Actorul Marius Manole despre premiera "Viforul" de la TNB
Teatrul Național I.L. Caragiale din București, programează în această seară, la Sala Atelier premiera oficială a unui spectacol cu totul special: VIFORUL.
Articol de Pompilius Onofrei, 06 Martie 2018, 16:13
Teatrul Național I.L. Caragiale din București, programează în această seară, la Sala Atelier premiera oficială a unui spectacol cu totul special: VIFORUL - cea de-a doua parte a cunoscutei trilogii istorice a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea.
Viziunea scenică îi aparține regizorului Alexandru Dabija (care, de altfel, va fi distins în luna mai, la Gala UNITER de la Alba Iulia, cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate).
Cel care îi dă viață lui Ștefăniță-Vodă, protagonistul spectacolului - un actor plin de har, unul din cei mai "pe val" din teatrul românesc contemporan - este nimeni altul decât Marius Manole.
Pompilius Onofrei a realizat înaintea premierei oficiale ( de astazi, de la ora 19:00) un amplu interviu in exclusivitate cu Marius Manole , care poate fi extrem de sugestiv pentru cheia montarii speciale de la Nationalul Bucurestean...
AUDIO: Interviu cu Marius Manole.
În distribuţia spectacolului, alături de Marius Manole, alte nume cunoscute ale trupei TNB, precum și mai tineri colegi. Ana Ciontea, Afrodita Androne, Ilona Brezoianu, Alexandra Sălceanu, Rodica Ionescu, Dorin Andone, Dragoș Ionescu, Marius Rizea, Alexandru Voicu, Emilian Mârnea, Mihai Calotă, Eduard Adam, George Piștereanu, Ionuț Toader, Mihai Munteniță vă așteaptă la premieră. Coregrafia este condusă de Florin Fieroiu. Alexandru Dabija, regizorul spectacolului, semnează și scenografia și concepția video. Acesta este cel de-al 4-lea spectacol pe care regizorul Alexandru Dabija îl montează la TNB, după Un duel, Două loturi şi Recviem.
Cadrul istoric al celei de-a doua piese ce alcătuieşte, împreună cu Apus de soare şi Luceafărul, binecunoscuta Trilogie a Moldovei, este completat cu texte din Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și „Fiziologul” (carte populară).
În Anul Centenar, când se împlinesc și o sută de ani de la moartea scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, unul din cei mai importanți militanți pentru unitatea politică a românilor, Teatrul Național din București vă propune o nouă abordare a piesei ce vedea luminile rampei în urmă cu 108 ani pe scena impozantului așezământ de cultură situat în vecinătatea Palatului Telefoanelor, primul sediu al Naționalului bucureștean.