Ţara de origine a cărnii ar trebui menţionată pe etichetă
Deputaţii europeni au votat o rezoluţie prin care cer ca ţara de origine a cărnii conţinută în alimentele procesate să fie specificată pe etichetă
Articol de Daniela Vasilescu, 02 Martie 2015, 10:57
Ţara de origine a cărnii utilizată ca ingredient în alimentele procesate, cum ar fi plăcinta cu carne,ar trebui să fie menţionată pe etichetă, aşa cum se întâmplă deja pentru carnea proaspătă de vită. Deputaţii europeni cer Comisiei Europene, care a publicat un raport pe această temă în 2013, să facă propuneri legislative pentru a recâştiga încrederea consumatorilor după scandalul cărnii de cal şi alte cazuri de fraudă cu alimente.
”După scandalul cărnii de cal, trebuie să recâştigăm încrederea consumatorilor. Cerem Comisiei să propună o legislaţie care să cuprindă obligativitatea menţionării ţării de origine. Acest lucru va contribui la creşterea trasnparenţei şi la informarea clară şi deplină a consumatorilor”, a spus preşedintele comisiei de mediu, Giovanni La Via.
La nivelul Uniunii Europene,între 30 şi 50 la sută din carnea din măcelării este procesată şi tranformată în ingrediente pentru alimente procesate,cel mai adesea pentru carne tocată şi produse din carne. Locul de origine al cărnii de vită este, deja, specificat obligatoriu pe etichetă, încă din anul 2002 ca o consecinţă a crizei bolii vacii nebune.Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că peste 90 la sută dintre europeni consideră importană menţionarea ţării de origine pe etichetele alimentelor procesate,fiind unul dintre factorii care influenţează comportamentul consumatorului.
AUDIO:Ce spun oamenii despre această rezoluţie votată de deputaţii europeni: