Apel Matinal: Jurnalistul şi comentatorul sportiv Teoharie Coca Cosma
Ce înseamnă radioul public modern, dar şi cât de mult contează tradiţia sunt doar două dintre ideile pe care le vom discuta cu invitatul de astăzi al "Apelului matinal".
Articol de Radio România Actualităţi, 13 Februarie 2018, 08:29
Începând cu anul 2012, data de 13 februarie este Ziua Mondială a Radioului, ce marchează prima emisie a postului de radio al Naţiunilor Unite.
Se întâmpla în 1946. Ideea este de a promova cooperarea internaţională între radiodifuzori, dar şi pentru a încuraja accesul public la informaţie, prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul.
AUDIO: Apel matinal. Invitat, jurnalistul şi comentatorul sportiv Teoharie Coca Cosma, fost director general adjunct al Societăţii Române de Radio.
Ce înseamnă radioul public modern, dar şi cât de mult contează tradiţia sunt doar două dintre ideile pe care le vom discuta cu invitatul de astăzi al "Apelului matinal", vă spuneam, un senior al radioului public, jurnalistul şi comentatorul sportiv Teoharie Coca Cosma, fost director general adjunct al Societăţii Române de Radio, dar şi fost redactor şef al Radio România Actualităţi. Bună dimineaţa!
Teoharie Coca Cosma: Bună dimineaţa!
Realizator: Ei bine, domnule Teo, îmi permit să mă adresez aşa, care este prima mare amintire legată de radio, nu neapărat de când aţi ajuns în radio, ci când aţi auzit primele lucruri rostite la radioul public?
Teoharie Coca Cosma: Am auzit, aveam radio în casă, părinţii mei, mai ales tatăl meu era mare ascultător de radio. Aveam un Philips vechi, care a trecut şi prin război, săracul, dar a rezistat şi mi-a fost întotdeauna un apropiat radioul. După aceea, mi-a devenit un bun prieten, o dată cu intrarea în trupa de la Radio. Asta se întâmpla în 1968.
Realizator: 1968, da, eu încă nu eram născut pe atunci. Era un mijloc de comunicare al informaţiei serioase. Dintotdeauna radioul s-a distins prin acest amănunt. Se vorbea despre educaţie şi despre cultură, despre ceea ce a însemnat sportul pretutindeni şi cum erau vremurile atunci, cum sunt acum şi ce a însemnat radioul în toată această perioadă.
Teoharie Coca Cosma: Vreau să spun că eu am intrat în radio într-o perioadă, când am avut marea şansă să întâlnesc gazetari adevăraţi, profesionişti adevăraţi, care existau în radio la ora aceea şi de la care am avut de învăţat enorm. Mi-au cultivat dragostea faţă de radio şi din acest motiv, chiar pe perioada cât am fost al Societăţii Române de Radiodifuziune, mi-am lărgit sfera de studii, am făcut Facultatea de Drept, am făcut un curs postuniversitar de relaţii internaţionale. Dată fiind ultima specializare, am venit la secţia externă, ca să spun, a actualităţilor de la radio, şi acolo am întâlnit nişte profesionişti adevăraţi, la care am /.../ şi eu mereu cu urechea deschisă, cu ochii pe ceea ce făceau şi repede m-am, destul de repede, pot spune, m-am acomodat. Bine, pentru mine întânirea cu ei faţă în faţă, după ce-i auzisem pe postul de radio, îmi produceau emoţii, dar încet, încet, m-am obişnuit. M-au luat şi mi-am văzut de treabă, ca să zic.
Realizator: Ştiţi cum se spune: istoria este reversibilă. La rândul meu şi eu şi colegii de acum au preluat de la profesionişti. Îmi amintesc de Paul Grigoriu, de exemplu, de Octavian Vintilă, evident de Dan Voicilă, dar îmi amintesc şi de un alt lucru: 1 noiembrie 1928 este ziua în care s-a lansat în eter prima emisie de la Radio România şi asta se întâmpla cu opt zile, cu opt ani şi fără o zi după ce fusese înfiinţat primul post naţional de radio, care a transmis în direct alegerile din SUA. În ziua de astăzi, iată, suntem în mileniul al treilea, ce mai poate însemna radioul ca mijloc de informare şi de educaţie?
Teoharie Coca Cosma: Rămâne, radioul rămâne, prin mobilitatea lui, prin posibilităţile, mai ales tehnice, pe care le are şi acum şi mai dezvoltate, rămâne, a devenit, aş zice eu, indispensabil pentru omul modern, fiindcă eşti acasă, eşti în maşină, eşti în avion, oriunde ai posibilitatea să te informezi de la postul naţional de radio. Ăsta e un atu important, dar care a impus şi o oarecare rigoare pentru cei care lucrau şi care lucrează în radio, ştiind puzderia de ascultători care îi urmăresc. Au dat toată atenţia şi au fost, s-a dat dovadă de mare seriozitate, chiar şi în perioada mai grea, ca să zic, înainte de '89 /.../
Realizator: Acum, în... Din păcate, iată, tehnologia uneori ne joacă feste. Sper că-mi auziţi şi ultima întrebare. Aţi rămas un ascultător al Radio România Actualităţi?
Teoharie Coca Cosma: Da, sunt un fidel ascultător. Eu am făcut cam, 20 de ani am lucrat în zona de dimineaţa a programelor de actualităţi /.../ şi mă sculam /.../ patru, ca să ajung la cinci în radio şi mi s-a modificat un pic ritmul biologic şi mă /.../ şi acum, cinci, cinci şi jumătate şi intru în bucătărie şi dau drumul la radio.
Realizator: Începeţi, da şi îi ascultaţi pe colegii de la "Bună dimineaţa, România". Teoharie Coca Cosma...
Teoharie Coca Cosma: Da.
Realizator: ... invitatul "Apelului matinal" de astăzi, când la nivel mondial se aniversează Ziua Radioului, un nume, fără îndoială, alături de multe altele, care ar putea pătrunde în Hall of Fame-ul Radioului public.
Mesajele cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului pot fi citite pe pagina specială a site-ului nostru.