”Apel matinal” - Invitat: analistul economic Adrian Câciu (AUDIO și TEXT)
Guvernul are progamată, astăzi, o nouă şedinţă de lucru pentru adoptarea bugetului de stat din acest an.
Articol de Cătălin Cîrnu, 19 Februarie 2021, 09:55
AUDIO: Apel matinal. Invitat: analistul economic Adrian Câciu.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (19 februarie, ora 8:30) - Realizator: Guvernul are progamată, astăzi, o nouă şedinţă de lucru pentru adoptarea bugetului de stat din acest an.
Conform premierului, proiectul a fost avizat pozitiv de specialştii din Consiliul Fiscal, iar documentul care ar urma să fie adoptat astăzi conţine doar mici schimbări fată de varianta supusă dezbaterii publice.
Rămân însă nemodificaţi principalii indicatori pe care s-a construit bugetul, cu o ţintă de deficit de 7,16% din PIB şi alocări consistente pentru investiţii.
Despre aceste proiecţii bugetare discutăm acum cu un invitat special, Adrian Câciu, analist economic. Bună dimineaţa!
Adrian Câciu: Bună dimineaţa!
Realizator: Avem aviz pozitiv pe buget de la Consiliul Fiscal, conform premierului, Florin Cîţu, dar şi un aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social care spune că îngheţarea pensiilor, tăierea subvenţiilor pentru studenţi şi eliminarea voucherelor de vacanţă vor genera scăderea nivelului de trai. Cât de urgente şi de necesare erau aceste ajustări puse în balanţă, evident, cu efectele asupra calităţii vieţii?
Adrian Câciu:Referitor la ceea ce se întâmplă cu acest buget, respectiv să spunem consolidarea fiscală pentru că am avut un deficit enorm anul trecut, noi fiind şi în procedură de deficit excesiv, consolidarea fiscală, deci ajustarea pe cheltuieli şi pe venituri era necesară, trebuia o reducere de deficit. Din perspectiva, în schimb, a sprijinului care va ajunge în economie, aici este o problemă criticabilă, pentru că nu se duce sprijin nici în consum prin banii care se duceau la 10 milioane de cetăţeni care sunt pensionarii, copiii şi, mă rog, bugetarii. Dar ceea ce mă îngrijorează pe mine, dincolo de asta, este problema de economie, nu se duc foarte mulţi bani în economie, avem foarte puţni bani, vreo 3-4 miliarde de lei care se duc direct în economie şi acesta este un lucru care mă îngrijorează.
Realizator: Ce înseamnă?
Adrian Câciu: Păi în sensul că nu prea sunt stimuli economici pentru redresare. Noi avem o cădere economică aşa cum a fost, să zicem, anticipată foarte optimist de INS, din punctul meu de vedere, de 3,9 care pe real înseamnă o cădere de aproape 7% din PIB, PIB-ul nominal s-a redus cu 7%. Deci asta înseamnă că firmele au o pierdere de randament de cel puţin 7%, pe medie vorbind, dar sunt sectoare care au pierdere de 40%, da, şi mie trebuia să-mi vină un stimul economic de cel puţin o astfel de valoare în acest caz. Din păcate nu ne vin, se face foarte multă presiune pe investiţii, care sunt bune, dar nu au efect de multiplicare economică imediată. Adică, ele pentru stat şi ulterior pentru economie pe următorul orizont de cinci ani vor fi cu efect economic, dar în momentul acesta nu ajută pentru redresarea economică. De aceea acest buget pe partea cel puţin de cheltuieli nu cred că ajută foarte mult economia, dar în schimb reduce, dacă vreţi, din deficitele care au fost create în anii anteriori.
Realizator: Vă rog, ce vă îngrijorează?
Adrian Câciu: Ce mă îngrijorează este că, în continuare, noi continuăm aceeaşi abrodare de 30 de ani, în care veniturile la bugetul de stat sunt aşa un fel de întâmplare în sensul în care, deşi avem o evaziune fiscală de 11% din PIB, adică 23 de miliarde de euro, nu ne ducem să recuperăm banii din evaziune, nu creştem în colectare.
Realizator: De ce credeţi că se întâmplă asta? Spuneaţi, de 30 de ani este mereu la fel.
Adrian Câciu: Uitaţi, tot se vorbeşte despre reforma în sistemul administrativ. Eu aş fi dus reforma, anul acesta şi anul trecut, la ANAF. Nu pot să stau atâţia ani să nu am niciodată această colectare. Dacă principala instituţie de colectare este ANAF aş fi făcut digitalizarea ANAF, care întârzie şi anul acesta. Poate şi personalul nu este de ajuns de pregătit să poată să intre în zona combaterii evaziunii fiscale. Nu ştiu, dar acolo trebuie făcută o reformă reală, pentru că pur şi simplu se fură bani în fiecare an din ţara asta, iar cei, cum să vă spun, hoţii sunt lăsaţi în pace şi cei corecţi cu statul care îşi plătesc taxe şi impozite, mereu sunt cei care trebuie să suporte toate consecinţele.
Realizator: Mă întorc la bugetul naţional. Opoziţia vorbeşte despre un buget de austeritate. Fără reducerile de care aminteam mai devreme se poate pierde şansa unei reveniri economice şi poate chiar depăşirea crizei?
Adrian Câciu: Din perspectiva alocărilor pe care vi le-am spus, acest buget nu ajută la o revenire economică puternică. Și nu uitați că noi suntem încă în pandemie, cu restricții, cu restricții care ne vor ține cel puțin jumătate de an, pentru că vaccinarea oricum va fi, dar nu va avea efect până în luna august, septembrie. Și în contextul acesta, șocul economic care ar fi trebuit să fie dat de acest buget nu există. Deci, v-am spus, banii sunt foarte puțini în zonele în care ar fi stimulat economia.
Realizator: Dar putem compensa prin mecanismul european de redresare și reziliență? În condițiile în care până în aprilie cel puțin vom avea acel plan coerent de redresare anunțat de șeful statului.
Adrian Câciu: Foarte puțin probabil. Și aici era o chestie pe care eu m-aș fi așteptat de la politicieni, inclusiv de la putere, să fie mai sinceri cu populația. Mecanismul este extraordinar de bun, dar în 2021 este greu să primești altceva decât prefinanțări, adică undeva la trei miliarde de euro care nu se duc în proiecte, pentru că acele prefinanțări sunt mai mult pentru asistența tehnică de a scrie proiecte. Acest mecanism, acest plan se va aproba, nu în aprilie, se va aproba undeva în iunie, pentru că tu îl depui în aprilie, dar urmează aprobarea de către Comisia Europeană. După care tu trebuie să depui proiecte, să ai sesiune de proiecte. Deci e foarte puțin probabil ca anul acesta. De aceea nici în buget, pentru că poate nu v-am spus, dar în buget nu există niciun ban din acest mecanism. Deci e foarte puțin probabil să avem bani anul acesta. Într-adevăr, în 2022 suntem obligați forțat, că altfel pierdem bani, să facem o absorbție /.../. Iar la fel aici, domnul Ghinea în loc să se uite foarte mult la mecanism, în paralel ar trebui să acționeze asupra capacității administrative a statului român de absorbție, pentru că noi, din păcate, și aici oamenii trebuie să știe, noi trebuie să facem contracte de 21 de miliarde de euro din cei 30 până la 31 decembrie 2022. Noi anual nu facem absorbție mai mare de şase miliarde de euro. Gândiți-vă că noi trebuie să umblăm foarte puternic și la personal, la resursa umană, poate nu avem desulă, dar și la sistemele de gestionare a fondurilor europene în acești doi ani. Nu văd lucrul acesta ca să se întâmple. Noi încă discutăm și nici măcar nu știm ce va conține planul de redresare. Deci lucrurile se desfășoară tot în stil românesc, să zic. Nu avem încă spiritul ala în noi să acționăm foarte rapid și foarte concret.
Realizator: Poate vom ieși până la urmă din această spirală. Să le amintesc totuși ascultătorilor, pentru că vorbeați de Cristian Ghinea, este ministrul investițiilor și proiectele europene. Așteptăm până la urmă bugetul final după ce va fi fost adoptat. Și vă mulțumesc pentru toate informațiile pe care ni le-ați oferit.
(RS)