UE şi criza financiară
Criza economică şi financiară a demonstrat că sistemul bancar european este vulnerabil
18 Aprilie 2016, 13:01
Pentru a evita colapsul complet al sistemului bancar generat de criza economică, guvernele europene au sărit în ajutorul băncilor lor, acordându-le de urgenţă ajutoare la un nivel fără precedent, adică echivalentul a 13 % din PIB-ul anual al Uniunii Europene.
1,6 trilioane de euro, adică echivalentul a 13 % din PIB-ul anual al UE, s-au distribuit între 2008 şi 2011.
Totodată, a fost lansat şi un program de redresare la nivel european, pentru a salva locurile de muncă şi protecţia socială şi pentru a sprijini investiţiile. S-a evitat astfel panica bancară şi economiile europenilor au fost protejate.
Euro şi-a menţinut în mare parte valoarea şi a protejat cu succes ţările din zona euro de cele mai grave efecte ale crizei economice, oferind companiilor din Uniunea Europeană un teren de activitate stabil pentru comerţ internaţional şi investiţii. Însă efortul necesar a fost uriaş, cea mai mare parte a banilor provenind din împrumuturi.
Criza economică şi financiară a demonstrat că sistemul bancar european este vulnerabil. O problemă apărută la o bancă poate contamina rapid alte instituţii financiare, afectând deponenţii, investiţiile şi economia în general.
Prin urmare, Uniunuea Europeană şi statele membre au luat măsuri care vizează consolidarea mecanismelor de supraveghere a sectorului financiară.
Cum a gestionat Uniunea Europeană criza financiară? Este intrebarea unui sondaj online lansat pe pagina oficiala a EuranetPlus.
AUDIO: