Consecințele alegerilor din Bulgaria
Articol de Simina Botar, 13 Iulie 2021, 21:07
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 iulie, ora 22:28) - Agenda globală - Realizator: Simina Botar - Continuăm emisiunea acum cu alegerile anticipate din Bulgaria. Conform rezultatelor parţiale ale scrutinului de ieri, marcat de un puternic absenteism, numai 41% participare la vot, ITN, partidul showman-ului Slavi Trifonov, se află la egalitate cu partidul conservator GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov, care a guvernat timp de un deceniu. Fiecare partid a obţinut aproximativ 23% din voturi. Votul bulgarilor din străinătate, favorabil partidului lui Trifonov, ar urma să facă diferenţa şi să îi permită acestuia să treacă pe primul loc - a fost de părere analistul Dobromir Jivkov de la Institutul Market LINKS la postul bTV, citat de Agerpres. Socialiştii se plasează abia pe locul al treilea, urmaţi un alt partid protestatar, Bulgaria Democrată, de dreapta, care a declanşat anul trecut o mişcare de contestare masivă a lui Borisov, acuzat de favorizarea corupţiei. Surpriza zilei a fost anunţul făcut astăzi de liderul partidului ITN/"Există un Asemenea Popor", Slavi Trifonov, privind componenţa şi priorităţile guvernului de rxperţi al partidului său şi faptul că nu va intra în coaliţie cu alte formaţiuni. Reamintesc ITN are acum puţin peste 23% din voturi, conform rezultatelor parţiale.
Corespondenţă din Sofia - Reporter: Petio Petkov - Cu numai un sfert din cei 240 de deputaţi, fără consultări cu partenerii Bulgaria Democrată şi "Ridică-te! Mutrele criminale, afară!", Trifonov şi-a surprins atât oponenţii, cât şi aliaţii înainte de a fi cunoscut rezultatul final al scurtinului. Partidele zise 'ale protestului' nu au majoritate în noul parlament, iar potenţiali parteneri, PSB şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, au anunţat că vor putea sprijini un guvern minoritar, dar aşteaptă invitaţia la tratative. Coaliţia a devenit un cuvânt murdar - şi-a motivat decizia Trifonov. Candidatul la postul de prim-ministru este Nikolai Vasilev, ministru al economiei şi al administraţiei în guvernele Simion de Saxa-Coburg-Gotha şi Serghei Stanişev. Majoritatea membrilor viitorului guvern sunt cu diplome din prestigioase universităţi, dar necunoscuţi de public. Miniştrii economiei, de finanţe şi al învăţământului din guvernul interimar au refuzat sa participe la guvernul lui Trifonov, semn că showmanul nu şi-a coordonat iniţiativa cu preşedintele Radev. Printre priorităţile viitorului cabinet suntn construcţie de grădiniţe, a autostrăzilor frontiera cu România - Varna - Burgas - frontiera cu Turcia, Ruse - Veliko Târnovo - frontiera cu Turcia şi tronsoanelor rămase din autostrada Sofia - Varna, achiziţionare de 1 milion de tablete şi laptopuri pentru toţi elevii şi profesorii, reducerea rapidă a administraţiei de stat, vot electronic, alegeri uninominale, renunţare la parchetul specializat anticorupţie, intrarea în zona euro şi zona Schengen, diversificarea energetică, pregătirea la NASA a doi cosmonauţi bulgari şi un macedonean. Lipseste reforma în justiţie, demiterea procurorului şef Gheşev, actualizarea pensiilor, sprijin pentru familiile tinere, importante cereri ale protestatarilor anti-GERB. Pe lista miniştrilor nu figurează niciun participant la protestele din vara trecută. Celelalte partide parlamentare, cu excepţia GERB, se abţin de a comentat tema guvernului de experţi. Ex-premierul Borisov a calificat iniţiativa lui Trifonov drept "praf în ochii lumii, prin care se urmăreşte provocarea de noi alegeri anticipate".
Realizator: A comentat această rezultate ale alegerilor din Bulgaria pentru "Agenda globală" doamna Margarita Assenova de la Jamestown Foundation, un bun cunoscător al situaţiei din Bulgaria.
Margarita Assenova: Rezultatele acestor alegeri sunt la fel cu cele de la anticipatele din aprilie şi ne aşteptam dinainte să fie aşa. Noul partid al lui Slavi Trifonov a câştigat un avantaj, 6 procente, Bulgaria Democrată are nişte voturi în plus - ambele sunt partide antisistem, nu? Parlamentul este la fel de fragment ca în aprilie şi probabil nu a fi capabil să voteze un guvern. Este împărţit în două părţi aproape egale - aşa-zisa parte a protestului, cu partidul lui Slavi Trifonov "Există un Asemenea /Popor/", partidul Bulgaria Democrată cu o serioasă bază ideologică, şi un alt partid, "Ridică-te! Mutrele criminale, afară!", care derivă din fostul Partid Socialist. La un loc nu au suficiente locuri ca să formeze un guvern de coaliţie. Partidele tradiţionale - GERB al lui Boiko Borisov, care a fost la conducere în ultimii 10 ani, partidul "Există un Asemenea Popor" a câştigat şi el nişte locuri, socialiştii şi partidul turcilor. Avem 111 locuri în prima parte, aici 129. Cele două partide mari tradiţionale - GERB şi socialiştii - nu vor lucra împreună. În acest moment, toţi sunt împotriva GERB. Partidul este în afara perspectivelor de a participa la guvernare, pe moment. Ce a făcut Slavi Trifonov, astăzi, a fost să iasă cu declaraţia că va face guvernul singur, fără nicio coaliţie, fără guvern minoritar din trei partide şi potenţial încă unul, ca să îl susţină, ceea ce a aruncat în degringoladă leadershipul tuturor celorlalte partide.
Realizator: Dar credeţi că Parlamentul ar vota un asemenea guvern?
Margarita Assenova: Mă îndoiesc. Partidul lui Slavi Trifonov este nou-nouţ. Nu cred că va obţine 50% plus unu, cum a reuşit fostul premier Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, acum 20 de ani. Nu au şanse să treacă acest guvern şi cred că urmează noi alegeri în toamnă.
Realizator: Am întrebat-o pe Margarita Asenova dacă dumneaei consideră că Bulgaria îşi poate permite atâtea alegeri anticipate în serie.
Margarita Assenova: Nu, sigur că nu. Această perioadă de alegeri, după alegeri, după alegeri vine pe coada unei pandemii care e departe de a se fi încheiat în Bulgaria, ca şi în România. Oamenii se gândesc dacă să se vaccineze, oamenii sunt iresponsabili în privinţa răspândirii virusului, economia continuă să sufere, sistemul sanitar continuă să sufere, iar tot ce face Bulgaria este să organizeze alegeri. În toamnă vor fi alegeri prezidenţiale. Actualul preşedinte a numit acum propriu guvern, un guvern interimar, şi are interesul ca acesta să îşi continue activitatea până la alegerile din toamnă, în care doreşte să obţină un al doilea mandat şi apoi abia se va gândi la un guvern pe termen lung pentru ţară. Cred că în mare parte aceste evoluţii sunt dirijate din alt centru, din afara puterii Parlamentului. Cred că sunt nişte grupuri de interese care susţin aceste decizii.
Realizator: Margarita Assenova consideră că cei care influenţează evoluţiile politice în Bulgaria sunt din interiorul ţării, oligarhi care susţin agenda preşedintelui, care îşi doreşte restaurarea legăturilor cu Rusia şi relaţii nu atât de apropiate cu Uniunea Europeană şi NATO. Este de aşteptat ca preşedintele să încerce să impună un guvern mai autoritar, folosind diverse mici partide şi actori, dar păstrându-şi pentru sine cea mai mare influenţă asupra politicii interne. În ce îl priveşte pe showmanul politician Slavi Trifonov, acesta nu are cultură politică, nu are o platformă politică, nu a anunţat intenţii serioase de schimbare a sistemului, de reformă a sistemului juridic, de eliminare a corupţiei, care are o istorie de decenii în Bulgaria, nu este specifică doar lui Boiko Borisov, şi a atras voturile inclusiv de la publicul show-ului său, care nu e de calitate. Cel mai probabil, Trifonov este doar o faţadă. Are în partid membrii din Guvernul regelui Simeon de Saxa-Coburg-Gotha din 2001-2005 şi a Guvernului Stanişev, Partidul Socialist, guvernul de largă caliţie din 2005-2009, iar acestea au fost două guverne corupte. Guvernul Stanişev a fost unul din cele mai corupte, a compromis Bulgaria la doi ani după aderarea la Uniunea Europeană, când Comisia a impus infringement împotriva Bulgariei pentru corupţie. Deci vom vedea două feţe noi, faţa de PR a Guvernului, câteva opţiuni foarte bune - ministrul de externe şi cel al apărării, care pot fi de succes, şi Nikolai Vasilev ca premier - el a fost şi în guvernele de care am amintit ca destul de corupte. De fapt, Guvernul lui Coburg-Gotha a deschis uşa pentru corupţie şi interese ruseşti în Bulgaria. Cum poate influenţa încă o repetare a alegerilor parlamentare coloratura preferinţelor politice în Bulgaria? Poate să apară o alunecare spre extreme?
Margarita Assenova: Nu spre extrema dreaptă, ci spre populism, populismul, promisiuni făcute oamenilor, cam ca atunci când Guvernul lui Simeon de Saxa-Coburg-Gotha a promis să reformeze guvernarea şi să refacă economia în 800 de zile şi am văzut ce s-a întâmplat: nimic din astea, numai probleme. La fel va fi şi acum: câteva cazuri, eventual legate de alocarea unor finanţări fără competiţie, dar asta este numai o parte a corupţiei. Mai sunt multe altele. Ce e de observat la alegerile de anul acesta: niciun partid naţionalist nu a obţinut niciun loc în Parlament, nici în aprilie, nici în iulie. Este interesant pentru că naţionaliştii au avut întotdeauna o anumită prezenţă în parlament. Asta înseamnă că oamenii nu merg spre idei radicale de dreapta, ei pot fi mai degrabă atras de idei conspiraţioniste, neîncredere, respingere, pierderea speranţei, cinism faţă de politică şi faţă de viaţă, ceea ce contribuie la o stare de depresie naţională, care se adaugă la depresia generată de pandemia care continuă. A fi încă un factor de frustrare pentru naţiune, care nu ştim cum se va manifesta. Nu văd nişte forţe politice sănătoase, care să concureze, altele decât Bulgaria Democrată, şi care să aibă o platformă, o ideologie, ţinte precise. Şi ca să fiu sinceră cu dumneavoastră, dacă ar fi o posibilitate de a combina GERB, Bulgaria Democrată şi poate încă un partid într-o coaliţie, poate că rezultatul ar fi mai bun, indiferent cât de compromis este GERB, dar nimeni nu va face asta şi nimeni nu vrea să lucreze cu GERB.