI. Dacă nu greşesc, aveam 5,5 şi suntem la 5,4, deci ne-am îndeplinit ţinta de deficit. Pe an, ţinta este de 7,3% pe 2009 şi urmează ca până la sfârşitul anului să facem ajustările necesare, astfel încât să ne menţinem într-o asemenea ţintă bugetară. Spun asta în contextul în care, din perspectiva guvernului, am luat măsurile necesare pentru a ne respecta angajamentele şi aici vreau să fiu bine înţeles: guvernul avea obligaţia, potrivit acordului pe care îl avem cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar, să reducem numărul agenţiilor guvernamentale şi să trecem, implicit, veniturile acestora la bugetul de stat.
Realizator: Este legea care se află în prezent la Curtea Constituţională.
Emil Boc: Legea asupra căreia guvernul şi-a angajat răspunderea, deci a mers în faţa parlamentului, punând mandatul de prim-ministru pe masă, sau să treacă legea. Legea a trecut. Este la Curtea Constituţională. Spun asta în contextul în care prin acea lege dispare o bună parte din clientela politică din ultimii 20 de ani, deci este o măsură dură, tăioasă, care loveşte în cei care au fost obişnuiţi să aibă salarii de 30.000 de euro, 40.000 de euro pe lună - acolo am lovit, la acele agenţii.
Realizator: Dar anul acesta mai existau acele salarii.
Emil Boc: Noi după ce am ajuns la putere, le-am schimbat şi de la 30.000 de euro, s-a ajuns la 48 de milioane de lei vechi, dar vreau să ştiţi că acest lucru l-am făcut cu şefii. Acum, după ce am preluat veniturile la bugetul de stat, şi ceilalţi care mai aveau venituri supradimensionate, în raport cu ceea ce fac, ar fi intrat în regimul funcţionarilor publici şi ar fi primit un salariu ca tot muritorul de rând din această ţară, nu ca unul privilegiat, pe măsura contribuţiei pe care o are cu munca pe care o depune.
Realizator: Am înţeles. Din punctul dumneavoastră de vedere, în aceste condiţii, cu aceste legi trecute prin parlament, cu semnul de întrebare de la Curtea Constituţională, dar dacă trage linie şi adună, acum, Fondul Monetar? Eliberează tranşele la timp?
Emil Boc: Decizia aparţine Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional.
Realizator: Dar au ce să vă reproşeze?
Emil Boc: Nouă, celor din guvern, după părerea mea, nu, pentru că atât această lege, care vizează agenţiile, atât legea salarizării unitare, care a fost iarăşi trecută de parlament şi se află la Curtea Constituţională, reprezintă angajamente pe care guvernul şi le-a respectat. Mai mult decât atât, Legea pensiilor, pe care, iarăşi, o avem ca formă de angajament - şi aici, iarăşi revin şi spun, nu pentru că ne cere UE ne trebuie o lege de bun-simţ a pensiilor, ne cer românii să avem bun-simţ şi să gestionăm banii pe care îî plătesc ca şi contribuţii la pensii, în interesul a 22 de milioane de români şi nu în interesul parlamentarilor sau a altor categorii privilegiate. A fost nevoie să cadă un guvern ca această lege să ajungă şi să se vorbească despre ea, nu va putea fi oprit drumul. De aceea, mingea este acum în terenul parlamentului. Legea este la parlament, le este greu să renunţe la privilegii, le este greu să renunţe la pensiile lor, dar vor trebui să o facă, pentru că asta, repet, ne cere...
Realizator: Legea pensiilor nu vizează numai pensiile parlamentarilor, ea vizând şi pensiile speciale.
Emil Boc: Evident, ea are sustenabilitatea... Aş vrea să fim corecţi aici şi să le spunem românilor următorul lucru. E vorba de acele pensii care nu au la bază principiul contributivităţii, adică...
Realizator: De acord cu dumneavostră. Altceva voiam să vă întreb...
Emil Boc: Eu vreau să mai spun un lucru.
Realizator: Vă rog.
Emil Boc: S-a încercat să se spună că pe această cale militarii şi poliţiştii care muncesc, stau în stradă sau cei care sunt în străinătate şi apără interesele României vor suferi. Nu este adevărat. Vreau să ştiţi că militarii, poliţiştii care au pensii de 10 milioane de lei vechi, 20 de milioane de lei vechi, adică aceste pensii care sunt şi respectă acest principiu al contributivităţii nu vor suferi nicio scădere de pensie. Vor avea o scădere de pensie alţii, care au primit pensie 80% din ultimul salariu. Asta ce înseamnă? Că ai avut salariul în ultima lună, când ţi-ai adunat toate premiile, bonusurile 100 de milioane de lei vechi, pensia este de 80 de milioane, iar ţie ţi s-ar cuveni cam 20 de milioane. Aceia vor pierde, pentru că privilegiile trebuie să fie oprite în această ţară, dacă vrem să avem în continuare bani pentru educaţie, pentru sănătate, pentru infrastructură, pentru subvenţii în agricultură, pentru că nu poţi să dai şi privilegii şi să dezvolţi şi ţara. Acest lucru nu se poate.
Realizator: Cu alte cuvinte, o persoană care a ieşit la pensie cu o pensie specială deja, dar a ieşit până la intrarea în vigoare a acestei legi a pensiilor, i se va recalcula pensia prin noua lege?
Emil Boc: Da, i se va recalcula .
Realizator: Va retroactiva noua lege?
Emil Boc: Aş vrea să înţelegem clar ce înţelegem prin retroactivare. A retroactiva înseamnă să le iei banii din urmă, asta înseamnă retroactivitate, acest lucru nu se întâmplă. Nu le iei banii pentru ceea ce au luat, dar li se recalculează pe baza contribuţiei pe care au dat-o la bugetul de pensii. Spun asta la militari şi la poliţişti, la cei care, repet, sunt la baza sistemului, pentru că pentru ei a plătit statul contribuţia şi se plăteşte şi în alte părţi ale lumii, prin meserii speciale, partea lor de contribuţie la pensie o plăteşte statul, li se consideră parte de contribuţie. Ce este peste parte de contribuţie care a plătit-o statul la cei cu pensii mai mari şi foarte mari, acolo se va recalcula. Acest lucru este corect, la fel cum şi alţii care au plătit şi se află în domeniu, fie că e vorba de domeniul aeronautic, că e vorba de parlamenatari că aici este exemplul tipic, unde se vede cu ochiul liber această discrepanţă a acestor privilegii, în termen de 6 luni se recalculează şi primeşti atât cât ai contribuit, de aici se economisesc între 500 şi 800 de milioane de euro pe an. Putem asigura în continuare plata la pensia socială minimă pentru 1 milion de români care astăzi au 350 de lei, adică 3 milioane 500 de lei vechi şi care o duc greu si ne costă 300 de milioane de euro, iar numai din recalcularea la acele pensii care n-au la bază contributivitatea aducem între 500 şi 800 de milioane de euro. Cu restul banilor putem şi să mărim celelalte pensii mai mici şi să avem bani pentru alte probleme, din sănătate din învăţământ care au atâta nevoie de resurse financiare în momentul de faţă, ca să nu mai vorbim de agricultură, poate vom aborda în foarte pe scurt şi tema aceasta din agricultură la un moment dat.
Realizator: Chiar mă interesa subiectul
Emil Boc: Deci, dacă nu vom face aceste măsuri de bun simţ, să nu sperăm că ţara aceasta va înainta în direcţia bună, pentru că bani nu vin din altă parte decât dacă îi gestionăm corect, iar aceşti bani pot fi gestionaţi corect, punând capăt salariilor de lux, pensiilor de lux care, repet, nu-şi au acoperire în munca pe care au prestat-o, economiile pe care trebuie să le facem prin desfinţarea agenţiilor şi a multor altor măsuri care după aceea merg pe linia combaterii evaziunii fiscale, a muncii la negru şi care vor aduce resurse financiare în continuare la buget.
Realizator: Revin însă la întrebarea pe care v-am adresat-o mai devreme. Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, după ce va discuta cu guvernul interimar, va elibera sau nu la timp tranşele de împrumut?
Emil Boc: Din punctul meu de vedere depinde de modul în care parlamentul se va achita de obligaţiile restante pe care le are, atât legea pensiilor.
Realizator: Adică delegaţia, Fondul Monetar va elibera tranşele doar dacă vor fi adoptate nişte legi?
Emil Boc: Eu spun ceea ce scrie în momentul de faţă în acordul pe care România îl are cu Fondul Monetar. Până la sfârşitul anului ne trebuie legea pensiilor aşa cum am prezentat-o, legea responsabilităţii fiscale şi legea bugetului de stat. Sunt obligaţii ale noastre, ele trebuie să fie aprobate de către parlament, legea pensiilor este acolo şi au blocat-o, legea responsabilităţii fiscale va fi depusă la parlament de către guvern prin intermediul parlamentarilor şi legea bugetului de stat...
Realizator: Când?
Emil Boc: Cel mai târziu, probabil sfârşitul aceste săptămânii, săptămâna viitoare.
Realizator: De ce aşa târziu totuşi?
Emil Boc: Termenul este noiembrie, vreau să ştiţi.
Realizator: Ca să poată fi şi adoptată?
Emil Boc: Pentru depunea la parlament, acesta este termenul şi până la 30 decembrie de aprobare. Noi suntem în graficul total al respectării angajamentelor. De acolo încolo, repet, este şi sarcina parlamentului să îşi facă datoria faţă de cei care i-au votat şi faţă de români şi să adopte aceste legi, repet, şi încă o dată subliniez, sunt necesare României şi românilor, dincolo de angajamentele pe care le avem.
Realizator: Când ar urma să fie eliberată viitoarea tranşă de la Fondul Monetar?
Emil Boc: În luna decembrie.
Realizator: Şi încă nu putem fi siguri că va fi eliberată decât sub condiţia de a fi adoptate nişte legi în parlament?
Emil Boc: Aşa scrie în acordul pe care îl avem în momentul de faţă, că...
Realizator: Deci vă temeţi că nu va fi elibarată dacă...
Emil Boc: Îmi este teamă de faptul că Parlamentul României, din nefericire, nu lucrează la capacitatea dorită şi cerută de necesităţile ţării în acest moment.
Realizator: Cu alte cuvinte nu putem fi siguri pe tranşe?
Emil Boc: Dacă ne facem datoria putem fi siguri.
Realizator: Şi plata pensiilor şi salariilor?
Emil Boc: Dacă nu ar fi căzut guvernul pentru faptul că a promovat legea pensiilor, nu aveam nici cea mai mică problemă
Realizator: De ce, că tot la parlament spuneţi că ar fi fost legile acelea?
Emil Boc: Pentru că în acel moment exista guvernul legitim care putea să promoveze, de exemplu, şi legea responsabilităţii fiscale ca iniţiativă guvernamentală, putea şi legea bugetului de stat s-o pregătescă mult mai uşor ca un guvern care lucrează în exerciţiu şi nu ar fi fost practic nici un fel de probleme. Eu sper că nici în aceste condiţii să nu fie nici un fel de problemă dacă Parlamentul îşi face datoria.
Realizator: În ce stadiu se află elaborarea bugetului?
Emil Boc: Într-o fază avansată, discuţia cu ministerele a avut loc, urmează să discutăm acum coordonatele bugetare şi cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru ca forma finală să fie pregătită la începutul lui noiembrie
Realizator: Când ar fi fost termenul limită?
Emil Boc: Dacă guvernul avea puteri să depună acest proiect de lege, luna octombrie
Realizator: Cât octombrie?
Emil Boc: Luna octombrie
Realizator: Şi de ce nu l-a depus, de ce e încă în lucru şi nu a fost gata mai devreme?
Emil Boc: Pentru că a fost demis. Pentru că el este finalizat cu ministerele, am aşteptat delegaţia FMI şi nu îl putem depune pentru că nu avem posibilitate legală.
Realizator: Preşedintele spunea ieri seară că ar putea fi nevoit guvernul să mai facă nişte împrumuturi.
Emil Boc: O să avem această discuţie după evaluarea pe care o vom avea cu organismele internaţionale.
Realizator: Când veţi avea un răspuns clar din partea organismelor internaţionale?
Emil Boc: Haideţi să aşteptăm, stau mai mult timp aici şi astăzi este prima zi de întâlnire. Să nu dăm toate răspunsurile într-o singură zi pentru că urmează să avem discuţii.
Realizator: Mă gândeam că acestea sunt chiar precizări care interesează ascultătorii întrucât a fost făcută această corelare directă între împrumuturile, între tranşele de împrumut şi posibilitatea de a fi plătite pensiile şi salariile
Emil Boc: Deci încă o dată spun cu maximă responsabilitate, nu avem probleme în luna octombrie, noiembrie cu plata salariilor, pensiilor, pot apărea probleme în luna decembrie, dacă parlamentul nu adoptă legile pe care România trebuie să le adopte în primul rând ca măsuri de bun simţ, în al doilea rând ca măsuri obligatorii, ca parte a angajamentelor internaţionale
Realizator: Aţi avut ieri un miting al fermierilor, l-am văzut cu toţii la televizor, fostul ministru al agriculturii, domnul Ilie Sârbu, spune că banii pe care îi cer fermierii pentru subvenţii ar fi fost deja aprobaţi de guvern în luna august. Ce s-a întâmplat cu aceşti bani?
Emil Boc: Domnul Sârbu minte atunci când spune că a lăsat bani pentru subvenţia pe cap de animal în zootehnie, că e vorba de vite sau e vorba de oi şi o spun cu maximă responsabilitate
Realizator: Deci nu a fost aprobat în august?
Emil Boc: În august am avut o discuţie cu privire la plata subvenţiei pe suprafaţa pentru un împrumut de trezorerie care sunt bani de la Uniunea Europeană, care vin în decembrie şi am pregătit din august mecanismul prin care în luna octombrie să putem da acest avans la plăţile pe suprafaţă, urmând ca România să-şi recupereze banii în decembrie de la Uniunea Europeană. E vorba de plata subvenţiei pe suprafaţă, când spune însă că domnia sa a lăsat bani pentru subvenţia la vite, oi, capre, minte, spun asta pentru că a avut în bugetul Ministerului Agriculturii peste 2 miliarde de lei bani de subvenţii pe care nu ştiu cum i-a gestionat şi pentru asta trebuie să dea socoteală în faţa agricultorilor, dar bani pentru subvenţii la oi, capre şi vite nu a lăsat.
Realizator: Pe de altă parte, dacă au fost aceste 2 miliarde pe care le recunoaşteţi şi dvs şi nu ştiţi ce s-a întâmplat cu ele, este posibil ca un asemenea fenomen să se întâmple în mai multe ministere?
Emil Boc: Fiecare ministru, nu ştiu, răspunde, Curtea de Conturi este organul abilitat să verifice modul de cheltuire a banului public şi răspunde pentru modul cum au fost alocate resursle financiare. Eu am făcut doar, repet, o afirmaţie pe care dvs aţi spus că a spus-o domnul Sârbu.
Realizator: Sigur
Emil Boc: Şi eu v-am spus...
Realizator: ...că nu au existat aceşti bani.
Emil Boc: Că nu, în acest moment la 1 octombrie când urmau să fie plătite aceste subvenţii, nu au existat bani. Şi vă spun asta că aceste subvenţii se pot plăti numai începând cu luna octombrie pentru că inventarul animalelor, atât pentru vite cât şi pentru oi şi pentru capre se termină, ultima s-a terminat în 15 octombrie, s-a terminat numărătoarea, de exmplu, la oi ca să se ştie câte oi şi câţi beneficiari sunt. La fel a fost şi în 2008. Banii s-au dat, prima tranşa în octombrie; a doua tranşă în februarie anul următor, în februarie 2009, anul acesta. Şi acum, ce am făcut şi noi, deşi anul este mult mai greu, din punct de vedere financiar, faţă de 2008. Amintiţi-vă cum se spunea că duduie economia şi că sunt atât de multe resurse financiare. Nici ei, guvernanţii din 2008, nu au dat banii toţi în toamnă, ci i-au împărţit în două tranşe. Acum noi ce facem? Şi vreau să ştie toţi fermierii din această ţară şi mă adresez celor care au vaci, oi şi capre. Am stabilit plafonul maximal pe care îl pot primi toţi aceşti beneficiari pentru vaci, oi şi capre. Pentru vaci este 571 de lei, pentru fiecare fermier care are peste trei vaci. La oi şi capre este 44 de lei pentru fiecare oaie, respectiv capră. Pentru fiecare dintre aceştia am acordat prima tranşă. De luni, banii intră, prin APIA, în contul fermierilor. Câţi? 200 de lei pentru fiecare vacă, 15 lei pentru fiecare oaie, respectiv capră. Asta reprezintă cam 35% din valoarea subvenţiei pe care trebuie să o primească. În acest moment lucrăm la un mecanism împreună cu Fondul de Garantare şi Contragarantare în domeniul agricol, la care se adaugă CEC-ul şi Ministeruil Agriculturii şi Guvernul României, pentru a putea să le acordăm în acest an şi restul sumei de bani din subvenţie, cât se poate de mult, astfel încât ei să poată avea resurse financiare să-şi plătească creditele şi să susţină lucrările. Asta ce înseamnă? Că va fi o formă de împrumut pe care CEC-ul, Fondul de Garantare, Guvernul o pune la dispoziţia fermierului prin APIA, urmând ca Guvernul, în 2010, să plătească, aşa cum s-a plătit anul acesta, diferenţa de bani la CEC şi fondul de garantare, numai ca oamenii să aibă banii aceştia mai repede decât luna februarie 2010, aşa cum au avut-o în februarie 2009 diferenţa de bani. Se lucrează la un asemenea mecanism şi preşedintele României a discutat ieri acest mecanism şi l-a abordat şi el în relaţia cu fermierii, iar la acest lucru se lucrează în momentul de faţă.
Realizator: Dacă aţi spus că au existat acele două miliarde de lei, despre a căror soartă nu ştiţi încă, în bugetul Ministerului Agriculturii, acum când spuneţi că aţi ...
Emil Boc: Au fost plătite o parte din alte subvenţii pe care Ministerul Agriculturii le dă. Gestionarea treburilor minsiterului a apaţinut, cel puţin până la 1 octombrie, fostului ministru.
Realizator: Şi pot fi trecute sume dintr-o parte într-alta aşa?
Emil Boc: În interiorul bugetului, la acelaşi minister, de la un capitol la altul se pot face. De exemplu...
Realizator: Întrebarea mea era alta. Dacă au existat aceste două miliarde pe care le-aţi destinat anterior subvenţionării...
Emil Boc: Au fost în bugetul Ministerului Agriculturii.
Realizator: Şi erau destinate subvenţionării...
Emil Boc: Subvenţiilor.
Realizator: Nu erau subvenţii...
Emil Boc: Sunt mai multe subvenţii...
Realizator: Deci nu erau destinate crescătorilor de animale?
Emil Boc: Deci vreau să ştiţi că Ministerul Agriculturii are mult mai multe subvenţii în afară de cele două, despre care am vorbit astăzi.
Realizator: Bun. Deci nu erau destinate expres crescătorilor de animale.
Emil Boc: Am spus că sunt destinate subvenţiilor, iar modul cum am fost repartizate, rearanjate aparţin fostul ministru, care nu au lăsat bani pentru subvenţia pe cap de animal.
Realizator: Şi a trebuit să suplimentaţi bugetul?
Emil Boc: Evident. Asta vreau să vă spun, noi cum am făcut. Şi de aici se vede diferenţa de abordare. Ministrul Berceanu a reuşit din alte capitole de la Ministerul Agriculturii din buget să aducă 100 de milioane de lei, la care noi am mai adăugat de la fondul de rezervă 160 de milioane de lei să plătim 200 de lei subvenţie la fiecare vită. De asemenea, pentru plata subvenţiei şi a primei tranşe la oi, 25 de milioane din alte capitole ale bugetului Ministerului Agriculturii, la care am adus 75 de milioane din fondul de rezervă al guvernului, pentru a plăti 15 lei pentru fiecare oaie, respectiv caprină pe care o au fermierii. Deci aceste resurse financiare, pe de-o parte, le-am asigurat din realocarea, pe bază de prioritate a resurselor din bugetul de stat, şi v-am spus că o mie de miliarde de lei vechi nu i-am alocat anul acesta, amănând pentru primăvara viitoare pentru realizarea unor lucrări la parcuri şi spaţii verzi, făcând o ordonare a priorităţilor. Spunând: nu cu zăpada în spate facem modenizarea spaţiilor verzi şi a parcurilor de la fondul de mediu. Banii aceştia pot să ajungă şi să meargă spre agricultură, spre sănătate sau spre alte domenii unde avem strigentă nevoie de alocare a acestor resurse, acestor bani publici.
Realizator: Pe de altă parte, dacă ar fi să vă dau un exemplu pe care l-am avut chiar ieri, într-o ediţie a "Jurnalului de prânz", e doar un exemplu de cheltuire a banului public. Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă cheltuieşte 2,5 milioane de euro pentru ca să facă interviuri cu cei plecaţi în străinătate. Vi se pare...?
Emil Boc: Doamnă, nu ştiu despre ce vorbiţi. Daţi-mi datele exacte să văd care este conţinutul proiectului şi a programului şi, evident, atunci vă pot da răspusul. Aşa să-mi puneţi o întrebare fără să fiu pregătit pe această temă nu vă pot răspunde.
Realizator: Apropo de chestiunea cu ...
Emil Boc: S-ar putea să nu fie adevărat ceea ce spuneţi dvs.
Realizator: A, nu, e...
Emil Boc: Deci s-ar putea să nu daţi toată informaţia şi poate acest lucru ar trebui verificat.
Realizator: A fost verificat întrebând responsabilul de program cât costă şi ce fac cu banii.
Emil Boc: Când spuneţi... Trebuie să daţi informaţia completă. Dacă sunt bani europeni, în primul rând, văzut de unde sunt aceste resurse, dacă sunt condiţiile europene de negociere şi de utilizare a banilor şi atunci să daţi informaţia corectă pentru români. A spune doar, generic, atâta sumă de bani se dă pentru atât, nu e corect din punct de vedere jurnalistic, pentru corecta informare a opiniei publice. Trebuie să se spună exact. E programul acesta....
Realizator: Eu am făcut rezumatul acelui reportaj.
Emil Boc: Nu, aş spune de bani, nu pentru că e periculos ce spuneţi dvs, pentru cei care ascultă. Eu predau jurnalism la facultate şi cer ca atunci când se dă o informaţie să fie corectă şi obiectivă. Să spună sursa asta de bani de unde vine. De la Uniunea Europeană sau din banii românilor? Cine a semnat contractul, ce trebuie să se facă acolo. Dacă aceste lucruri sunt prezentate corect, fiecare să judece în cunoştinţă de cauză. Repet, neştiind despre ce este vorba nu intru alte detalii, dar vă promit că la emisiune viitoare, dacă mă invitaţi vin şi vă dau aceste detalii despre orice proiect şi program pe care Guvernul României îl gestionează. Aşa mi se pare corect.
Realizator: Vă mulţumim pentru promisiunea unui nou interviu. Aş vrea să abordăm puţin acum şi soarta viitorului cabinet definitiv, ca să mă exprim aşa. Dl Croitoru a negociat cu PD-L formarea variantei de cabinet. Aţi formulat vreun fel de condiţii din partea PD-L în legătură cu acest cabinet? Legat de nume, de posturi de vreun fel.
Emil Boc: Noi doar am pus la dispoziţia premierului desemnat resurse umane solicitate pentru ministerele pe care domnia sa a decis să le promoveze în parlament ca formă de structură a guvernului. Decizia în forma primului cuvânt şi al ultimului cuvânt aparţinându-i premierului desemnat.
Realizator: Cu alte cuvinte, aţi pus la dispoziţie resurse umane pentru toate domeniile, sau dânsul şi-a ales...?
Emil Boc: Acolo unde ne-a fost solicitat, am pus la dispoziţie resurse umane în funcţie de poziţia şi decizia premierului desemnat.
Realizator: Pentru că nu am regăsit pe lista guvernului niciunul dintre specialiştii în economie pe care-i enunţa domnul Croitoru la începutul acestor negocieri şi mă întrebam de ce?
Emil Boc: Pentru asta va trebui să-l întrebaţi pe domnia sa.
Realizator: Adică au revenit ministerele economice exact PD-L-ului?
Emil Boc: Nu. Eu am spus că în funcţie de solicitările pe care premierul desemnat le-a avut pentru PD-L, noi am răspuns la solicitarea domniei sale, dânsul fiind acela care a avut întreaga concepţie a ministerelor şi a resurselor umane, avânt, repet, primul şi ultimul cuvânt.
Realizator: Vă gândiţi, după ce se va fi încheiat această odisee a desemnării guvernului,...sau apropo, la următoarea nominalizare, dacă va fi cazul, este posibil....
Emil Boc: Eu vreau să spun că acest guvern va trece. Acest guvern va trece, al cabinetului Croitoru, pentru că este nevoie să avem stabilitate....
Realizator: Dar în comisie au primit numai avize negative, aproape, cvasi....
Emil Boc: Avizele sunt consultative.
Realizator: Dar exprimă o atitudine politică.
Emil Boc: Da, dar nu se confundă cu votul secret din plenul parlamentului pentru formarea guvernului şi cred că având în vedere nevoia ţării de a avea un guvern trecut de parlament, va avea prioritate în faţa intereselor politicianiste şi de campanie ale altor lideri politici precum Markó Béla, Mircea Geoană sau Crin Antonescu.
Realizator: Vă bazaţi pe cei care nu ar fi de acord cu atitudinea propriului partid. Ar fi asta o majoritate transparentă?
Emil Boc: Aţi văzut şi ieri în comisii că au existat voturi pozitive, avize pozitive. De ce nu, să existe acelaşi lucru şi în plenul celor două camere ale parlamentului.
Realizator: Dar ar fi aceasta o majoritate transparentă?
Emil Boc: Da, ar fi o majoritate în interes naţional de a trece un guvern când ţara are nevoie de el. La asta mă refer.
Realizator: Cu alte cuvinte, vă aşteptaţi că nu veţi mai fi prim-ministru în scurt timp. Ce urmează? Este adevărat ce scrie presa că vă doriţi să reveniţi, să redeveniţi deputat şi ulterior preşedinte al Camerei Deputaţilor?
Emil Boc: Nu am discutat cu nimeni acest subiect. Ceea ce vă pot spune este că am o meserie, nu am făcut avere sau carieră profesională din politică şi voi sta în politică atâta vreme cât lucrurile în care cred, de bun-simţ, le pot realiza şi nu voi înceta, indiferent dacă voi fi sau nu prim-ministru, să cred în ele, adică să cred în faptul că avem nevoie de legi corecte, de legi drepte, de legi care să nu mai asigure privilegii aşa cum sunt în momentul de faţă. Am o meserie de cadru didactic universitar, am o meserie de avocat suspendată, deci nu am niciun fel de problemă profesională. Nu am fost şi nu voi fi niciodată omul care să se agaţe de un scaun. De acest lucru vă pot asigura.
Realizator: Nu aţi mai dori să..., aţi dori să candidaţi pentru vreun loc de deputat sau senator?
Emil Boc: Nu am avut şi nu am niciun fel de discuţie pe un asemenea subiect. Viaţă merge înainte. Ceea ce mă interesează este să-mi respect profesia pe care o am, fie cea de cadru didactic universitar, fie cea de avocat, după încheierea carierei politice.
Realizator: Dar vă imaginaţi şi situaţia în care va trebui să mai rămâneţi o perioadă ca prim-ministru interimar?
Emil Boc: Bun, aici mă obligă Constituţia. Potrivit legii, actualul guvern funcţionează până când viitorul guvern depune jurământul în fată preşedintelui României. Aş vrea să vă mai spun că, venind de la Ministerul Educaţiei, şi aş putea să dăm o veste bună la peste 124.935 de elevi din mediul rural, şi nu numai, care sunt beneficiari ai bursei 'Bani de liceu'. Adică este vorba de faptul că toţi copiii care provin din familii care au un venit pe membru de familie până la 150 de lei, deci să spunem că este o familie cu trei persoane, tată, mamă, fiu şi au patru milioane cinci sute, copilul primeşte pe lună 180, adică un milion opt sute de lei pentru plata internatului sau pentru plata lucrurilor care ţin de educaţie.
Realizator: Începând de când?
Emil Boc: Începând din luna noiembrie, se dă retroactiv suma de bani începând cu 15 septembrie....
Realizator: Adică jumătate din sumă pentru septembrie şi ulterior pentru octombrie...
Emil Boc: Exact, câte un milion opt sute pe octombrie, un milion opt sute pe noiembrie, până în 15 iunie anul şcolar viitor.
Realizator: Este un program aprobat, o chestiune aprobată recent, înţeleg?
Emil Boc: Este un program pe care noi l-am aprobat în guvern, dar acum noi la Ministerul Educaţiei am terminat de verificat dosarele şi anchetele sociale. La 15 septembrie....
Realizator: Câţi copii sunt în această situaţie?
Emil Boc: Asta am spus, 124.935 de copii sunt în această situaţie.
Realizator: Când credeţi că vor putea lua banii, ca orizont de timp?
Emil Boc: Până prin 15 noiembrie vor primi banii retroactiv pentru jumate de septembrie, octombrie şi noiembrie pentru a putea să-şi continue studiile acolo unde ei sunt la liceu în România.