Azerbaijanul este interesat de Oltchim
Interviu cu ministrul adjunct de externe al Azerbaijanului, Araz Azimov.
Articol de Carmen Gavrilă, 10 Octombrie 2012, 17:28
Carmen Gavrilă: Aţi menţionat interesul Azerbaijanului de a investi în alte ţări, in domenii ca infrastructura de transport de energie. Aveţi proiecte anume pentru România, în afară de AGRI?
Araz Azimov : Există o serie de idei în discuţie acum, pentru că România are, în primul rând, o industrie petrochimică, rafinării şi acestea sunt exact domeniile în care Azerbaijanul ar putea face investiţii pe care le dorim. Există câteva proiecte în prezent, nu aş da nume dar sunt 2-3 proiecte in care putem investi. Aşa că voi duce înapoi la Baku, mesajele pe care le-am primit de la scretarul de stat Bogdan Aurescu şi vom vedea ce e de făcut. Asta pentru că acum Azerbaijan-ul este destul de activ, vă dau câteva exemple, investim în Ucraina, în Turcia, în Elveţia, unde deţinem şi o reţea de benzinării, investim în Muntenegru, în statele balcanice, în Serbia. Deci de ce nu am investi şi în economia românească, pentru că România este unul dintre partenerele strategice ale Azerbaijanului, în zonă. Azerbaijanul devine tot mai bogat şi acum avem un portofoliu pentru investiţii pe măsură.
Carmen Gavrilă: Ar putea Azerbaijanul să fie interesat de companiile scoase în prezent la vânzare în România, ca Oltchim sau Mechel?
Araz Azimov: Mă împingeţi să vă dau nume, dar pentru viitorul succes al oricărei iniţiative, nu ar trebui să vorbesc. Dar, bineînţeles că şi aceste nume au fost discutate, pentru că ele se află pe listă şi, aşa cum am aflat, sunt deschise pentru investiţii. Vom vedea, în curând veţi avea alegeri în decembrie. Nu cred că în octombrie, noiembrie, în zilele rămase vom putea să tranşăm chestiunea, dar cred că pentru 2013 ne putem aştepta la progrese. Aţi menţionat AGRI, un proiect de care Azerbaijan-ul e foarte interesat şi în prezent există un format de negocieri. În prezent proiectul AGRI este demarat, studiul de fezabilitate va fi gata undeva spre sfârşitul lui noiembrie.
Carmen Gavrilă: Dar în legătură cu Nabucco, România ţine mult la acest proiect.
Araz Azimov: Nabucco Vest a fost selectată drept rută central europeană de livrare a gazului din zăcământul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan. În acest caz nu este exclusă nicio opţiune, şi bineînţeles, România a fost invitată în consorţiu, din câte ştiu, aşteptăm răspunsuri de la ei. România este acum în negocieri cu Socar şi pentru alte oportunităţi. Nabucco Vest este un proiect major, cel mai realistic pentru transportul unui volum mare de gaz din Shah Deniz în Europa.
Carmen Gavrilă: Tocmai acesta este termenul în discuţie „realistic” pentru că unii se întreabă dacă este într-adevăr realistic, de vreme ce banii nu par să se adune pentru acest proiect.
Araz Azimov: Ei bine, asta e ceva pentru care trebuie să facem cu toţii lobby.