AEP va cotrola finanţarea partidelor politice
Autoritatea Electorală Permanentă va controla veniturile şi cheltuielile partidelor politice şi finanţarea campaniilor electorale, spune preşedintele instuituţiei Ana Maria Pătru.
Articol de Cătălin Purcaru, 20 Mai 2015, 18:10
Autoritatea Electorală Permanentă va controla veniturile şi cheltuielile partidelor politice şi legalitatea finanţării campaniilor electorale, spune preşedintele instuituţiei Ana Maria Pătru.
Ea a afirmat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi că Autoritatea va verifica anual şi ori de câte ori este sesizată respectarea prevederilor Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Instituţia va controla respectarea legii inclusiv atunci când există suspiciuni de încălcare a reglementărilor în acest domeniu, la sesizarea oricăror persoane care prezintă dovezi sau din oficiu, a precizat Ana Maria Pătru.
Noua lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit acesteia, sursele de finanţare ale unui partid politic pot fi cotizaţiile membrilor, donaţiile, venituri din activităţile proprii, subvenţiile de la bugetul de stat şi împrumuturile în bani de la persoane fizice şi juridice.
Ttermenul de restituire a împrumuturilor în bani nu poate fi mai mare de trei ani.
Preşedintele AEP, Ana Maria Pătru: Legiuitorul a interzis finanţarea campaniei electorale în mod direct sau indirect de către persoane fizice care nu au cetăţenia română sau de persoane juridice de altă naţionalitate decât cea română, cu excepţia finanţării de către cetăţenii statelor membre ale UE. care au domiciliul în România şi deţin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar. O altă prevedere stipulează că subvenţia de la bugetul de stat se va vărsa lunar prin bugetul AEP într-un cont special deschis de fiecare partid politic. Legea prevede că subvenţiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice nu pot fi supuse executării silite prin poprire.
Reporter: Ce alte prevederi ale modificării legii 334 consideraţi că ar trebui să fie menţionate?
Ana Maria Pătru: Legea interzice finanţarea în orice mod a campaniei electorale a unui partid, a unei alianţe sau a unui candidat independent de către sindicate, culte religioase, asociaţii ori fundaţii de altă naţionalitate decât cea română. Noua lege stabileşte că mandatarul financiar trebuie să declare AEP contribuţiile pentru campania electorală, acestea putând fi folosite numai după data declarării lor. Fondurile obţinute de partidul politic în afara campaniei electorale care au fost transferate în conturile bancare de campanie deschise la nivel central trebuie obligatoriu declarate la instituţia noastră de către mandatarul financiar coordonator în termen de cinci zile de la data efectuării transferului.