Spațiul Schengen
România a făcut numeroase încercări de a obţine statutul de membră a spaţiului Schengen, însă fără succes
Articol de Daniela Vasilescu, 27 Februarie 2017, 17:04
Libera circulație a persoanelor este un drept fundamental garantat de către Uniunea Europeană cetățenilor săi. Cooperarea Schengen consolidează acest lucru, permițând cetățenilor să treacă frontierele interne fără a fi supuși controalelor. Pentru a garanta securitatea în spațiul fără frontiere, statele Schengen fac schimb de informații pentru a combate criminalitatea organizată transfrontalieră și terorismul.
Statele Schengen au o frontieră externă comună pentru care, în absența controalelor la frontierele interne, acestea sunt responsabile împreună, pentru a garanta securitatea în spațiul Schengen.România a făcut numeroase încercări de a obţine statutul de membră a spaţiului Schengen, însă fără succes.S-au opus mai multe state, iar criza creată de afluxul de migranți și pericolul terorist din Europa au dus la dispariția acestui subiect de pe agenda europeană.
AUDIO: De ce subiectul aderării României la spațiul de libera circulație nu a mai fost în atentia instituțiilor europene, în opinia câtorva persoane: