Cultura "aduce un plus de imagine" României
Adevăratele valori ale ţării noastre pot fi promovate la evenimentele culturale de anvergură din străinătate, a declarat la RRA, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media.
Articol de Nicu Popescu, 08 Octombrie 2013, 08:04
Participarea României la evenimente culturale de anvergură din străinătate, aduce un plus de imagine ţării noastre.
În context, trebuie aminitit Târgul Internaţional de Carte de la Göteborg - cel mai important eveniment de profil din Scandinavia, şi Manifestarea literară a anului în Suedia - unde România a fost ţară invitată de onoare.
Despre ecourile acestui eveniment şi cât de des se poate susţine o asemenea participare, în condiţiile limitărilor bugetare, am aflat de la Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Media, de la Senat.
Reporter: Anul acesta, România a beneficiat, în zona culturii, de o expunere deosebită. Dacă ne gândim la saloanele de la Paris şi Göteborg, unde a fost invitat special. Ştiu că aţi participat la ele. Cum credeţi că putem, în viitor, să susţinem asemenea prezenţe şi, bineînţeles, ce credeţi că ar trebui făcut, ca lumea să ne cunoască mai bine?
Georgică Severin: În primul rând, cartea românească, autorii români, au avut posibilitatea acestei expuneri deosebite, al cărei merit, trebuie să recunoaştem, este a celor care au încheiat aceste înţelegeri, prin care România a fost invitat de onoare atât la Salon du Livre de la Paris, cât şi acuma, la Târgul de Carte de la Göteborg, din septembrie. Rezultatul a fost, după părerea mea, foarte bun, în sensul în care ne-am prezentat la un nivel ridicat, o prezentare apreciată şi de gazde, care nu s-au simţit deloc jenate de invitatul principal, care a fost România, atât la Paris, cât şi la Göteborg. În al doilea rând, a fost foarte important, pentru că am putut demonstra că ligteratura română este un organism viu în care apar mereu şi figuri noi, dar, în acelaşi timp, valorile, hai să spunem 'clasice', în viaţă încă, joacă un rol important, iar unii au putut să constate că şi cimitirul este plin de oameni de neînlocuit şi mă refer la faptul că, până la urmă, sper ca să se fi tras concluzia de către toată lumea, că cel mai important lucru este reprezentăm literatura română şi nu patimile politice interne. Ce aş mai putea să spun? Succesul remarcabil a avut, dacă vreţi, nu numai de prezentarea de carte şi, la Paris, pot să spun şi de vânzarea de carte românească, dar dezbaterile extrem de bine puse la punct, programul de seminarii, programul de lecturi, care, mai ales la Göteborg, m-a impresionat, credeţi-mă, foarte mult. La Paris, a fost un nivel, să spunem, mai mare, dar, oarecum, zona acesta, a fundamentului de discuţie, s-a pierdut la nivelul ansablului, dar la Göteborg, standul românesc, invitaţii români, şi amintesc aici pe Varujan Vosganian, pe Mircea Cărtărescu, pe Norman Manea, pe Gabriel Adameşteanu şi mulţi alţii, au dat soliditate mesajului cultural.
Reporter: Dumneavoastră aţi şi fost la aceste manifestări. Cum este ea percepută, să spunem, de românii plecaţi acolo? A avut întâlniri cu ei?
Georgică Severin: Da, au fost diverse întâlniri, au fost chiar scriitori din diasporă, care, poate, nu au mai fost de mulţi ani în ţară, dar au fost prezenţi atât la Paris, cât şi în Göteborg. Vă dau un exeplu: în Suedia, o familie, stabilită de peste 20 de ani, a venit cu mult drag, m-am întâlnit cu ei, au discutat şi s-au simţit extrem de bine, pentru că /.../ carte românească, discutau româneşte. Dacă noi încercăm să trecem peste patimile interne şi să scoatem, să prezentăm ce avem bun din punct de vedere intelectual, cultural, educaţional, dincolo de, să spunem, parti-pris-uri, sunt sigur, că şi diaspora se va plia mult mai uşor pe mesajul pe care Institutul Cultural Român vrea să-l promoveze şi prin strategia pe care şi-o propune actuala conducere a ICR-ului.
Reporter: Având în vedere şi aceste discuţii pe care le-aţi purtat acolo, v-aţi gândit că, poate, ar fi nevoie la Legislativului român să fie iniţiate o serie de demersuri, astfel încât, să zicem chiar şi prezenţa peste hotare să fie simţită mai bine?
Georgică Severin: Aici discuţia se poartă la Ministerul de Finanţe. Dacă bugetele vor fi mai solide înspre această zonă şi prezenţa va fi, al rândul ei, mult amplificată şi, să spunem, mult mai respectabil. Dacă bugetele vor fi de supravieţuire, asta este. Dacă la Paris într-adevăr s-a beneficiat de o sumă consistentă şi poate chiar s-a făcut un pic de, n-am să spun 'risipă', poate nu au fost cel mai judicios folosiţi toţi banii, la Göteborg, vă spun că, cu o sumă mică s-a reuşit să se scoată mult mai multe lucruri în faţă. Dar, din nefericire, noi, ca parlamentari, putem să facem propuneri, să venim în buget, dar mai există şi un minister de finanţe, care cunoaşte realităţile şi priorităţile şi, mărturisesc, n-am avut senzaţia că priorităţile de la Ministerul Finanţelor stă cultura. Dar noi vom face diligenţele necesare, împreună cu Daniel Barbu, ştiu că avem şi sprijinul premierului, pentru ca România să aibă o prezenţă cât mai onorantă şi onorabilă în aceste manifestări culturale, pentru că, să fim oneşti, cultura română, literatura, arta în general, sunt o cale relativ ieftină de a promova România cu adevăratele ei valori.