Frontiere inteligente în UE
UE se orientează către un sistem mai modern şi mai eficient de gestionare a frontierelor prin utilizarea tehnologiei de ultimă generaţie.
17 Iunie 2013, 14:20
Comisia a propus un „pachet pentru frontiere inteligente” în vederea accelerării, facilitării şi consolidării procedurilor de control la frontieră a străinilor care călătoresc în UE.
Programamul de înregistrare a călătorilor (RTP) va permite persoanelor din ţările terţe care călătoresc frecvent să intre în UE beneficiind de proceduri simplificate de control la frontieră prin sisteme de filtru şi verificare.
Se estimează că, anual, un număr de 5 milioane de persoane din afara UE care călătoresc legal vor utiliza acest nou program. RTP va utiliza sisteme automate de control la frontieră (respectiv porţi automate) la punctele importante de trecere a frontierei, cum este cazul aeroporturilor care utilizează această tehnologie modernă.
Astfel, controalele la frontieră la care ar fi supuşi călătorii înregistraţi s-ar derula mai rapid decât în prezent.
Persoanele care călătoresc în interes de afaceri, lucrătorii cu contracte pe termen scurt, cercetătorii şi studenţii, resortisanţii ţărilor terţe care au membri de familie în UE sau care trăiesc în regiuni învecinate cu UE, toate aceste persoane sunt susceptibile de a trece frontiera de câteva ori pe an.
Simplificarea intrării acestor persoane în UE ar garanta faptul că Europa rămâne o destinaţie atractivă şi ar contribui la stimularea creşterii economice şi la crearea locurilor de muncă.
Sistemul va înregistra data şi locul de intrare şi de ieşire a resortisanţilor ţărilor terţe care călătoresc în UE.
Sistemul va calcula electronic durata perioadei de şedere autorizate, înlocuind sistemul manual actual, şi va trimite o alertă autorităţilor naţionale atunci când nu există o înregistrare a ieşirii după data de expirare a perioadei de şedere.
În acest fel, sistemul va fi util, de asemenea, în vederea soluţionării problemei privind persoanele care depăşesc perioada de şedere prevăzută de viza de scurtă şedere pe care o deţin.
În prezent, se iniţiază negocierile cu Parlamentul European şi Consiliul privind propunerile legislative referitor la RTP şi la EES.
După adoptarea textelor legislative de către colegislatori, va avea loc implementarea sistemelor, astfel încât operaţiunile să fie demarate în 2017 sau 2018.
AUDIO: Parerea românilor despre programul UE