Apel Matinal - Legea achiziţiilor publice se modifică
Invitatul de astăzi este Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al finanţelor în guvernul Emil Boc.
Articol de RADOR, 30 Mai 2018, 08:31
AUDIO: Apel matinal.
Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel Matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Legea achiziţiilor publice se modifică.
Schimbările, conform premierului Viorica Dăncilă, vizează în primul rând termenele în care sunt soluţionate contestaţiile la licitaţiile pe fondurile europene, avându-se în vedere reducerea acestor termene.
Autorităţile mai spun că modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice va contribui la modificarea barierelor din calea investiţiilor în România, lucru cerut atât de administraţia publică, dar şi de agenţii economici.
Mai multe amănunte aflăm în continuare de la invitatul "Apelului Matinal" de astăzi, domnul Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al finanţelor în guvernul Emil Boc. Sper să nu greşesc. Bună dimineaţa!
Gheorghe Ialomițianu: Bună dimineaţa!
Realizator: Scăpăm astfel în sfârşit de veşnicele contestaţii, urmate mai mereu de alte contestaţii şi tot aşa?
Gheorghe Ialomițianu: Ar fi un lucru bun, pentru că în momentul de faţă investiţiile sunt blocate, adică mă refer la licitaţiile organizate mai ales de autoritaţile locale. Şi în 2015, când s-a pus în discuţie pachetul privind modificarea legilor achiziţiilor publice, s-a spus acelaşi lucru şi au fost discuţii foarte lungi, atât în comisiile de specialitate din parlament, cât şi la nivelul guvernului, dar vedem că aceste legi privind achiziţiile publice care sunt în vigoare creează mai multe probleme decât legile dinaintea aprobării acestor legi. Sper ca de data aceasta să avem legi foarte bune. De multe ori, în România se modifică legile şi avem o instabilitate privind sistemul legislativ, dar vedem că orice modificare creează mai multe probleme. Să sperăm că acum avem mai mult noroc. Sigur că, legat de scurtarea termenelor de contestaţie, reprezintă un lucru foarte bun, dar nu e suficient. Ministrul de finanţe, domnul Teodorovici, a făcut o propunere legat de acest sistem de legi privind achiziţiile./aburtica/atataru/ Adică să luăm modelul din Germania, în momentul în care se fac contestaţii lucrurile să meargă înainte, adică, cel care a câştigat să înceapă lucrările şi dacă cel care a contesatat va câştiga să primească o despăgubire, că dacă numai scurtăm termenele de contestaţie şi rămâne acelaşi sistem de contestare a licitaţiilor, tot se va pierde mult timp şi, atunci, multe investiţii vor rămâne numai pe hârtie şi nu se vor efectua.
Realizator: Credeţi că ideea germană, împărtăşită şi de actualul ministru al finanţelor, este cea bună?
Gheorghe Ialomițianu: Este bună, pentru că, faţă de ce avem acum, este o idee foarte bună. Să sperăm că va fi implementată corect în România, că, de multe ori, suntem influenţaţi de sistemul de legi din ţările din Uniunea Europeană, dar noi le implementăm în sistem românesc şi le implementăm prost. Ar fi păcat dacă am compromite şi această modalitate aplicată în Germania, să o compromitem în România.
Realizator: Nu, poate ne va ieşi şi nouă, eu, unul, sunt un tip optimist.
Gheorghe Ialomiţianu: Şi eu sunt optimist, pentru că sistemul de investiţii sigur că este blocat. Din punct de vedere al legislaţiei, dar şi din punct de vedere al resurselor financiare. Că trebuie alocate mai multe resurse financiare pentru investiţii. Degeaba avem un sistem de legi privind achiziţiile, un sistem foarte bun, dacă banii de investiţii vor fi tăiaţi şi direcţionaţi în alte scopuri, pentru finanţarea cheltuieilor cu consumul sau pentru a ne încadra în deficitul bugetar.
Realizator: Apropo de aceste investiţii, până la urmă, sunt şi alte obstacole birocratice?
Gheorghe Ialomiţianu: De exemplu, această lege a parteneriatului public-privat. Se tot spune că vom avea multe investiţii şi vom face investiţii în infrastructura rutieră. Vreau să vă spun că nici acum nu este foarte clar cum se va aplica această lege, pentru că de multe ori autorităţile locale şi centrale vor ca în contractele privind parteneriatul public-privat introduc fel de fel de articole care trebuie analizate de Uniunea Europeană. Pentru că, este foarte clar, în cadrul parteneriatului public-privat nu trebuie să fie o condiţionare privind amortizarea acestor investiţii. Adică, să vină autorităţile centrale sau locale să compenseze, dacă investiţia nu se amortizează. Că, în momentul acela, imediat, Uniunea Europeană va aproba în condiţiile deficitului bugetar, adică acea investiţie va intra pe deficitul bugetar. Să nu ne jucăm cu legislaţia europeană. Iar obstacolele noastre unde sunt, în cea mai mare parte? De multe ori, autorităţile locale introduc anumite elemente care duc la creşterea birocraţiei, şi nu la reducerea birocraţiei. Dacă la nivelul Uniunii Europene se pune problema reducerii birocraţiei, la noi, de regulă, în momentul în care se modifică o lege, creşte birocraţia. Sper că de data aceasta să avem mai mult noroc.
Realizator: S-au făcut, totuşi, paşi, apropo de reducerea birocraţiei, dar toate aceste modificări de care ne-aţi vorbit până acum sunt conform cerinţelor venite de la Uniunea Europeană, de la Comisia Europeană?
Gheorghe Ialomiţianu: Comisia Europeană întotdeauna ne spune să simplificăm procedurile şi să le respectăm. Că noi mai avem, aşa, un obicei: reglementăm şi, după aceea, Uniunea Europeană ne spune că e în regulă, procedurile sunt corecte, dar nu le respectăm. Şi spunem că, de fapt, alte instituţii sunt de vină. Trebuie să respectăm, la ce ne angajăm să respectăm. Dacă procedurile respective sunt în lege, trebuie să le respectăm, pentru că cei de la Uniunea Europeană vin şi verifică dacă am respectat procedurile. Şi, de multe ori, nu le-am respectat şi spunem că cei de la Uniunea Europeană ne vor răul. La ce ne angajăm, trebuie să... adică să fie conforme cu legislaţia europeană şi să le respectăm şi să nu găsim soluţii specifice româneşti şi Uniunea Europeană să ne sancţioneze.
Realizator: Aşadar, aşteptăm ca această lege a achiziţiilor publice să simplifice...
Gheorghe Ialomiţianu: Să vină cât mai repede, să vină cât mai repede şi să luăm practicile europene şi să le respectăm, şi să nu avem un specific românesc privind respectarea legii.
Realizator: Vă mulţumesc pentru prezenţa în "Apel matinal" şi pentru toate aceste detalii. Am fost în direct cu Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al finanţelor în guvernul Emil Boc; aşa este regulamentar de fiecare dată când avem invitaţi de marcă.