UE îngrijorată de ce se petrece în Turcia
Guvernul turc a anunţat că doreşte să transforme ţara în republică prezidenţială şi să introducă pedeapsa cu moartea
14 Noiembrie 2016, 17:39
Guvernul turc a anunţat că doreşte să transforme ţara în republică prezidenţială şi să introducă pedeapsa cu moartea. Există, în continuare, restricţii cu privire la libera exprimare, fiind emise mai multe mandate de arestare a jurnaliştilor, iar reprezentanţii Uniunii Europene s-au arătat îngrijoraţi de ultimele evenimente petrecute în Turcia, şi spun ei, că toate acestea duc la slăbirea statului de drept şi la încalcarea drepturilor omului. Părerea oamenilor în ceea ce priveşte reacţia Uniunii Europene este împărţită între sancţionarea Turciei de către executivul european şi luarea în considerare a acesteia ca posibil aliat.
„ Este o reacţie destul de discretă şi rezervată. Având în vedere existenţa Acordului este posibil să existe şi sancţiuni în viitor, dar aici sunt lucruile mult mai complicate şi sunt atât interese strategice cât şi economice. Părerea mea este că ar trebui să sancţionată într-un fel. Nu susţin intervenţia în treburile de politică naţională ale altui stat, dar putem sancţiona prin aceste metode”.
„Consider că Europa ar trebui să ia în calcul aderarea Turciei mai mult decât o ia în prezent şi cred că ar trebui să se implice mai mult, nu neapărat prin sancţiuni, ci prin ajutorarea acestora. Chiar consider că ar trebui să luam în considerare Turcia ca un posibil aliat Uniunii Europene, pentru că aceasta ar putea să ne ajute foarte mult prin toate mijloacele pe care le are. Ar putea să ne ajute şi pe noi, iar noi am putea la rândul nostru să o ajutăm pe ea”.
AUDIO: Cum văd românii reacţia Uniunii Europene: