Criminalitatea poate fi redusă "prin măsuri de prevenire"
Interviuri acordate de prof. univ. dr. Serge Brochu şi de prof. univ. dr. Stephan Parmentier la Radio România Actualităţi.
07 Decembrie 2011, 18:40
Pedeapsa cu moartea, menţinută încă în Asia, constituie una dintre preocupările majore ale comunităţii criminologilor din întreaga lume.
Oamenii de ştiinţă au păreri împărţite cu privire la necesitatea şi eficienţa pedepsei capitale, fie că aceasta încă se mai aplică în unele state precum China, fie că este menţinută în legislaţie dar nu mai este aplicată (vezi cazul Indiei), afirmă profesorul Serge Brochu.
Una dintre problemele importante din Europa şi din America de Nord este faptul că, în ciuda scăderii ratei criminalităţii, oamenilor le este din ce în ce mai teamă.
Acuitatea sentimentului se reflectă în duritatea cu care se defăşoară intervenţiile poliţiei, mai mare decât ar impune-o numărul şi gravitatea infracţiunilor reale pentru că poliţiştii acţionează la nivelul fricii pe care populaţia o are faţă de crime.
Această mentalitate ar trebui corectată, crede profesorul Brochu.
Mijloacele de informare în masă ar putea ajuta foarte mult dacă, în relatările lor, ar adăuga şi informaţia că rata criminalităţii este în scădere.
Este important ca presa să informeze despre crimele produse în societate dar ar trebui să renunţe la tendinţa de a exagera imaginea acestor fapte, mai spune Serge Brochu.
Audio: Ascultaţi aici interviul integral cu Serge Brochu.
Interviul acordat de prof. univ. dr. Stephan Parmentier la Radio România Actualităţi
Criminalitatea poate fi redusă prin măsuri de prevenire, afirmă profesorul Stephan Parmentier care dă ca exemplu traficul de fiinţe umane.
El susţine că acest fenomen poate fi stopat prin identificarea traficanţilor în ţara lor de origine.
Cooperarea criminologilor belgieni cu poliţia şi cu ambasadele din Europa de Est sau din Asia a permis identificarea reţelelor de traficanţi cu şase luni înaintea săvârşirii faptelor.
Această abordare reflectă buna colaborare a oamenilor de ştiinţă cu politicienii dar aceştia din urmă nu sunt întotdeauna sensibili la recomandările specialiştilor fiind tentaţi să prefere măsurile populiste, remarcă prof. Parmentier.
El se pronunţă şi în favoarea unor relaţii mai strânse între cercetători şi jurnalişti.
Este important să se vorbească despre criminalitate, dar presa manifestă tendinţa de a relata disproporţionat de mult despre crima vizibilă şi foarte puţin despre infracţiunile comise de gulerele albe, fapte care prezintă un mai mare pericol social decât cele din prima categorie. Interesul pentru vânzarea ziarelor, a ştirilor tv sau de pe internet, îi determină pe cei care lucrează în mass-media să promoveze o perspectivă populistă, despre care cred că i-ar plăcea publicului, dar neconformă realităţii.
Profesorul Parmentier mai crede că scăderea globală a numărului infracţiunilor nu poate fi considerat un semn pozitiv decât în măsura în care cauzele fenomenului pot fi cunoscute şi pot conduce la adoptarea celor mai bune politici.
Audio: Ascultaţi aici interviul integral cu Stephan Parmentier.